Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Ягода, Градинска ягода

Ягода, Градинска ягода

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Ягода, Градинска ягода - изображение

Ягода (Fragaria ananassa) представлява многогодишно тревисто растение, което се класифицира към семейство Розоцветни (Rosaceae). Ражда изключително свеж и ароматен плод. В превод "Fragaria" означава "ароматен" - точно определение за плода.

Ягодата е медоносно растение. Пчелите играят особено важна роля в опрашването й. Тя е любима храна на костенурките, а в Гърция любимо леговище на малка, зелена, неособено отровна змия.

Томас Кулпепер, билкар от Средновековието, отбелязва, че ягодите са "необикновено добри за изцеление на много злини".

ягоди в различни цветове

 

След много научни изследвания и опити в областта на култивацията на растението, днес съществуват над 600 сорта ягоди, всеки един със своите специфични качества за цвят, форма, големина и вкус.

 

УСТРОЙСТВО:

ягода

Ягодата прораства от дълбоко коренище и е силно разклонена. Образува трайни насаждения и се размножава посредством ластуни. Формира триделни листа, с изразено нарязан листен ръб и тъмнозелено оцветяване. Развиват се направо от коренището на дълга дръжка. Цъфти в бели цветове, състоящи се от пет венчелистчета, няколко тънки зелени чашелистчета, жълти плодници и тичинки. Плодът е известният ни на всички червена ягодка със зелена шапчица.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родина на ягодата са Съединените щати. Днес е разпространена в Европа и част от Азия. В България се среща в градината на почти всеки дом.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребяват се плодът, коренът и листата на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Ягодата съдържа:

  • 8-10 % захари (преобладават фруктоза и глюкоза, които са бързоразграждащи и не предизвикват затлъстяване);
  • киселинност - 1- 1.5 % (съдържа лимонена, ябълчена, салицилова киселини);
  • елагова киселина;
  • минерални вещества - калций, калий, магнезий, фосфор, натрий, мед, манган, хлор, флуор, желязо;
  • витамини от група B - B1, B2, B5, B9, вит. РР, С, Е, Р, K;
  • каротин;
  • пектинови вещества;
  • фолат, антоцианин, кемпферол и други флавоноиди;
  • антоцианини и птеростилбени

ягоди за дневна доза витамин C за дете

Около 7 ягодови плодчета осигуряват дневната доза витамин C за едно детенце.

100 грама плодове съдържат около 90% вода, 32 калории; 0,67 грама протеин; 0,3 грама мазнини; 7,7 грама въглехидрати; витамин К 2,2 мкг, витамин С 58,8 мг; тиамин 0,02 мг, ниацин 0,39 мг, витамин B6 0,05 мг; фибри 2 грама; фолиева кислеина 24 микрограма; калий 153 мг, манган 0,56 мг, фосфор 24 мг, магнезий 13 мг; калций 16 мг.

Този състав прави ягодата изключително подходяща за включване в диети. За сравнение - половин чаша ягоди имат повече фибри, отколкото една филийка пълнозърнест хляб.

ДЕЙСТВИЕ:

  • имуностимулиращо;
  • антихеморагично;
  • противораково;
  • противовъзпалително;
  • противооточно;
  • стягащо;
  • антимикробно;
  • антивирусно;
  • усилва сърдечния ритъм;
  • разширява периферните кръвоносни съдове, понижава кръвното налягане;
  • засилва маточните контракции;
  • усилват апетита, подобряват храносмилането;
  • укрепва зъбите;
  • дава свеж тен на лицето;
  • пречиства кръвта.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Различни култури използват ягодите за лечение на редица заболявания. Например в рамките на индианската култура и европейската народна медицина, коренът на ягодата се вари на чай и се използва за лечение на нарушено храносмилане, камъни в бъбреците и като диуретично средство. Листата на растението са основната му част, която се използва за направата на билкови лекарства.

Форми на приложение на ягодата:

сухи листа от ягода

 

  • вътрешно - плод за директна консумация и под формата на извлеци и отвари от използваемите й части;
  • външно - под формата на лапи от сухи или пресни ягодови листа и пресен плод;
  • екстракти от ягода предлагани под формата на тинктури и капсули.

 

Състояния и заболявания, при които консумацията на ягода е полезна и препоръчителна:

  • скорбут, ревматизъм, умора;
  • заболявания на пикочните пътища;
  • уролитиаза;
  • холелитиаза (камъни в жлъчката);
  • високо кръвно налягане;
  • язва на стомаха;
  • атеросклероза;
  • гастрит;
  • колит;
  • анемия;
  • подагра;
  • запек, включително хроничен;
  • нарушения на метаболизма.

Ягодата е полезна още при: диария, лениви черва, заболявания на черния дроб, жълтеница, болки, възпаления на дихателната система, артрит, нервно напрежение, задържане на вода в организма, повишена температура, диария, обриви. Консумира се и с цел намаляне на телесното тегло и спиране на менструацията.

