0 продукта

Заболявания

Отосклероза мкб H80

Отосклероза - изображение

Заболяване на вътрешното ухо, при което има преустройство на костния лабиринт с формиране на зони с уплътняване на коста се нарича отосклероза. Отосклерозата може да се дефинира още като костна дискразия, ограничаваща се в темпоралната кост.

Тези зони на преобразуване на коста се наричат отосклеротични огнища. Точната причина за това преустройство на костната тъкан не е известна, но се обсъжда нарушение в обмяната на веществата, засягащо костния лабиринт.

Характерно за отосклерозата е фамилността, при 50% от болните техните родители са имали същото заболяване. Отдава се значение и на хормоналните влияния, заради това че се наблюдават тласъчни влошавания на състоянието предимно при жени по бреме на бременност и менопауза.

В зависимост от това, къде се намират склеротичните огнища се различават няколко вида отосклероза:

- отосклероза, засягаща овалното прозорче

- отосклероза, засягаща капсулата на кохлеята

Отосклеротичните огнища се формират под действието на клетки на коста, отговорни за разрушаването й (остеокласти) и на други, клетки - остеобласти, чиято функция е образуване на нова спонгиозоподобна кост. Заради това другото име на заболяването е и остеоспонгиоза.

Това преустройство на костната тъкан, води до затруднено движение на стремето - една от слуховите костици, а това е причината за намалението на слуха. За да може да се предаде звуковата вълна, трябва слуховите костици да се движат свободно.

Отосклерозата започва постепенно и има бавно развитие. Започва с шум в ушите, а по-късно болния се оплаква и от намаление на слуха. Отначало слухът е намален само в едното ухо, а след това се засяга и другото. Симптомите се засилват по време на умора и стрес, а при жените и по време на мензис, бременност и менопауза.

Слухът прогресивно намалява и може да се стигне до глухота. Характерно за отосклерозата е, че болните чуват по-добре в шумна обстановка.

Диагнозата отосклероза се поставя, чрез отоскопия (оглеждане на тъпанчето и външния слухов проход с отоскоп). От съществено значение е аудиометричното изследване, което ще покаже типа на загубата на слуха. В зависимост от местоположението на отосклеротичните огнища загубата на слуха може да бъде от:

- звукопроводен тип (при фиксация на стремето)

- звукоприемен тип (при засягане на кохлеята)

- комбиниран тип (при наличие на отосклеротични огнища в слуховите костици и кохлеята)

Днес лечението на заболяването отосклероза е оперативно. Методът, които се използва се нарича стапедопластиката - премахване на засегната от склеротичния процес костица - стреме и поставяне на нейно място протеза.

Органи и системи свързани с отосклероза

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 10 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Отосклероза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Отосклероза"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.