0 продукта

Заболявания

Друга хронична обструктивна белодробна болест мкб J44

Друга хронична обструктивна  белодробна болест - изображение

Друга хронична обструктивна белодробна болест представлява сборно понятие, което включва белодробни заболявания като хроничен бронхит, емфизем и хронично обструктивно заболяване на дихателните пътища. Пациентите с ХОББ имат затруднено дишане поради стесняване на дихателните пътища.

Типичните симптоми на ХОББ включват задух, постоянна кашлица с храчки, чести белодробни инфекции.

Тютюнопушенето е основната причина за заболяването. Някои случаи на ХОББ са причинени от изпарения, прах, замърсяване на въздуха и генетични нарушения, но те са по-редки.

Цигареният дим дразни и възпалява белите дробове и с течение на времето настъпват постоянни промени в тях. Стените на дихателните пътища произвеждат по-голямо количество гъста слуз. Увреждат се стените на алвеолите, което води до намалена еластичност на белите дробове и емфизем. Дихателните пътища се стесняват. Тези промени предизвикват типичните симптоми за ХОББ.

Друга хронична обструктивна белодробна болест обикновено първо се диагностицира въз основа на анамнезата и физикалното изследване. Други диагностични методи включват рентгенография на гръден кош, компютърна томография на гръден кош, белодробни функционални тестове, кръвно-газов анализ на кръвта.

Целите на лечението включват:

  • предотвратяване на по-нататъшното влошаване на белодробната функция
  • облекчаване на симптомите
  • подобряване качеството на живот на пациента

Лечението трябва да започне с отказване от тютюнопушенето. Приемат се бронходилататори, бронхолитици, кортикостероиди, кислород.

В рубриката друга хронична обструктивна белодробна болест са разгледани:

Хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища

Подробна информация за хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища прочетете тук:

Хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена

Подробна информация за хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена прочетете тук:

Друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест

Подробна информация за друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест прочетете тук:

Хронична обструктивна белодробна болест, неуточнена

Подробна информация за хронична обструктивна белодробна болест, неуточнена прочетете тук:

Изследвания и тестове при друга хронична обструктивна белодробна болест

Органи и системи свързани с друга хронична обструктивна белодробна болест

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.6, 27 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Друга хронична обструктивна белодробна болест" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Друга хронична обструктивна белодробна болест"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.