0 продукта

Заболявания

Отосклероза мкб H80

Отосклероза - изображение

Заболяване на вътрешното ухо, при което има преустройство на костния лабиринт с формиране на зони с уплътняване на коста се нарича отосклероза. Отосклерозата може да се дефинира още като костна дискразия, ограничаваща се в темпоралната кост.

Тези зони на преобразуване на коста се наричат отосклеротични огнища. Точната причина за това преустройство на костната тъкан не е известна, но се обсъжда нарушение в обмяната на веществата, засягащо костния лабиринт.

Характерно за отосклерозата е фамилността, при 50% от болните техните родители са имали същото заболяване. Отдава се значение и на хормоналните влияния, заради това че се наблюдават тласъчни влошавания на състоянието предимно при жени по бреме на бременност и менопауза.

В зависимост от това, къде се намират склеротичните огнища се различават няколко вида отосклероза:

- отосклероза, засягаща овалното прозорче

- отосклероза, засягаща капсулата на кохлеята

Отосклеротичните огнища се формират под действието на клетки на коста, отговорни за разрушаването й (остеокласти) и на други, клетки - остеобласти, чиято функция е образуване на нова спонгиозоподобна кост. Заради това другото име на заболяването е и остеоспонгиоза.

Това преустройство на костната тъкан, води до затруднено движение на стремето - една от слуховите костици, а това е причината за намалението на слуха. За да може да се предаде звуковата вълна, трябва слуховите костици да се движат свободно.

Отосклерозата започва постепенно и има бавно развитие. Започва с шум в ушите, а по-късно болния се оплаква и от намаление на слуха. Отначало слухът е намален само в едното ухо, а след това се засяга и другото. Симптомите се засилват по време на умора и стрес, а при жените и по време на мензис, бременност и менопауза.

Слухът прогресивно намалява и може да се стигне до глухота. Характерно за отосклерозата е, че болните чуват по-добре в шумна обстановка.

Диагнозата отосклероза се поставя, чрез отоскопия (оглеждане на тъпанчето и външния слухов проход с отоскоп). От съществено значение е аудиометричното изследване, което ще покаже типа на загубата на слуха. В зависимост от местоположението на отосклеротичните огнища загубата на слуха може да бъде от:

- звукопроводен тип (при фиксация на стремето)

- звукоприемен тип (при засягане на кохлеята)

- комбиниран тип (при наличие на отосклеротични огнища в слуховите костици и кохлеята)

Днес лечението на заболяването отосклероза е оперативно. Методът, които се използва се нарича стапедопластиката - премахване на засегната от склеротичния процес костица - стреме и поставяне на нейно място протеза.

Органи и системи свързани с отосклероза

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 10 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Отосклероза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Отосклероза"

Одобрявате ли идеята на министър Москов за съкращаване на правата на неосигурените лица?

Да, заставам зад идеята - неосигурените трябва да имат само право на спешна помощ.
Да, заставам зад идеята - но социално-слабите трябва да имат възможност да получат доходи и тогава да им се изискват осигуровки.
Не мога да предвидя ефекта от тази идея, но вярвам, че ще е положителен.
Против идеята съм - тя няма да доведе до промяна и подобряване на здравната грижа.
Против идеята съм - неравнопоставеността ще доведе до социална криза с непредвидим изход.
Не мога да предвидя ефекта от тази идея, но вярвам, че ще е отрицателен.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.