0 продукта

Заболявания

Кератит мкб H16

Кератит - изображение

Кератит представлява възпаление на роговицата. Много често, кератит се придружава от различни ерозии и язви на роговицата.

Язвата на роговицата представлява епителен дефект, получен при механична травма, който не е инфектиран с микробна флора и се нарича ulcus corneae. Пациентът се оплаква от силна болка и чувство на чуждо тяло в окото. Налице е триадата светлобоязън, блефароспазъм, сълзотечение. Понякога, при преглед може да се наблюдава чуждо тяло във форникса или тарза. При фокално осветление или биомикроскопия се вижда неравен дефект, с очертани ръбове по огледалната повърхност на роговицата. Обикновено дефектът епителизира за няколко часа. При попадане на микроорганизми върху ерозията може да се инфектира и да се превърне в гнойна язва. Травматичните ерозии могат да рецидивират. След вторична инфекция на ерозията може да се развие тежък кератит. При лечение на язва на роговицата се прилагат антибиотични капки, като профилактика от инфектиране. Прави се превръзка. При травматична, рецидивираща ерозия се извършва криоабразио на ерозирания участък.

Маргинален кератит се развива при снижен имунитет. Причините за този кератит са многообразни - стафилококи, стрептококи, менингококи, възрастово предразположение, алергична нагласа и др. Катаралната язва е началната форма на този кератит. Роговичните промени са предизвикани от стафилококи, които действат като алерген, поради което кортикостероидите добре повлияват процеса. Роговицата е плътно обградена от лимбовата съдова мрежа. Това позволява периферните части на роговицата да реагират с пръстеновиден инфилтрат при общи автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, лупус еритематозус, периартериитис нодоза).

Пълзяща язва на роговицата представлява повърхностен кератит, причинен от бактерии. Обикновено настъпва след травми на очите, при което се наслагва бактериална инфекция. Най-чести причинители са пневмококите, стрептококите и др. Постепенно на мястото на инфилтрата се получава малка язва с инфилтрирани и оточни ръбове. В предната очна камера се появява гной. Субективните оплаквания на пациентите, боледуващи от пълзяща язва са светлобоязън, болка, сълзене, блефароспазъм и намаление на зрението. Обективните симптоми са смесена инфекция и дебел жълтеникав инфилтрат на роговицата с язва в средата с инфилтриран ръб. При пълзяща язва винаги трябва да се изследва проходимостта на слъзните пътища. Прогнозата е сериозна. Изисква се активно лечение, за да се предотврати перфорацията. За лечение на пълзяща язва на роговицата се прилагат мидриатици, антибиотични капки. Понякога се предприема туширане на язвата с антисептични разтвори.

Дълбокият интерстициален кератит засягат само стромата на роговицата. Те се срещат при хронични инфекциозни заболявания - луес, туберкулоза, лепра и др.

Паренхиматозен кератит при вроден луес се среща на възраст от 7-20 години, по-често при момичета. Патогномонична е триадата на Хъчинсън-кератит, глухота и бъчвовидни зъби с полулунни изрезки. Болните се оплакват от дразнене, сълзотечение и блефароспазъм. Едновременно със засягане на роговицата се развива ирит, понякога заден склерит, неврит и вторична глаукома. Освен Хъчинсъновата триада, често се срещат седловиден нос, саблевидни тибии, рагади по ъглите на устните, отоци на коленните стави и положителна реакция на Васерман. За лечение на паренхиматозен кератит, локално се прилага кортизонова терапия и мидриатик. Провежда се общо системно лечение с антибиотици от групата на пеницилини. По-късно се извършава кератопластика.
Паренхиматозен туберкулозен кератит се наблюдава много рядко. Развива се белезникав инфилтрат в дълбоките слоеве на роговицата със склонност към бързо разпадане или оздравяване. Най-често е едностранен. Среща се, като усложнение на туберкулозен иридоциклит, склерит или туберкулоза на конюнктивата. Винаги обхваща цялата роговица, понякога се стига до субатрофия и атрофия на очната ябълка.

Органи и системи свързани с кератит

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 19 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Кератит" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Кератит"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.