Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4

Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4 - изображение

Рядко срещано заболяване, което се характеризира с поява на торбовидно разширение (дилатация) на лумена на коронарната артерия повече от 1,5 пъти в сравнение с нормалния размер на лумена на съда, представлява заболяването аневризма на коронарна артерия. Забелязва се, че в по-голям процент се засяга дясната коронарна артерия. 

Причина за поява на аневризма на коронарна артерия основно е атеросклеротичната коронарна болест. Болестта на Kawasaki (кожно-лигавичен лимфен възел), хипертонията, диабета и хиперлипидемията също имат значение за развитие на заболяването. Някои рискови фактори и вредни навици като тютюнопушене, консумирани на храни богати на животински мазнини, липсата на физическа активност и други, оказват влияние за развитие на аневризма на коронарната артерия. Значително повишен риск има при пациенти с хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия. 

Клиничната картина при аневризма на коронарната артерия се характеризира с това, че може в началото на заболяването да липсват оплаквания от страна на пациентите. С напредване на заболяването се явяват следните клинични прояви, които са сходни с тези при исхемична болест на сърцето:

  • лесна уморяемост при физически усилия или в покой;
  • болка и опресия в областта на сърцето - зад гръдната кост;
  • тежест, стягане, притискане и/или болка, ирадиираща към ръцете, гърба, врата или челюстта;
  • недостиг на въздух.

Диагнозата на аневризма на коронарната артерия се поставя след добре снета анамнеза по данни на пациента и неговите оплаквания, физикален и инструментален статус. От физикалното изследване при аускултация (преслушване) на сърцето може да се установи патологична шумова находка.

От инструменталните изследвания се извършват следните:

  • ехокардиограма (ЕхоКГ) - дава информация за промени в движението на определени части на стената на лява камера;
  • талиева сцинтиграфия - намалено натрупване на изотопа в зоните на нарушено кръвоснабдяване;
  • коронарна ангиография - с помощта на контрастна материя, впръскана в лумена на кръвоносния съд, се визуализира локализацията на аневризматичния сак на коронарната артерия - това е най-информативното диагностично инвазивно изследване.

Лечението на аневризма на коронарната артерия се състои в оперативна интервенция на съответния кръвоносен съд. Използват се и медикаменти за подобряване на клиничните оплаквания - антиаритмични, антихипертензивни лекарствени препарати.

3.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4

ЛЕЧЕНИЕ НА Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Аневризма на коронарна артерия МКБ I25.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия