0 продукта

Заболявания

Недоимък на мед мкб E61.0

Недоимък на мед - изображение

Недоимък на мед е рядко срещано състояние, което понякога се открива в комбинация с железен дефицит или желязонедоимъчна анемия. Медта е свързана с резорбцията и метаболизма на желязото. Резорбира се в стомаха и тънките черва. Тя е съществен компонент на ензими като цитохромоксидаза и супероксиддисмутаза.

Също така участва в ензима лизилоксидаза, който подсилва съединителната тъкан. Резорбцията на мед се намалява при повишен прием на желязо и цинк.

По-голямата част от медта в тялото е свързана с протеини. Свободните медни йони са токсични. Генетични механизми контролират постъпването на мед в организма и предотвратяват токсичното му натрупване. Когато тялото е поело повече мед от метаболитните си изисквания, излишната мед се екскретира чрез жлъчката.

Недоимък на мед може да бъде придобит или наследствен.

Придобит дефицит се среща сравнително рядко. Диетичните грешки много рядко водят до клинично изявен недоимък на мед. Изключение са случаите с квашиоркър, персистираща диария, тежко недохранване и повишен внос на цинк. Дефицитът на мед може да доведе до неутропения, нарушена калцификация на костите, хипохромна анемия, резистентна на лечение с желязо.

Недоимъкът на мед предизвиква различни аномалии на имунната система като нарушен клетъчен имунен отговор, намалена активност на левкоцитите, намалена тимусна продукция на хормони. Тези промени повишават възприемчивостта към инфекции. Ниските нива на серумната мед повлияват колагеновата синтеза и оттам зарастването на раните. Наблюдава се още увеличение на холестерола, пикочната киселина и кръвното налягане, както и нарушен глюкозен толеранс.

Наследствената форма на меден дефицит се среща при момчета с унаследен мутирал Х - свързан ген. Открива се недоимък на мед в черния дроб, серума, цитохром с оксидазата, церулоплазмина и лизилоксидазата. Клинично се изявява с умствено изоставане, повръщане, диария, протеингубеща ентеропатия, хипопигментации, промени в костите и космите. Диагнозата се поставя чрез определяне  серумните нива на мед и церулоплазмин и определяне плазмените нива на допамин, норепинефрин и др. Лечението се състои в парентерално приложение на мед с проследяване на бъбречната функция по време на лечението.

Клинично при недоимък на мед могат да се наблюдават следните симптоми и признаци главоболие, умора, отпадналост, слабост, виене на свят, които се признаци на анемия. При пациентите с недоимък на мед се доказва някакъв вид анемия с недоимък на левкоцити. Други симптоми, които се наблюдават са нарушения на апетита, ускорена сърдечна дейност (тахикардия), косопад, засягане и симптоми свързани с устните, студена кожа, чупливи нокти, проблем със съня, често повтарящи се инфекции, акне, светли клепачи.

Диагнозата се поставя на базата на понижените стойности на серумната мед, клиничната картина, анамнезата.

Лечението се изразява с перорално добавяне на мед. Ако причината за недоимък на мед е интоксикацията с цинк, обикновено след прекратяване на интоксикацията серумния мед се нормализира. 

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Недоимък на мед" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Недоимък на мед"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.