0 продукта

Заболявания

Невралгия на троичния нерв мкб G50.0

Невралгия на троичния нерв - изображение

Определение: Невралгия на троичния нерв е заболяване което се характеризира със силна, пристъпна, стрелкаща болка по хода на нерва и неговите клонове. 

Етиология: В 80% от случаите причината за заболяването е неясна. Тогава се говори за идиопатична невралгия. При симптоматичната невралгия, причини за заболяването са най-често тумори, аневризми на артерии, мултиплена склероза и по-рядко фокални инфекции от зъбен произход, възпаления на синусите, устнта кухина и очите.

Патогенеза: Патогенезата на болковия синдром не е напълно изяснен. Смята се че роля играят и централни и таламични механизми.

Клинична картина:

1. Болков пристъп. Той започва внезапно, със силна болка която има стрелкащ характер. Болката е по хода на нерва, но е краткотрайна (за няколко секунди). Възможно е болката да се провокира от въздействието на външни фактори-хранене, силен шум, светлина.
2. Провокиране на болките. Притискането на периферните клонове на троичния нерв предизвикват болка.

3. Автономни разстройства. Те се изразяват обикновено в потоотделяне на засегнатата страна. В по-късните стадии болния може да отслабне, заради отказ от храна поради силните болки които може да предизвика храненето.

Диагноза: Диагнозата се базира изцяло на клиничните изяви на пациента.

Диференциална диагноза: Диференциална диагноза се прави с подобни заболявания които засягат други, съседни (на троичния нерв) нерви, а също и с мигрена и кластърно (групирано) главоболие.

Лечение: Лечението е медикаментозно с антиконвулсанти, нетероидни противовъзпалителни средства, както и оперативни интервенции: микроваскуларна декомпресия на нерва, блокади и ризотомия на троичния нерв.

 

Прогноза: Идиопатичната невралгия на троичния нерв е хронично заболяване което продължава цял живот. Заради това е нужно упорито да се намерят причините които водят до невралгия.

Лечение на невралгия на троичния нерв

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Невралгия на троичния нерв" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Невралгия на троичния нерв"

Правите ли си годишни профилактични прегледи?

Правя си редовни прегледи и при всяко съмнение посещавам лекар-специалист.
Един път годишно си пускам изследвания и минавам общ преглед.
Като се сетя, ходя...не помня кога беше последният път.
Нямам време/пари или желание за подобни прегледи, каквото ми е писано, това ще стане.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.