0 продукта

Заболявания

Аневризма на коронарна артерия мкб I25.4

Аневризма на коронарна артерия - изображение

Рядко срещано заболяване, което се характеризира с поява на торбовидно разширение (дилатация) на лумена на коронарната артерия повече от 1,5 пъти в сравнение с нормалния размер на лумена на съда, представлява заболяването аневризма на коронарна артерия. Забелязва се, че в по-голям процент се засяга дясната коронарна артерия. 

Причина за поява на аневризма на коронарна артерия основно е атеросклеротичната коронарна болест. Болестта на Kawasaki (кожно-лигавичен лимфен възел), хипертонията, диабета и хиперлипидемията също имат значение за развитие на заболяването. Някои рискови фактори и вредни навици като тютюнопушене, консумирани на храни богати на животински мазнини, липсата на физическа активност и други, оказват влияние за развитие на аневризма на коронарната артерия. Значително повишен риск има при пациенти с хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия. 

Клиничната картина при аневризма на коронарната артерия се характеризира с това, че може в началото на заболяването да липсват оплаквания от страна на пациентите. С напредване на заболяването се явяват следните клинични прояви, които са сходни с тези при исхемична болест на сърцето:

  • лесна уморяемост при физически усилия или в покой;
  • болка и опресия в областта на сърцето - зад гръдната кост;
  • тежест, стягане, притискане и/или болка, ирадиираща към ръцете, гърба, врата или челюстта;
  • недостиг на въздух.

Диагнозата на аневризма на коронарната артерия се поставя след добре снета анамнеза по данни на пациента и неговите оплаквания, физикален и инструментален статус. От физикалното изследване при аускултация (преслушване) на сърцето може да се установи патологична шумова находка.

От инструменталните изследвания се извършват следните:

  • ехокардиограма (ЕхоКГ) - дава информация за промени в движението на определени части на стената на лява камера;
  • талиева сцинтиграфия - намалено натрупване на изотопа в зоните на нарушено кръвоснабдяване;
  • коронарна ангиография - с помощта на контрастна материя, впръскана в лумена на кръвоносния съд, се визуализира локализацията на аневризматичния сак на коронарната артерия - това е най-информативното диагностично инвазивно изследване.

Лечението на аневризма на коронарната артерия се състои в оперативна интервенция на съответния кръвоносен съд. Използват се и медикаменти за подобряване на клиничните оплаквания - антиаритмични, антихипертензивни лекарствени препарати.

Лечение на аневризма на коронарна артерия

Органи и системи свързани с аневризма на коронарна артерия

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 16 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Аневризма на коронарна артерия" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Аневризма на коронарна артерия"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.