Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Шибой, Ароматен шибой

Шибой, Ароматен шибой

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Шибой, Ароматен шибой - изображение

Шибой: Пренесено е от Средиземноморието. Разпространено е из цялата страна и се култивира като градинско растение. Растението може да се срещне и с името Ароматен шибой.

Използваема част:

Цветовете, които се берат в началото на цъфтежа. Сушат се на проветриво и сенчесто място.

Химичен състав:

Билката съдържа:

  • етерично масло;
  • тлъсто масло;
  • кардиотонични гликозиди;
  • флавони;
  • ферменти и др.

Приложение:

  • при по-лека степен на хронична сърдечна слабост;
  • запек;
  • хронично възпаление на черния дроб.

Действие:

  • укрепва сърцето и като слабително;
  • основното действие на билката е по отношение на сърдечната дейност, като усилва сърдечните съкращения и забавя честотата на сърдечния ритъм;
  • шибоят дразни чревната лигавица и предизвиква засилване на перисталтиката, което води до слабителен ефект;
  • повлиява благоприятно възпалителните заболявания на черния дроб.

Начин на употреба: Около 1 супена лъжица ситно нарязани цветове се запарват с 500 мл. вряща вода. Престоява около 1 час. Пие се по 1 кафена чашка, 3 пъти на ден.

Още по темата:

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиНовиниМедицински изследванияХранене при...ЛеченияСоциални грижиСпортОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлОбразованиеДиетиАлтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиСнимкиРецептиТестовеЗаведенияСпециалистиНормативни актовеСъставкиХрани и ястия