Постоянният прием на плодчетата осигурява по-успешна борба на организма с грипните вируси. Калият в тях подпомага сърдечната дейност и ефективното изхвърляне на излишните течности от организма. Витамин C и минералните вещества в ягодата укрепват стените на кръвоносните съдове, което съответно намалява степента на поява на кръвоизливи. Показаният витамин помага и за по-бързото възстановяване на организма след боледуване, умора и стрес. Калият и магнезият пък понижават кръвното налягане. Ягодовите захари бързо се усвояват от организма, повишавайки холестерола, но неблагоприятствайки затлъставането.

Множеството полезни вещества в ягодата благоприятстват и обмяната на веществата, храносмилателните процеси, чревната перисталтика, понижават степента на депресия, повлияват положително състояние на анемия, желание за зачеване, целият период на бременността, осигуряват нормалната функция на паметта, предпазват от очни заболявания, както и поддържат влажността на очите в норма.

ягодиБогатото съдържание на витамини и микроелементи и лесната смилаемост на плода, го правят предпочитана храна при стрес, изтощение (физическо и психическо), състояние след тежко боледуване, анемии, авитаминози, рахит, изпотяване през нощта и др. Подходяща храна е за диабетици, неподсладен разбира се.

Флавоноидите и витамин C в листата на растението осигуряват превенция от хипертония, атеросклероза, сърдечна недостатъчност, тахиаритмии. Приготвени от тях билкови лекарства действат съдоразширяващо, понижаващо кръвното налягане, забавящо сърдечния ритъм и засилващо съкращенията на сърцето, действат тонизиращо на матката. Използват се още за лечение на бяло течение и кръвоизливи от женската полова система.

Богатите на антиоксиданти ягоди действат детоксикиращо на организма. Тъмночервените сортове съдържат и по-големи количества витамин P. Дефицитът му в организма довежда до болки в мускулите, точковидни кръвоизливи по кожата, отпадналост. Редовната консумация на плода предпазва от тези състояния.

Високото съдържание на фолиева киселина в плодовете определя част от тяхното благотворно влияние върху сърцето и мозъка. Честата им консумация намалява симптомите на депресия и осигурява енергия и положително настроение у човека. Ягодите поддържат кожата здрава, забавят процесите на стареене, избелват зъбите, действат заздравяващо на венците.

Вещества в ягодата забавят скоростта, с която старее нервната система. Ето защо някои изследователи се интересуват от това дали плодът би могъл да предпази от развитието или да бъде използван за лечение на болестта на Алцхаймер, както и на други заболявания, които се демонстрират с прогресивна загуба на функциите на нервната система. Други нейни съставни единици се борят с раковите клетки.

В народната медицина ягодата се използва при кашлица, рани, кожни болести, циреи, възпаления в областта на гърдите, венците, стомаха и червата, пикочния  мехур; чревни паразитози, отоци, ревматизъм, сърдечни заболявания, холера.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

чай от ягода

  • извлек - 2 с.л. нарязани листа се заливат с 500 мл вряла вода. Оставят се да врят няколко минути. Прецежда се и се пие се по 100 мл преди хранене.
  • запарка - с 2 чаени чаши гореща вода се заливат 2 супени лъжици сухи ягодови листа. Киснат два часа. Получената течност се прецежда и се приема 3 пъти на ден по една винена чаша преди хранене.
  • запарка при бяло течение - с една чаша гореща вода се заливат една или две супени лъжици пресни ягодови листа. Киснат 10 минути. Приема се в доза по една чаена чаша три пъти на ден. Продължителността на приема да бъде 4 седмици след преминаване на клиничните признаци на заболяването.
  • отвара - към половин литър вода се добавят две супени лъжици сухи листа. Варят се около 10-15 минути. Получената отвара се прецежда и се приема в доза 3 пъти на ден по 1 винена чаша, 15 минути преди хранене. Тя се прилага при язви, гастрити, колити, възпаления на пикочния мехур и др.
  • отвара - наситнени 25 грама коренчета от ягоди се прибавят към 1 литър вода. Варят се 10-15 минути, след което киснат докато отварата се охлади. Тя се пие хладка в количество по една чаена чаша на гладно, 3 пъти на ден.
  • запарка от пресни плодове при кашлица - 5-6 ягоди се заливат с една чаена чаша гореща вода, като се оставят да престоят около 15 минути. След което се консумират и те и течността.
  • запарка, използвана за понижаване на кръвното налягане - към 250 милилитра вода се добавят сушени ягоди в количество от 2 супени лъжици. Оставят се да киснат, като получената течност се пие за деня, разделена на 3 приема. Извлекът действа още общоукрепващо и антисклеротично;
  • ягоди при кожен обрив - някои пациенти ги прилагат локално върху поразеното място, вързани няколко ягоди в кърпа;
  • запарка от пресни листа при диария и дизентерия - шепа пресни листа се заливат с чаша вряла вода и се оставят да киснат около 10-15 минути. Изпиват се няколко чаши на ден.

Запарка от листата и плодовете на ягодата действа още диуретично и жлъчегонно. В комбинация с жълт кантарион е подходяща за лечение на леки артритни болки, а приготвена със семена от целина при подагра.

