Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Capparales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Черна ряпа

Черна ряпа

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Черна ряпа - изображение

Черна ряпа: ряпата е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод.

Разпространение: 

У нас се отглежда като зеленчуково растение. Расте из цялата страна, както и в Ктай, Корея и Япония.

Използваема част:

Сокът от пресен корен.

Химичен състав:

Ряпата съдържа:

  • витамини;
  • гликозиди;
  • етерично масло с фитонцидни свойства;
  • минерални вещества;
  • ферменти, пектини и др.

Приложение:

  • при жлъчнокаменна болест;
  • хроничен хепатит;
  • лениви черва;
  • храносмилателни разстройства;
  • панкреатити;
  • пясък в бъбреците и пикочния мехур;
  • бронхит;
  • счупвания на кости;
  • невралгии.

Действие:

  • жлъчегонно;
  • апетитовъзбуждащо, пикочогонно и отхрачващо;
  • черната ряпа подобрява отделянето на жлъчен сок;
  • влияе укрепващо на чернодробните клетки и ги предпазва от токсичното действие на вредни вещества;
  • възбужда секрецията на чревната лигавица и усилва перисталтиката, което води до очистителен ефект;
  • сокът от черна ряпа действа омекчаващо на дихателните пътища и улеснява отхрачването;
  • облекчава храносмилането и спомага за изгонване на газовете от червата;
  • подпомага зарастването на счупени кости.

Начин на употреба: Изстискан сок от ряпа в количество около 50 мл, смесен с мед, се консумира 1 път дневно, преди ядене в продължение на 10 дни.

Още по темата:

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаИсторияЛеченияЛюбопитноЛайфстайлТестовеНовиниАлтернативна медицинаХрани и ястияДиетиХранене при...СпортМедицински изследванияКлинични пътеки