0 продукта

Заболявания

Варици на хранопровода мкб I85

Варици на хранопровода - изображение

Разширяването на вените на хранопровода се нарича варици на хранопровода. Заболяването се срещат в 10-15 % от лицата над 20 години. Вариците са локализирани в долната трета на хранопровода. 

Причина за развитието на вариците на хранопровода е порталната хипертония - повишаване на налягането във вена порте.

В патогенезата на заболяването варици на хранопровода основно значение имат циркулаторните смущения в басейна на v.portae, предизвикващи портална хипертония. 

Порталната хипертония се дължи предимно на:

 • цироза на черния дроб;
 • всички видове хепатит;
 • тумори на черния дроб и медиастинума;
 • възпалителни чернодробни заболявания от инфекциозен или паразитен тип - лайшманиоза, амебиаза, сифилис;
 • наследствени заболявания и др.

Порталната хипертония е синдром, характеризиращ се с повишено портално венозно налягане. Тя води до образуването на колатерални съдове, през които кръвта от v.portae се влива в системното кръвообращение, заобикаляйки черния дроб. Най-честите причини за появата на портална хипертония са препятствия на кръвния ток, които могат да се локализират в различни части на порталната система. Причините за порталната хипертония в зависимост от тяхното разположение, могат да се подредят като прехепатални, интрахепатални и постхепатални.

Формирането на порто-системни анастомози е най-типичният признак на порталната хипертония. Колатералите се развиват на основата на съществуващи незначителни съдови венозни връзки между v.portae и v.cava, които силно се разширяват и порталната кръв преминава през тях, обхождайки черния дроб. Това обходно кръвообращение частично обременява порталната система. Най-важните колатерални връзки са между v.coronaria ventriculi и v.azygos, които анастомозират в долната трета на хранопровода. На това място се развиват субмукозно разположени варици, които често стават причина за фатални кръвоизливи. 

Клиничната картина при варици на хранопровода се характеризира с това, че разширените вени могат да съществуват продължително време без да предизвикат оплаквания от страна на пациента. Първата клинична изява на заболяването е масивен кръвоизлив от хранопровода, който може да бъде толкова обилен, че да завърши летално.

Диагнозата при варици на хранопровода се поставя по клиничната картина - внезапни, обилни кръвоизливи от хранопровода. Повърнатата кръв е ясна, непроменена, съпроводена от мелена. Диагнозата се подкрепя от наличната или бързо настъпващата анемия, клинични и лабораторни данни за чернодробно заболяване.

Единственото възможно изследване на хранопровода по време на кръвоизлива е рентгенологичното - могат да се видят множество кръгли и овални просветлявания в лумена му при запазена перисталтика. Най-точен отговор дава езофагоскопията, но през острия период тя не е приложима и е твърде опасна.

В диференциално отношение трябва да се мисли за:

 • карцином на хранопровода и стомаха;
 • пептичен езофагит;
 • язвена болест на стомаха и дуоденума;
 • ерозивен гастрит;
 • остро чуждо тяло в хранопровода;
 • белодробно кървене и др.

При лечение на варици на хранопровода е необходимо провеждането на субституиращо лечение на следкръвоизливната анемия. Опитите за склерозиране на вените чрез ендоскопично инжектиране на склерозиращи разтвори се оказаха без съществен ефект и с непредвидими последици. В момента, по време на хеморагията се прибягва до тампонада на хранопровода с двубалонна сонда на Бляк-Мур (Black-Moore), като етап от хирургичното лечение - спленектомия, порта-кава шънт, резекция на долната част на хранопровода, компенсиране на кръвозагубата и лечение на основното заболяване.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 23 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Варици на хранопровода" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Варици на хранопровода"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.