Запарките и отварите от растението могат да се използват и за гаргара, жабурене, промивки, съответно при възпаление в устната кухина, ангина, вагинит, обриви, рани. Възпалителни огнища по кожата като гнойни рани, цирей, могат да се налагат с пресни или изсушени листа. При различни кожни заболявания, рани, екземи, петна, лунички, акне, може локално да се приложи сок от ягоди.

Ягодата в кулинарията:

ягодов чийзкейкВ сурово състояние количеството необходим плод на организма, като дневен прием с лечебна цел, е от 400 до 600 грама.

Множество са вариантите за обработка и поднасяне за консумация на ягодата. Участва активно в направата на редица тестени и кремови десерти, в състава на напитки като основна част или декорираща единица, а най-полезна и предпочитана е като прясна храна. Листата се включват в смесени билкови чайове. От плодовете се правят конфитюри, желета, сладка, сокове, сиропи и вино, добавят се към сладоледи и шоколади.

Салата от краставици и ягоди - 0,5 килограма ягоди и една обелена краставица се нарязват и поръсват с прясно смлян черен пипер. Пиперът засилва аромата на плода.

Ягодово-авокадова салса - съставки: една чаша пресни ягоди, ситно нарязани; половин голямо, леко твърдо авокадо, ситно нарязано; две супени лъжици нарязан пресен магданоз; две супени лъжици лимонов сок прясно изцеден; една чаена лъжичка настъргана кора от лайм; две супени лъжици ситно нарязан червен лук; една голяма люта чушка, без семена, смляна; четвърт чаена лъжичка захар. Всички продукти се разбъркват добре. Сервират се с риба, пиле, свинско месо, с тортила и чипс.

Ягодата в козметиката:

маска за лице с ягода

Плодът е честа съставна единица на козметични ексфолиращи средства, на миеща козметика за коса и пасти за зъби. Както вече бе споменато притежават свойството да избелват зъбите, а и успешно се борят с акнето. При слънчево изгаряне, върху поразеното място може да сложите сок от ягоди. Престоява половин час и изплаквате само с вода.

Пресен плод, нарязан на филийки може да положите върху лицето си за няколко минути - прекрасна маска в домашни условия за почистване на лицевата кожа и избистряне тена на лицето.

 Интересно за ягодата:

ягоди в саксия

  • в Християнството се приема като символ на смирение и праведност;
  • растението не на последно място се използва изключително успешно и във флоралната декорация;
  • семена от плода са открити в домовете на хората от каменната ера;
  • за древните римляни, ягодата освен лечебна е била и приемана за символ на богинята Венера, поради цветът и формата й;
  • индианците първи са направили ягодов пай, който представлявал смес от смачкани ягодови плодчета и смляна царевица, подобен на хляб;
  • първата картинка на плода на хартиен носител е открита в съчинение за ботаниката, което се нарича "Хербарий" и датира от 1454 година;
  • семената на плода се развиват върху неговата повърхност и наброяват около 200 - единственият плод с подобен растеж на семенца;
  • отглеждането на плода започва във Франция през 14-ти век, с малки диви представители. По-късно през 17-ти век се продължава култивирането му във вид на по-големи представители от американска ягода;
  • 1889-та е годината, през която започва отглеждането на растението и в България благодарение на чех, който внася у нас няколко корена различни сорта ягоди;
  • днес съществуват над 600 сорта ягоди. Най-новият е наскоро представен от великобританец - растението ражда бели ягодки с вкус на ананас;
  • най-голям производител на ягоди в света е САЩ. Всяка година в Калифорния се берат около 23000 тона от плода;
  • по времето на Наполеон започва употребата на плода с козметична цел. Дама от двора му на име Талиен се къпела във вана от ягодов сок, за да поддържа красиво тялото си. За тази цел използвала около 15 килограма плод за една вана;
  • древните римляни също са били запознати с лечебните свойства на ягодовия плод.  Те са ги консумирали при меланхолия, умора, отпадналост, висока температура, възпаления, отравяния и камъни в бъбреците.

ВНИМАНИЕ!

Ягодите трябва да се консумират внимателно, защото приети в големи количества могат да доведат до намаляване усвояването на йод от щитовидната жлеза. При хора, предразположени към развитието на алергии, могат да предизвикат такива. Като плод с известна слава на алерген, трябва да се консумира в умерени количества от децата, като е забранен за прием до 1,5-годишна възраст.

При бременност и кърмене, ягодата трябва да се консумира в умерени към мининални количества.

Има известни притеснения, че ягодите, приети в големи количества могат да удължат времето на кървене и да повишат риска от образуване на синини и кръвоизливи при някои хора с нарушения в кръвосъсирването. Ако имате нарушения в кръвосъсирването, консумирайте ягодите с повишено внимание. Поради описаното тяхно действие, приемът им трябва да бъде преустановен две седмици преди и след планова операция.

Още по темата:

2.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ИсторияЛеченияХрани и ястияЛайфстайлДиетиРецептиАлтернативна медицинаСпортСнимкиНовиниОрганизацииСпециалистиТестовеМедицински изследванияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения