0 продукта

Заболявания

Централна демиелинизация на corpus callosum мкб G37.1

Централна демиелинизация на corpus callosum - изображение

Централна демиелинизация на corpus callosum e рядко срещано демиелинизиращо заболяване, засягащо предимно корпус калозум. В медицината е известно като болест на Marchiafava и Bignami. Заболяването е по-често при хора, системно употребяващите алкохол.

Етиологията предполага в голяма част от случаите хронична употреба на алкохол, а понякога и хранителни дефицити.

Патоанатомичното изследване показва възпалителна реакция, придружаваща демиелинизация и некроза в нервната система. Лезиите са локализирани предимно в корпус калозум, предните и задни комисури. Мостът и други части също могат да бъдат засегнати. Вътрешната капсула и корона радиата обикновено са пощадени. Хистопатологичното изследване разкрива изобилие от макрофаги в областта на лезиите, невронна дегенерация на трети и четвърти слой на кората на мозъка с глиоза (кортикална ламинарна склероза).

Клиниката на централна демиелинизация на corpus callosum се характеризира с остро, подостро или хронично протичане с деменция, нарушена походката, спастичност на мускулатурата, мускулна слабост, психични смущения, инконтиненция, хемипарези, афазия и идиомоторна апраксия (невъзможност за изпълняване на моторни дейности), апатия, летаргия, нарушение на съзнанието (до кома или гърчове), делириум тременс. Засягането на периферната нервна система е под формата на алкохолна невропатия с нарушение на дълбоките сухожилните рефлекси и сензорни увреди.

Диагнозата се основава на данните, получени след преглед от невролог, физикалното и инструменталното изследване. Ядрено-магнитният резонанс показва хиперинтензитетни лезии, дължащи се на оток и увреда на миелина, дегенерация на корпус калозум, засягане на комисурите и дегенеративни промени в кората.

Диференциалната диагноза включва:

  • паранеопластичен синдром
  • болестта на Пик
  • болестта на Алцхаймер

Лечението на централна демиелинизация на corpus callosum се състои в приложението на симптоматични средства - тиамин, фолиева киселина и други витамини от група В (особено на витамин B 12), високи дози кортикостероиди, други имуносупресанти. Необходимо е прекратяване приема на алкохол и консултация с психолог.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 26 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Централна демиелинизация на corpus callosum" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Централна демиелинизация на corpus callosum"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.