Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Увреждания на троичния нерв Невралгия на троичния нерв

Невралгия на троичния нерв МКБ G50.0

Невралгия на троичния нерв МКБ G50.0 - изображение

Невралгия на троичния нерв, известна още като синдром на пароксизмална лицева болка или болезнен тик, е заболяване, което се характеризира със силна, пристъпна, стрелкаща болка по хода на един или повече от клоновете на нерва. Най-често се засягат самостоятелно или в комбинация II и III клон на нерва - n. maxillaris и n. mandibularis. Невралгията на троичния нерв е описана като едно от най-болезнените състояния, известни на човечеството.

В 80% от случаите причината за заболяването е неясна. Идиопатичната невралгия се свързва с наличие на съдово-нервен конфликт. Най-често се касае за компресия на нерва. При симптоматичната невралгия, причини за заболяването са най-често тумори, аневризми на артерии, мултиплена склероза и по-рядко фокални инфекции от зъбен произход, възпаления на синусите, устната кухина и очите.

Патогенезата на болковия синдром не е напълно изяснена. Предполага се наличие на централни, таламични механизми за поддържане на хроничния болков синдром.

Клиничната картина се представя с:

Болков пристъп - той започва внезапно, със силна болка, която има стрелкащ характер. Болката е по хода на нерва, но е краткотрайна (за няколко секунди). Възможно е болката да бъде провокирана от въздействието на външни фактори - хранене, силен шум, светлина.

Провокиране на болката - притискането на периферните клонове на троичния нерв предизвиква болка.

Автономни разстройства - това са обикновено вазомоторни разстройства, изразяват се обикновено с промени в потоотделянето на засегнатата страна. В по-късните стадии болният може да отслабне, заради отказ от храна, поради провокиране на болковия синдром.

Диагнозата се базира изцяло на клиничната изява на заболяването.

Диференциална диагноза се прави с подобни заболявания, които засягат други, съседни на троичния нерв нерви, а също и с мигрена и кластърно (групирано) главоболие.

Лечението е медикаментозно с антиконвулсанти, нестероидни противовъзпалителни средства, както и оперативни интервенции: микроваскуларна декомпресия на нерва, блокади и ризотомия на троичния нерв.

Идиопатичната невралгия на троичния нерв е хронично заболяване, което продължава цял живот. Затова е необходимо упорито терсене на причините, предизвикали невралгията.

3.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Невралгия на троичния нерв МКБ G50.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Невралгия на троичния нерв МКБ G50.0

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Невралгия на троичния нерв МКБ G50.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО