0 продукта

Заболявания

Централна демиелинизация на corpus callosum мкб G37.1

Централна демиелинизация на corpus callosum - изображение

Централна демиелинизация на corpus callosum e рядко срещано демиелинизиращо заболяване, засягащо предимно корпус калозум. В медицината е известно като болест на Marchiafava и Bignami. Заболяването е по-често при хора, системно употребяващите алкохол.

Етиологията предполага в голяма част от случаите хронична употреба на алкохол, а понякога и хранителни дефицити.

Патоанатомичното изследване показва възпалителна реакция, придружаваща демиелинизация и некроза в нервната система. Лезиите са локализирани предимно в корпус калозум, предните и задни комисури. Мостът и други части също могат да бъдат засегнати. Вътрешната капсула и корона радиата обикновено са пощадени. Хистопатологичното изследване разкрива изобилие от макрофаги в областта на лезиите, невронна дегенерация на трети и четвърти слой на кората на мозъка с глиоза (кортикална ламинарна склероза).

Клиниката на централна демиелинизация на corpus callosum се характеризира с остро, подостро или хронично протичане с деменция, нарушена походката, спастичност на мускулатурата, мускулна слабост, психични смущения, инконтиненция, хемипарези, афазия и идиомоторна апраксия (невъзможност за изпълняване на моторни дейности), апатия, летаргия, нарушение на съзнанието (до кома или гърчове), делириум тременс. Засягането на периферната нервна система е под формата на алкохолна невропатия с нарушение на дълбоките сухожилните рефлекси и сензорни увреди.

Диагнозата се основава на данните, получени след преглед от невролог, физикалното и инструменталното изследване. Ядрено-магнитният резонанс показва хиперинтензитетни лезии, дължащи се на оток и увреда на миелина, дегенерация на корпус калозум, засягане на комисурите и дегенеративни промени в кората.

Диференциалната диагноза включва:

  • паранеопластичен синдром
  • болестта на Пик
  • болестта на Алцхаймер

Лечението на централна демиелинизация на corpus callosum се състои в приложението на симптоматични средства - тиамин, фолиева киселина и други витамини от група В (особено на витамин B 12), високи дози кортикостероиди, други имуносупресанти. Необходимо е прекратяване приема на алкохол и консултация с психолог.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 26 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Централна демиелинизация на corpus callosum" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Централна демиелинизация на corpus callosum"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.