0 продукта

Заболявания

Спастична хемиплегия мкб G81.1

Спастична хемиплегия - изображение

Спастична хемиплегия е невро-мускулно състояние, което се характеризира със спастичност на мускулите от едната страна на тялото.

Около 20% от хората, страдащи от церебрална парализа имат спастична хемиплегия. Състоянието може да се наблюдава и при исхемични и хеморагични мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, тумори, интоксикации и други причини, при които се уврежда централния двигателен неврон. Тежестта на спастичната хемиплегия зависи от степента на мозъчното увреждане и се дължи на увреда на централния двигателен неврон. Той може да се засегне по целия му път от кората до най-ниското ниво.

Клиниката се характеризира със спастично повишен мускулен тонус. Засягат се сгъвачите на горните крайници и разгъвачите на долните крайници. Установяват се болестно повишени сухожилни рефлекси и наличие на патологични рефлекси (нормално не се наблюдават) от групата на Бабински и Росолимо. Има изчезване или липса на кожни коремни рефлекси. Липсват атрофии на мускулите. При спастичната хемиплегия има пълна липса на активни движения на крака и ръката от една и съща страна на тялото, но на срещуположната страна на увредата в главния мозък. Например, ако увредата е в лявата хемисфера се парализират дясна ръка и крак.

Спастичната хемиплегия често води до усложнения. Постоянната спастичност на мускулите може да доведе до костни и сухожилни деформации. Пациентите са с по-висок риск от развитие на остеопороза, припадъци, оромоторна дисфункция, водеща до чести аспирационни пневмонии.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване и неврологичния статус. Приложение намират и други диагностични методи - електромиография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и др.

Лечението на спастична хемиплегия зависи от основното заболяване. Прилагат се витамини. Назначават се лечебна физкултура и физиотерапевтични процедури. При необходимост се преминава към хирургично лечение.

Органи и системи свързани с спастична хемиплегия

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.5, 10 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Спастична хемиплегия" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Спастична хемиплегия"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.