Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ericaceae (Пиренови) Черна боровинка

Черна боровинка

Сем. Ericaceae (Пиренови)

Черна боровинка - изображение

Черна боровинка: Нисък полухраст, висок около 10-40 см, със силно разклонени тънки ръбести стъбла. Листата са с къси дръжки, последователни, светлозелени, назъбени, яйцевидни. Цветовете са разположени единично. Плодовете са тъмносини, без налеп, сферични, със завръз, който наподобява лунен кратер, многосеменни, с приятен сладко-кисел и леко стипчив вкус. Цъфти от май до юли.

Разпространение:

Обикновено расте от 1000 до 2200 м.н.в. по каменисти и тревисти места из храсталаците на Витоша, Родопите, Пирин и Стара планина.

Използваема част:

За профилактична цел се събират листата и плодовете. Плодовете се берат, когато узреят. Листата се берат през пролетта, изсушават се на сянка или в сушилня.

Химичен състав:

Черната боровинка съдържа:

  • плодови киселини;
  • багрило;
  • танини;
  • витамин С и В комплекс;
  • антоциани и др.

Приложение:

  • стомашно-чревни разстройства;
  • диарии;
  • възпаление на венците и дихателните пътища;
  • захарна болест;
  • високо кръвно налягане;
  • ревматични заболявания;
  • отслабено зрение.

Действие:

Затягащо, антисептично, противовъзпалително и противодиабетично. Отвара от боровинки притежава противомикробно действие. Системната употреба понижава кръвната захар, помага при стомашно-чревни разстройства, при възпалителни процеси в устната кухина, при диарии и хемороиди. Особено е благоприятно действието на боровинките при отслабено зрение, вследствие на захарна болест.


Начин на употреба:

Под формата на отвари и конфитюри. При диария се вземат от 50 до 100 г пресни плодове на ден. Също така 2 чаени лъжички сухи плодове се киснат 8 часа в 300 мл студена вода. Извлекът се изпива за 1 ден. Може да се приготви и запарка – 2 чаени лъжички сухи плодове се заливат с 300 мл гореща вода. Дозата е за 1 ден. При възпаления на устната кухина се приготвя отвара – 100 г сухи плодове врят в 500 мл вода докато остане 300 мл.

Употребява се за жабуркане и гаргара!

Още по темата:

3.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаНовиниЗаведенияЛайфстайлМедицински изследванияЛеченияХранене при...ИсторияНормативни актовеОрганизацииХрани и ястияРецептиДиетиКлинични пътекиСпециалистиСпортСнимкиТестовеИнтервютаАнкетиПроизводителиАптеки