0 продукта

Заболявания

Миелоидна левкемия мкб C92

Миелоидна левкемия - изображение

Левкемиите са злокачествени кръвни заболявания, които се характеризират с неудължимо разрастване на раково трансформирани кръвни клетки в кръвотворните клетки и извън тях и излизането на тези клетки в периферната кръв. Миелоидната левкемия се нарича още нелимфобластна левкемия. При нея се засягат миелоидния ред в костния мозък.

В зависимост от това каква стволова клетка е претърпяла малигнена трансформация левкемиите се разделят на:

 • лимфобластни или лимфоидни;
 • нелимфобластни или миелоидни;

Честотата на левкемиите са на всеки 100 000 души 4 са с левкемия. Среща се във всички възрасти като най-засегнати са детската и напредналата възраст. Лимфоидните левкемии се срещат по-често при деца, докато миелоидните са по-характерни за възрастните.

Съществуват  различни теории за това какви причини водят до  развитие на левкемии. Значение имат следните рискови фактори:

 • вирусни инфекции – ретровируси;
 • йонизираща радиация;
 • химични вещества – бензолни съединения и цитостатици;
 • генетични фактори – синдром на Даун, вродени имунодефицитни състояния;
 • кръвни заболявания – миелопролиферативен синдром

В основата на развитието на левкемия стоят следните механизми:

 • неконтролиран растеж на малигнено трансформиран клетъчен клон;
 • отпадане или растройство на диференциацията на малигнените клетки;
 • инвазия на злокачествените клетки в нормални органи и тъкани;
 • поддтискане на растежа и развитието на нормалните хемопоетични клетки (или клетките от които се диференцират кръвните клетки) от костния мозък.

В резултат на тези механизми се увреждат тъканите и органите, които са инфилтрирани с левкемични клетки и се подтиска синтеза на всички кръвни клетки – настъпва панцитопения, т.е. ниски нива на еритроцити (анемия), бели кръвни клетки и тромбоцити. Това определя и клиничната симптоматика.

Началото на миелоидната левкемия е остро, но в някои случаи при някои болни заболяването може да стартира с нетипична обща симптоматика – леко повишена температура, астения нощни изпотявания, главоболие, болки в костите. Тъй като раковите левкемични клетки потискат синтеза на всички кръвни клетки, се развива следната симптоматика:

 • анемия – дължи се на поттиснане на еритрицитната редица. Характеризира се с отпадналост, слабост, главоболие, бледост на кожата, лесна умора;
 • кръвоизливи – те се дължат на ниските нива на тромбоцити;
 • чести инфекции – дължат се на спадналия имунитет в резултат на ниските нива на белите кръвни клетки – левкоцити;

В някои случаи на миелоидна левкемия по кожата могат да се видят белезникави или виолетови обриви – левкемиди. Може да е налице набъбване на венците, в резултат на хипертрофичен гингивит, често  кървене от гингивите.

Диагнозата на левкемиите се основава на клиничната симптоматика, проведените инструментални изследвания и преди всичко на лабораторни изследвания. При миелоидната левкемия лабораторно се наблюдава анемия, тромбоцитопения (ниска нива на тромбоцитите), левкоцитите могат да бъдат увеличени или намалени. Характерно за левкемиите е, че в периферната кръв липсват междинни стадии между бластни и зрели клетки.  Взема се костномозъчна пункция. При наличие на 30% левкемични бластни клетки в костния мозък трябва да се мисли за  левкемия.

Диференциална диагноза се прави със следните съсояния и заболявания:

 • апластична анемия;
 • миелодиспастичен синдром;
 • агранулоцитоза;

Решаващо за ограничаване на тези съсояния от миелоидната бластна левкемия е цитологичното и хистологично изследване на костния мозък

Възможни усложнения са тежки кръвоизливи, инфекции, ДИК синдром.

Левкозите се лекуват от онкохематолози. Основната цел на лечението на миелоидната левкемия е постигане на трайна ремисия, без рецидиви продължително време. Най-голяма вероятност за развитие на редицив е през първите 3 години. Левкемията се лекува поетапно. Първо е въвеждащото или индукционното лечение, последвано от противорецидивно лечение. Използват се медикаменти цитостатици като Митоксантрон, Цитозин арабинозид, Метотрексат,  Даунорубицин, Епирубицин.

Използват се също така и медикаменти от групата на антрациклините, но след като се изследва функцията на сърцето, черния дроб и костния мозък. Необходимо е провеждането на профилактика срещу засягането на главния мозък. Тази профилактика се извършва с медикаментите Метотрексат + Цитозин арабинозид + кортикостероида Хидрокортизон. Като алтернативно лечение е транспантацията на костен мозък.

Протичането на левкемията е много драматично, тъй като в хода на лечението болния поучава редица усложнения, които утежняват здравето му. Ако болните са получили ремисия в 40% от случаите те няма да получат рецидив пред първите 5 години.

Изследвания и тестове при миелоидна левкемия

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 19 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Миелоидна левкемия" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Миелоидна левкемия"
Свързани продукти към миелоидна левкемия

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.