0 продукта

Заболявания

Остър апендицит мкб K35

Остър апендицит - изображение

Остър апендицит (апандисит) е едно от най-честите хирургични заболявания. Апендицит е възпаление на придатъка на сляпото черво - апендикса. Този придатък е с червеобразна форма и се намира в началото на сляпото черво. Апендиксът е свободно разположен в коремната кухина, не е свързан с другите органи. Засяга всички възрастови групи и еднакво двата пола.

Причинители са гноеродни микроорганизми - ентерококи, стрептококи, стафилококи, коли - бактерии. Те проникват в апендикса, размножават се и предизвикват местна и обща реакция на организма. Микроорганизмите попадат в апендикса предимно от дебелото черво, по-рядко по лимфен или кръвен път. Клиниката на апендицит започва постепенно с коремна болка, която по-рядко има остро начало. Локализацията на болката в началото е неопределена, разлята по целия корем или предимно около пъпа. Болката отначало не е силна, търпима, може да намалее, но не изчезва напълно. По-късно се разполага в дясното подребрие и става коликообразна. Болния заема дясно странично положение в леглото, със свити към корема крака, избягва всякакви движения, които усилват болката. Едновременно с болката се появява и гадене с повръщане. Острия апендицит обикновено се придружава от запек и задръжка на газовете. Важен местен симптом е провокираната болка, която възниква при натиск с пръсти или при сътресение на възпаления апендикс.

Ако ще обединим симптоматиката, то се получава следната картина:

  • коремна болка
  • неспокойствие
  • висока температура
  • втрисане
  • сух, обложен език
  • ускорен пулс
  • гадене и повръщане
  • запек
  • задръжка на газове

В началото общото състояние е леко засегнато, температурата не е висока (37,5-38С), но състоянието може да се промени за броени часове и да се развият усложнения на апендицита.
• Най-често усложнение е руптура (разкъсване) на придатъка, довеждащо до перитонит - инфекция на цялата коремна кухина. Клиниката на перитонита се манифестира с общи прояви, раздути чревни бримки, твърда коремна стена със силна болезненост. Общото състояние е тежко с изразена интоксикация.
• Понякога възпалителния процес може да се ограничи с образуване на абсцес - гнойна колекция. Засяга се предимно общото състояние, температурата придобива септичен характер - с няколко високи пика за денонощие(40С)
• По-рядко усложнение е чревна обструкция - запушване.

Всички усложнения са свързани с определен риск за живота на болния. Ранната оперативна намеса е животоспасяваща.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 7 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Остър апендицит" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Остър апендицит"

Важно ли е за вас логото за автентичност при покупка от онлайн аптека?

Важно е, ще следя къде, какво и как купувам, то е знак, че мога да имам доверие.
Важни са цената и удобството, другото е без значение - няма да следя за наличието на знака.
Не купувам лекарства онлайн, нямам доверие на онлайн търговията с тях.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.