0 продукта

Заболявания

Спастична хемиплегия мкб G81.1

Спастична хемиплегия - изображение

Спастична хемиплегия е невро-мускулно състояние, което се характеризира със спастичност на мускулите от едната страна на тялото.

Около 20% от хората, страдащи от церебрална парализа имат спастична хемиплегия. Състоянието може да се наблюдава и при исхемични и хеморагични мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, тумори, интоксикации и други причини, при които се уврежда централния двигателен неврон. Тежестта на спастичната хемиплегия зависи от степента на мозъчното увреждане и се дължи на увреда на централния двигателен неврон. Той може да се засегне по целия му път от кората до най-ниското ниво.

Клиниката се характеризира със спастично повишен мускулен тонус. Засягат се сгъвачите на горните крайници и разгъвачите на долните крайници. Установяват се болестно повишени сухожилни рефлекси и наличие на патологични рефлекси (нормално не се наблюдават) от групата на Бабински и Росолимо. Има изчезване или липса на кожни коремни рефлекси. Липсват атрофии на мускулите. При спастичната хемиплегия има пълна липса на активни движения на крака и ръката от една и съща страна на тялото, но на срещуположната страна на увредата в главния мозък. Например, ако увредата е в лявата хемисфера се парализират дясна ръка и крак.

Спастичната хемиплегия често води до усложнения. Постоянната спастичност на мускулите може да доведе до костни и сухожилни деформации. Пациентите са с по-висок риск от развитие на остеопороза, припадъци, оромоторна дисфункция, водеща до чести аспирационни пневмонии.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване и неврологичния статус. Приложение намират и други диагностични методи - електромиография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и др.

Лечението на спастична хемиплегия зависи от основното заболяване. Прилагат се витамини. Назначават се лечебна физкултура и физиотерапевтични процедури. При необходимост се преминава към хирургично лечение.

Органи и системи свързани с спастична хемиплегия

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.5, 10 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Спастична хемиплегия" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Спастична хемиплегия"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.