0 продукта

Заболявания

Остър апендицит мкб K35

Остър апендицит - изображение

Остър апендицит (апандисит) е едно от най-честите хирургични заболявания. Апендицит е възпаление на придатъка на сляпото черво - апендикса. Този придатък е с червеобразна форма и се намира в началото на сляпото черво. Апендиксът е свободно разположен в коремната кухина, не е свързан с другите органи. Засяга всички възрастови групи и еднакво двата пола.
Честотата на остър апедницит е 4-5 човека на 1000 население и в 75% е най-често срещаното заболяване причиняващо остър перитонит.

Етиология и патогенеза на остър апендицит
Все още няма яснота и конкретна причина довела до остър апендицит. Известни са няколко теории обясняващи възникването на заболяването.
I. Теория на застоя - според нея наличието на застой на съдържимо в апендикса създават добра среда за действие на микроорганизмите и усилване на вирулентността им.
II. Неврогенно - съдова теория - според нея разстройство на богатото кръвоснабдяване, спазъм и атония на съдовете води до нарушена трофика на апендикса. Исхемията и некрозата водят до вторично развитие на възпалителен процес.
III. Инфекциозна теория - според нея апендицитът е местно инфекциозно заболяване на стената на апендикса. Причинители са гноеродни микроорганизми - ентерококи, стрептококи, стафилококи, коли - бактерии. Те проникват в апендикса, размножават се и предизвикват местна и обща реакция на организма. Микроорганизмите попадат в апендикса предимно от дебелото черво, по-рядко по лимфен или кръвен път.

Патоморфологична класификация на остър апендицит
I. Appendicitis catarrhalis или simplex
II. Appendicitis destructiva
1) phlegmonosa - може да оформи empyema.
2) gangrenosa:
а) nonperforativa;
б) perforativa.

Клинична картина на остър апендицит
Клиниката на апендицит започва постепенно с коремна болка, която по-рядко има остро начало. Локализацията на болката в началото е неопределена, разлята по целия корем или предимно около пъпа. Болката отначало не е силна, търпима, може да намалее, но не изчезва напълно. Тя се локализира в илеоцекалната област. Обикновено болката започва от епигастриума или пъпа, много рядко от лявата хълбочна област, която след няколко часа се ограничава в дясната илиачна ямка (симптом на Kocher - болката се придвижва от епигастриума в иле-оцекалната област
симптом на Kummeli - болката се движи от пъпа към илеоцекалната област). По правило болката не ирадиира. Болния заема дясно странично положение в леглото, със свити към корема крака, избягва всякакви движения, които усилват болката. Едновременно с болката се появява и гадене с повръщане, които са типични симптоми. Повръщането е рефлекторно. Острият апендицит обикновено се придружава от запек и задръжка на газовете. В деня на заболяването обикновено има липса на дефекация. Изключение има при тазово и ретроцекално разположение на апендикса, при които има чести позиви за дефекация. Езикът е обложен, телесната температура се повишава до 38°С. Пулсат се учестява с повишаване на температурата.

Ако ще обединим симптоматиката, то се получава следната картина:

  • Коремна болка;
  • Гадене и повръщане;
  • Неспокойствие;
  • Висока температура;
  • Втрисане;
  • Сух, обложен език;
  • Ускорен пулс;
  • Запек;
  • Задръжка на газове.

Обективно изследване на остър апендицит започва с оглед на корема. В началото корема участва в дишането, в по-късните стадии болния щади корема и дишането е предимно гръдно. Основният физикален метод, който дава ценни данни за развиващия се апендицит е палпацията. Тя започва от лявата коремна половина, където болезнеността е най-слаба и продължава в ляво подребрие, епигастриума и постепенно минава в дясна коремна половина. Мускулната защита е най-доказателствения симптом за остър хирургичен корем, обусловен от острия апендицит.

В началото общото състояние е леко засегнато, температурата не е висока (37,5 - 38 С), но състоянието може да се промени за броени часове и да се развият усложнения на апендицита.

• Най-често усложнение е руптура (разкъсване) на придатъка, довеждащо до перитонит - инфекция на цялата коремна кухина. Клиниката на перитонита се манифестира с общи прояви, раздути чревни бримки, твърда коремна стена със силна болезненост. Общото състояние е тежко с изразена интоксикация.
Повече за остър апендицит с дифузен перитонит можете да прочетете при:

• Понякога възпалителния процес може да се ограничи с образуване на абсцес - гнойна колекция. Засяга се предимно общото състояние, температурата придобива септичен характер - с няколко високи пика за денонощие(40 С).
Повече за остър апендицит с перитонеален абсцес можете да прочетете при:

• По-рядко усложнение е чревна обструкция - запушване.

Диагноза на остър апендицит
Острият апендицит е клинична диагноза
Планът на диагностичната програма при острия апендицит е следният.
1. Щателна анамнеза.
2. Изключване на соматично заболяване, симулиращо остър хирургичен корем - диабет, бъбречна недостатъчност, цироза, хепатити др.
3. Изследване на дихателната система.
4. Изследване на сърдечно-съдовата система. Определят се честотата и характерът на пулса. Измерва се артериалното налягане, а при възрастни болни се осъществява и ЕКГ.
5. При съмнение за урологично заболяване се осъществява обзорна графия на бъбреци, уретери и пикочен мехур.
6. Чрез палпация, перкусия и аускултация на корема се търсят характерните симптоми на острия апендицит.
7. Извършване анализ на кръвта и урината.
8. Измерване на ректалната и аксиларната температура.
9. При съмнителни данни за остър апендицит се извършва:
а) ректално и вагинално туширане;
б) обзорна скопия и графия на корема;
в) лапароскопия.

От параклиничните изследвания левкоцитозата е най-ценния симптом на острия апендицит, и още по-ценно от диференциалното броене е олевяването.

Лечение на остър апендицит
Лечението при всички случаи е оперативно, колкото по-рано се извърши операцията по-добре. Отлагане на операцията се прави само когато има периапендикуларен инфилтрат. Целта на операцията е да се премахне възпаления апендикс и се нарича апендектомия.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 7 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Остър апендицит" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Остър апендицит"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.