Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Marasmiaceae Чеснова челядинка

Чеснова челядинка

Сем. Marasmiaceae

Чеснова челядинка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна или полукълбовидна, а развито е почти плоска с изразено широко връхче, с диаметър около 1-4 см., кремаво бяла до кафеникава на цвят. Ръбът е целокраен, радиално набразден, при старите представители - вълновиден. Повърхността е суха, леко набръчкана.

Месото на гъбата е тънко, белезникаво на цвят в гуглата, в пънчето - червено-черно, с мирис и вкус на чесън.

Гъбата има ламели/пластини, които в началото са вдлъбнато прираснали, а след време - свободни, дебели, редки, издути, бели или белезникави на цвят. Споровият прах е бял.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, право, а понякога - извито, кухо, жилаво, кадифено, в основата е кореновидно удължено, с тъмно кафяв до черен цвят в основата.

Разпространение:
Гъбата расте на групи в широколистни, иглолистни и смесени гори, по пънове, клони и листа сред гората, през месеците от юни до октомври.

Предназначение:
Добра ядлива гъба, която поради силната си миризма на чесън се използва предимно като подправка.

Още по темата:

3.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина