0 продукта

Заболявания

Алкохолна полиневропатия мкб G62.1

Алкохолна полиневропатия - изображение

Към МКБ G62 спада и алкохолната полиневропатия — неврологично увреждане, при което има нарушение във функцията на множество периферни нерви на тялото. Заболяването се определя като аксонална дегенерация на невроните от сетивната и моторната системи и първоначално се появява в отдалечените краища на най-дългите аксони в тялото. Увреждането на нервите води болка и двигателна слабост, първо в ръцете и краката, а след това напредва и централно.
Алкохолната полиневропатия се причинява главно от хроничен алкохолизъм, но недостатъчният прием на витамини също може да провокира заболяването. Този вид полиневропатия най-често се развива при хронични алкохолици, при които се наблюдава хранителен дефицит.

Алкохолната полиневропатия обикновено има постепенно начало в продължение на месеци или дори години, въпреки че аксоналната дегенерация често започва преди появата на някакви симптоми. Ранен предупредителен знак, особено при хроничните алкохолици, е загубата на тегло, което показва нарушено хранене.
При това заболяване е характерна сетивната и двигателната загубата, както и болезнени физически възприятия (парестезии), въпреки че всички сетивни модалности могат да бъдат включени. В повечето случаи първо се засягат краката, след което и ръцете, като ръцете обикновено се въвличат, когато симптомите преминат над нивото на глезените. Означават се като загуба на сетивност тип "чорап" или тип "ръкавица".
Някои от случаите са асимптоматични и могат да бъдат разпознати само след щателно изследване. При най-тежките случаи може да се развие тежко физическо увреждане.

Честите прояви на сетивни проблеми включват изтръпване или болезнени усещания в ръцете и краката, необичайни усещания като "иглички" и непоносимост към топлина. Болката, която чувстват пациентите, зависи от тежестта на полиневропатията — тъпа и постоянна при едни пациенти или остра и пробождаща при други. При някои хора може да се появят крампи (схващания) на засегнатите мускули, докато при други има парещо чувство в краката и прасците.

Сетивните нарушения постепенно се последват от двигателни симптоми, които може да включват крампи, слабост в мускулите, еректилна дисфункция, проблемно уриниране, констипация (запек) и диария. При някои пациенти се наблюдава загуба на мускулна маса и намалени или липсващи дълбоки сухожилни рефлекси. При някои хора може да има чести падания и нестабилна походка поради атаксия, която е може да е причинена от малкомозъчни увреждания, сетивна атаксия или дистална мускулна слабост. С течение на времето, алкохолната полиневропатия може да доведе до трудност при преглъщане (дисфагия), нарушения в речта (дизартрия), мускулни спазми и мускулна атрофия.

Главната причина за това заболяване е продължителната и значителна консумация на алкохол, съчетана с хранителен дефицит.
Често алкохолиците са с нарушени социални връзки и имат нередовен начин на живот. Това може да доведе до промяна в хранителните навици, включително по-голям брой пропуснати хранения и лош хранителен баланс. Алкохолизмът може да доведе до загуба на апетит, алкохолен гастрит и повръщане. Злоупотребата с алкохол уврежда лигавицата на гастроинтестиналната система и намалява абсорбцията на хранителните вещества.
Адекватното прилагане на витамини подобрява симптомите, въпреки продължителния алкохолен прием, което показва, че липсата на витамини е основен фактор в настъпването и развитието на алкохолната полиневропатия.
Консумацията на алкохол води до натрупване на токсини в организма, което също е предпоставка за развитие на болестта.

Патогенетичният механизъм на дегенеративните промени е многофакторен - налице е токсичното влияние на разградни продукти от метаболизма на алкохола и действие предимно на ацеталдехида върху периферните нерви; намалено е нивото на витамини от група В; роля се отдава и на недоимъчното хранене.

Алкохолната полиневропатия много наподобява други аксонални дегенеративни полиневропатии и затова е трудна за диагностициране. Когато алкохолици имат сетивномоторна полиневропатия в съчетание с недохранване, диагнозата е много вероятна.

Диагнозата се поставя на базата на клинични и лабораторни тестове — образна диагностика, определяне на нервната проводимост, електромиография и виброметрия.

Съществуват различни причини, водещи до невропатия.
Един от първите симптоми на захарен диабет може да бъде периферна невропатия, затова трябва да се определят нивата на глюкозата в кръвта. Увеличените нива на креатинин могат да са показател за бъбречна недостатъчност и това да е причината за периферна невропатия. Интоксикацията с тежки метали (напр. олово) също може да е причина за невропатия.
Тиаминът, витамин В12 и фолиевата киселина имат основна роля в периферната и централната нервна система и трябва да бъдат анализирани още в началото на диагнозата. Други тестове са свързани с функцията на черния дроб, тъй като алкохолната консумация може да увеличи нивата на чернодробните ензими.

Диференциалната диагноза на алкохолната полиневропатия се прави с амиотрофична латерална склероза, бери-бери, болест на Charcot-Marie-Tooth, диабетна лумбосакрална плексопатия, диабетна невропатия, мононеврит мултиплекс и пост-полио синдром.

В лечението важна част заема физикалната терапия за укрепване на отслабената мускулатура, а също и упражнения за походката и пазенето на равновесие.

От основно значение за лечението е прекратяване консумацията на алкохол. Алкохолното въздържание ще стимулира правилната консумация на хранителни вещества и спре прогресията или рецидивирането на невропатията. След спирането на алкохола, важно е пациентът да разбере, че значително възстановяване няма да се наблюдава в продължение на няколко месеца. Някакво субективно подобрение може да се забележи веднага, но това обикновено е свързано с общите ползи от алкохолната детоксикация. Ако консумацията на алкохол продължи, само приемът на витамини няма да е достатъчен за подобряване на симптомите на повечето индивиди.

Хранителна терапия с мултивитамини, приложени парентерално (не през устата), е добре да се прилага, докато индивидът започне да поддържа адекватен хранителен режим, като основно се приема тиамин.
Болезнената дизестезия (смесване на възприятия), причинена от алкохолна полиневропатия, може да третира с габапентин или фенитоин в комбинация с аспирин, ибупрофен или ацетаминофен. Трициклични антидепресанти, като амитриптилин, също помагат за овладяване на болката и имат централни и периферни антихолинергични и седативни ефекти.
Локални аналгетици (напр. капсаицин) също могат да облекчат леки болки в мускулите и ставите.

При лека форма на невропатия прогнозата е добра, ако пациентът се въздържи напълно от алкохол за 3-5 години.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.6, 23 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Алкохолна полиневропатия" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Алкохолна полиневропатия"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.