0 продукта

Заболявания

Исхемична болест на сърцето мкб I20-I25

Исхемична болест на сърцето - изображение

Най-често срещаното заболяване на сърдечно-съдовата система е исхемичната болест на сърцето (ИБС). ИБС представлява запушване на една или повече коронарни артерии с последваща исхемия на миокарда (сърдечната мускулатура) - недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето с кислород. Исхемичната болест на сърцето може да протече с или без болка в областта на задгръдната кост.

Причина за развитието на исхемичната болест на сърцето е атеросклерозата.

Рискови фактори за появата на ИБС може да бъдат:

  • хипертония (повишено артериално налягане);
  • диабет;
  • тютюнопушене;
  • затлъстяване;
  • липса на физическа активност.

Клиничната картина на исхемичната болест на сърцето се характеризира с болка, която започва първоначално от областта на задгръдната кост, ирадира към шията и лявата ръка. Болката се провокира от емоциален стрес, от студ и може да се появи в покой или при физическо натоварване, понякога след ставане от сън или след нахранване.

Диагнозата на исхемична болест на сърцето се поставя след добре снета анамнеза по данни на пациента и неговите оплаквания и симптоми. Извършва се физикален и инструментален преглед. Физикалния преглед се състои от оглед, палпация, аускултация (преслушване на сърцето) и перкусия. Инструменталния преглед включва следните методи на изследвания:

  • електрокардиограма - може да се направи и по време на физическо натоварване - велоергометрия или така наречения стрес-тест;
  • ехокардиография;
  • рентгенография.

Лечението на исхемичната болест на сърцето включва следните лекарствени медикаменти:вазодилататори;бета-блокери. Важно за предотвратяването на ИБС е своевременното лечение на хипертонията, понижаване на холестерола и здравословен начин на живот.

Исхемичната болест на сърцето включва следните заболявания:

Органи и системи свързани с исхемична болест на сърцето

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.5, 21 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Исхемична болест на сърцето" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Исхемична болест на сърцето"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.