0 продукта

Заболявания

Невралгия на троичния нерв мкб G50.0

Невралгия на троичния нерв - изображение

Невралгия на троичния нерв, известна още като синдром на пароксизмална лицева болка или болезнен тик, е заболяване, което се характеризира със силна, пристъпна, стрелкаща болка по хода на един или повече от клоновете на нерва. Най-често се засягат самостоятелно или в комбинация II и III клон на нерва - n. maxillaris и n. mandibularis. Невралгията на троичния нерв е описана като едно от най-болезнените състояния, известни на човечеството.

В 80% от случаите причината за заболяването е неясна. Идиопатичната невралгия се свързва с наличие на съдово-нервен конфликт. Най-често се касае за компресия на нерва. При симптоматичната невралгия, причини за заболяването са най-често тумори, аневризми на артерии, мултиплена склероза и по-рядко фокални инфекции от зъбен произход, възпаления на синусите, устната кухина и очите.

Патогенезата на болковия синдром не е напълно изяснена. Предполага се наличие на централни, таламични механизми за поддържане на хроничния болков синдром.

Клиничната картина се представя с:

Болков пристъп - той започва внезапно, със силна болка, която има стрелкащ характер. Болката е по хода на нерва, но е краткотрайна (за няколко секунди). Възможно е болката да бъде провокирана от въздействието на външни фактори - хранене, силен шум, светлина.

Провокиране на болката - притискането на периферните клонове на троичния нерв предизвиква болка.

Автономни разстройства - това са обикновено вазомоторни разстройства, изразяват се обикновено с промени в потоотделянето на засегнатата страна. В по-късните стадии болният може да отслабне, заради отказ от храна, поради провокиране на болковия синдром.

Диагнозата се базира изцяло на клиничната изява на заболяването.

Диференциална диагноза се прави с подобни заболявания, които засягат други, съседни на троичния нерв нерви, а също и с мигрена и кластърно (групирано) главоболие.

Лечението е медикаментозно с антиконвулсанти, нестероидни противовъзпалителни средства, както и оперативни интервенции: микроваскуларна декомпресия на нерва, блокади и ризотомия на троичния нерв.

Идиопатичната невралгия на троичния нерв е хронично заболяване, което продължава цял живот. Затова е необходимо упорито терсене на причините, предизвикали невралгията.

Лечение на невралгия на троичния нерв

Изследвания и тестове при невралгия на троичния нерв

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Невралгия на троичния нерв" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Невралгия на троичния нерв"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.