0 продукта

Заболявания

Ингвинална херния мкб K40

Ингвинална херния - изображение

Ингвиналната (слабинната) херния представлява излизане в подкожието на коремни органи, покрити с париетален перитонеум през ингвиналния канал. Носи името си от анатомичната област, в която се формира.

Основната причина за възникване на ингвинална херния е повишаване на вътре коремното налягане, което се получава при физическа работа, вдигане на тежки предмети, скок от високо, напъни за уриниране и дефекация, кашлица и др. Предразполагащи са полът, възрастта, наследствеността, телосложението, слабост на коремната мускулатура. Причина е също и особености в анатомичното устройство на слабинния канал.

Слабинната област има следните граници: медиално се ограничава от външния ръб на правия коремен мускул, латерално от слабинната връзка, отгоре от хоризонталната линия, която съединява двете горни предни хълбочни бодила на тазовите кости. В тази област се разполага ингвиналния канал. Той има дължина 4-5 см. През него при жената преминава облата маточна връзка, а при мъжа — семенната връв. Ингвиналният канал има 4 стени, които са от голямо значение за ингвинална херния:
- предна - изгражда се от разтеглицата на външния кос коремен мускул;
- долна - от слабинната връзка;
- задна - от напречната фасция;
- горна - от долните ръбове на вътрешния кос коремен мускул и напречния коремен мускул;

Каналът има два отвора:
- повърхностен отвор - намира се в долния вътрешен край на предната стена. Образува се чрез разцепване на разтеглицата на външния кос коремен мускул;
- дълбок отвор - намира се върху задната повърхност на коремната стена, на около 5 см нагоре и латерално от повърхностния отвор. Представлява цепка в напречната фасция с размер 1-1.5 см.;

Перитонеумът, покриваш предната коремна стена, в областта на ингвиналния канал притежава две хлътвания (ямки):
- латерална ингвинална ямка - съответства на дълбокия слабинен отвор;
- медиална ингвинална ямка - съответства на повърхностния отвор;

През тези ямки перитонеумът заедно с коремни органи може да се извлачи навън и да се образува ингвинална херния. Тези образувани през латералната ямка, преминават през целия ингвинален канал и се наричат индиректни (външни). Образуваните през медиалната ямка се наричат директни (вътрешни).

Елементи на хернията:
Херниален отвор - отвора на коремната стена, през който преминава херниалния сак.
Херниален сак - образува се чрез пролабиране (излизане) на париеталния перитонеум през херниалния отвор в подкожието. Представлява тънка, прозрачна ципа, покрита с плосък епител. Може да има най-различна форма - крушовидна, конусовидна, кълбовидна и др. Херниалният сак се състои от шийка, тяло и дъно.
Херниално съдържимо - най-често в херниалния сак попадат тънко черво, което е с дълъг мезентериум и е лесно подвижно, голямо було, по-рядко дебело черво (цекум, сигма) и др.

Видове ингвинална херния:
І. Индиректна - коса, външна.
- Вродена индиректна ингвинална херния. Появява се още през първата година след раждането. Среща се по-често у момчета, което е във връзка със спускането на тестиса в скроталната торбичка. По-често възниква от дясната страна.
- Придобита индиректна ингвинална херния. Това е най-често срещаната херния. Засяга по-често мъже на възраст между 20 и 40 години. Обикновено е едностранна, но може да бъде и двустранна.

ІІ. Директна - пряка, вътрешна.
Тази херния винаги е придобита и води началото си от медиалната ямка. Среща се при възрастни мъже. По-често са двустранни. Сакът не може да слезе в скроталната торбичка.

Най-общо ингвинална херния включва:

  • Бубоноцеле;
  • Ингвинална херния без допълнителни уточнения;
  • Двустранна ингвинална херния;
  • Индиректна ингвинална херния;
  • Коса (обликва) ингвинална херния.

Клинична картина на ингвинална херния
Болните се оплакват от болка, гадене, повръщане. Болката е по-силна в началото на образуване на хернията, а след това е по-слаба. Може да има запек, подуване на корема, смущения в уринирането, ако в сака има пикочен мехур. Появява се подутина, която нараства постепенно или възниква изведнъж (например след физическо усилие). Ингвиналната херния може да се прибира, когато болният е легнал, а когато се изправи изпъква отново. След време се получава срастване и хернията не се прибира.

Наблюдават се следните усложнения на ингвинална херния:
- Заклещване (инкарцерация). Изразява се в силно пристягане на херниалното съдържимо от херниалния отвор. Появява се силна, внезапна болка, хернията увеличава обема си, има гадене, повръщане, задръжка на газове и изпражнения. Развива се картината на остра чревна непроходимост;
- Възпаление на херниалното съдържимо;
- Травматични увреждания. Подвижността на органите в сака е ограничена и те се увреждат по-лесно, от органите в коремната кухина;
- Поява на тумори на органите в херниалния сак;

Лечението на ингвинална херния е оперативно. Извършва се херниотомия, херниалният сак се отваря и херниалното съдържимо се прибира, след което се прави херниопластика. Съществуват редица модификации на херниопластика.

Профилактиката се състои в укрепване на коремната стена чрез спортуване, туризъм. Избягване на напъни, своевременно лечение на кашлица, запек, намаляване на телесното тегло.

Повече за видовете едностранни и двустранни ингвинални хернии, както и за техните усложнения можете да прочетете при:

Лечение на ингвинална херния

Изследвания и тестове при ингвинална херния

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 22 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Ингвинална херния" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Ингвинална херния"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.