0 продукта

Заболявания

Други болести на езика мкб K14.8

Други болести на езика - изображение

Уголемяване на езика може да бъде вродено или може да се развие в резултат на тумор или оток, поради запушване на лимфните съдове или може да бъде свързано с хиперпитуитаризъм или акромегалия. Като сининими могат да се използват придобита макроглосия, лезия на езика, атрофия на езика, хипертрофия на езика.

Други болести на езика включва:

  • Атрофия на езика;
  • Назъбване на езика;
  • Уголемяване на езика;
  • Хипертрофия на езика.

Обикновено атрофията на езика се дължи на хранителен дефицит, като витамин Б12, фолиева киселина, желязо. Частична атрофия на езика може да има при срединен ромбоиден глосит и геофравски език. Друга причина за атрофия на езика е устната кандидоза. Оплакванията са болка при експозиция на езика на горещи и пикантни храни.

Назъбване на езика е поява на вдлъбнатини за по страничните повърхности на езика причинени от компресията на срещуположните зъби. Езикът обикновено е с нормален цвят, но може да има и еритема (зачервяване).

Хипертрофия или уголемяване на езика са други болести на езика, при които е увеличен размера на езика, което може да причини козметичен дефект или функционално затруднение на говорене, хранене, гълтане и дишане. Уголемяване на езика може да бъде поради оток, причинен от инфекция, възпаление, алергия, генетично заболяване, травма, метаболитно заболяване и злокачествено заболяване. Лечението зависи от причината.

Органи и системи свързани с други болести на езика

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Други болести на езика" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Други болести на езика"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.