0 продукта

Заболявания

Тиреотоксикоза мкб E05

Тиреотоксикоза - изображение

Тиреотоксикоза, представлява заболяване, което се характеризира с повишено количество на щитовидни хормони в кръвта. Хипертиреоидизъм представлява състояние, което се характеризира с повишена функция на щитовидната жлеза.

Класификация:

1) Автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като Базедова болест, тиреоидит на Хашимото (хашитоксикоза) и други.

2) Възпалителни процеси на щитовидната жлеза като подостър тиреоидит на де Кервеин, пострадиационен тиреоидит.

3) Автономни заболявания: дисеминирана автономия, автономен аденом, базедовифициална струма.

4) Тиреотоксикоза в резултат на екзогенен внос на хормони. Нарича се ятрогенна тиреотоксикоза.

5) Тиреотоксикоза при карцином на щитовидната жлеза.

Причините за развитието на състоянието са много. От тях с най-голямо значение са автоимунните заболявания, наследствени заболявания, неопластични процеси, възпалителни заболявания и други.

Тиреотоксикозата се среща най -често във възрастта между 20 и 40 години. Жените боледуват значително по-често от мъжете.

Патогенеза на заболяването при автоимунните заболявания се изразява в това, че неизвестни агенти предизвикват образуване на клетъчни антигени, срещу които организмът изработва антитела- имуноглобулини. Тези антитела се залавят за щитовидни рецептори и предизвикват неконтролируемо производство на щитовидни хормони, което довежда до повишена функция на щитовидната жлеза т.е. хипертиреоидизъм. Нервно напрежение, стрес, негативни емоции, психотравми и други биха могли да бъдат отключващи механизми на Тиреотоксикозата. При възпалителните заболявания настъпва деструкция на жлезата вследствие на което се отделят значително количество щитовидни хормони, фамилната обремененост също има голямо значение за заболяването.

Клинично тиреотоксикозата се характеризира с множество симптоми. Обикновено болестта започва постепенно. Съществуват три основни симптома, които са характерни за тиреотоксикозата.

1) Уголемяване на щитовидната жлеза (гуша).

2) Екзофталм, който се изразява с изпъкнали очни ябълки.

3) Сърцебиене.

Други симптоми, които се наблюдават при тиреотоксикозата се изразяват в това, че болните са напрегнати, неспокойни, имат ускорена мисловна дейност и говор и се оплакват от безсъние. Тиреотоксикозно болните са емоционално лабилни и често се разплакват безпричинно, потят се обилно, чувстват се отпаднали с мускулна слабост в крайниците, треперене на ръцете, полова слабост при мъжете и менструални смущения при жените. В по-късният стадий на болестта болните от Тиреотоксикоза забелязват изпъкване на очните им ябълки (което винаги е симетрично и на двете очи) и появата на гуша. Тиреотоксикозно болните губят тегло при нормален апетит. Изявява се понякога оредяване на косата. Кожата става мека, топла, влажна.

Основно значение за диагнозата тиреотоксикоза имат характерната клинична симптоматика, ехографията и сцинтиграфията на щитовидна жлеза, определяне на серумните нива на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, както и нивото на TSH, определяне титъра на антителата.

Диференциална диагноза се прави с други автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като например: Хроничен автоимунен тиреоидит на Хашимото, тиреоидит на де Керваин, струма на Riedel и други. Диференциална диагноза на тиреотоксикоза се прави и с доброкачествени тумори и карцином на щитовидната жлеза.Очната патология при Тиреотоксикоза - екзофталмът се отдиференцира със злокачествени процеси на очите, които обаче най-често водят до несиметричено изпъкване на очните ябълки.

Най-тежкото усложнение на тиреотоксикозата е тиреотоксичната криза.Това е животозастрашаващо състояние, което изисква интензивно лечение.

Лечението бива няколко вида медикаментозно, оперативно, радиойодтерапия.

Медикаментозното лечение се провежда с тиреостатици. Най-често използваните препарати са Тиамазол и Карбимазол. След проведеното лечение настъпва спонтанна ремисия. За съжаление често настъпват и ранни и късни рецидиви. Ако настъпи рецидив се пристъпва към оперативно лечение - пълно или частично премахване на щитовидната жлеза(струмектомия). Изпъкналите очни ябълки се лекуват с рентгенова терапия и глюкокортикостероиди. Извършва се и профилактично лечение срещу усложненията на Тиреотоксикозата при тромбоза се прилага хепарин, при хипертермия банки с лед и други физикални методи, при бактериални инфекции се прилагат антибиотици.

Прогнозата на заболяването е благоприятна като цяло, тиреотоксикозата може да се излекува напълно.

Изследвания и тестове при тиреотоксикоза

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 21 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Тиреотоксикоза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Тиреотоксикоза"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.