0 продукта

Заболявания

Други болести на езика мкб K14.8

Други болести на езика - изображение

Уголемяване на езика може да бъде вродено или може да се развие в резултат на тумор или оток, поради запушване на лимфните съдове или може да бъде свързано с хиперпитуитаризъм или акромегалия. Като сининими могат да се използват придобита макроглосия, лезия на езика, атрофия на езика, хипертрофия на езика.

Други болести на езика включва:

  • Атрофия на езика;
  • Назъбване на езика;
  • Уголемяване на езика;
  • Хипертрофия на езика.

Обикновено атрофията на езика се дължи на хранителен дефицит, като витамин Б12, фолиева киселина, желязо. Частична атрофия на езика може да има при срединен ромбоиден глосит и геофравски език. Друга причина за атрофия на езика е устната кандидоза. Оплакванията са болка при експозиция на езика на горещи и пикантни храни.

Назъбване на езика е поява на вдлъбнатини за по страничните повърхности на езика причинени от компресията на срещуположните зъби. Езикът обикновено е с нормален цвят, но може да има и еритема (зачервяване).

Хипертрофия или уголемяване на езика са други болести на езика, при които е увеличен размера на езика, което може да причини козметичен дефект или функционално затруднение на говорене, хранене, гълтане и дишане. Уголемяване на езика може да бъде поради оток, причинен от инфекция, възпаление, алергия, генетично заболяване, травма, метаболитно заболяване и злокачествено заболяване. Лечението зависи от причината.

Органи и системи свързани с други болести на езика

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Други болести на езика" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Други болести на езика"

Колко редовно посещавате сайта www.framar.bg?

Това ми е първото посещение в сайта.
Влизам едва отскоро.
Влизам редовно, няколко пъти седмично.
Влизам редовно, няколко пъти месечно.
Влизам всеки ден.
Влизам когато имам нужда.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.