Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Amaranthaceae (Щирови) Червено цвекло

Червено цвекло

Сем. Amaranthaceae (Щирови)

Червено цвекло - изображение

Червено цвекло (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) е кореноплоден зеленчук, представител на семейство Amaranthaceae (Щирови). Нарича се още панджар, а някои краища на страната ни е известно като чукундур.

Видове червено цвекло

Ценено е заради коренът, който расте във формата на кръгли глави. Обикновено те са оцветени в:

  • тъмночервено, но се срещат и сортове с
  • жълти и
  • бели корени, както и
  • бели с червено-лилави кръгове (раирани).



Устройство на червено цвекло

Червеното цвекло е тревисто растение, достигащо около 0,9-1 м височина (рядко и само при определени условия могат да се срещнат екземпляри до 2 метра). Дивите форми са многогодишни, докато култивираните са предимно двугодишни.

Листа на червено цвекло

 

Листата са елипсовидни, с накъдрени краища. Младите са светлозелени, след което придобиват по-тъмнозелен цвят.

Осеяни са с тъмночервени жили, а на размери достигат около 40 см дължина.

Стеблата са дълги, месести, също оцветени в червената гама.

 

Цветове на червено цвекло

 

 

Цветовете имат по 5 венчелистчета и са съвсем мънички - достигат от 3 до 5 мм в диаметър.

Обагрени са в зелено, понякога с червеникав оттенък и са гъсто разположени в протежението на дълго съцветие.

 

Плодът е група от твърди орехчета.

 

Корен червено цвекло

Червеното цвекло има вретеновидна (осева) коренова система, при която основният корен се разраства мощно за сметка на страничните корени, които остават съвсем къси и недоразвити.

Месото му е изключително сочно и съставено от редуващи се по-светли и по-тъмни концентрични кръгове.

Корените обикновено се събират в края на есента, но могат да презимуват в земята, където обаче са изложени на риск от измръзване.

Разпространение на червено цвекло

Червеното цвекло принадлежи към подвид Beta vulgaris, заедно с кръмното цвекло, спаначено цвекло (къдраво цвекло или чард), швейцарско цвекло (швейцарски чард) и захарното цвекло. Всички те са произлезли чрез продължителна култивация от т.нар. морско цвекло (Beta vulgaris subsp. maritima), чиито листа имат приятна текстура и вкус и затова е известно още като див спанак.

Морското цвекло виреело главно по Средиземноморието - по бреговете на Южна и Западна Европа, Северна Африка, Южна Азия.

Днес червеното цвекло се отглежда почти в целия цвят.

Използваема част

Използваемите части на растението включват кореноплод и листа.

Химичен състав на червено цвекло

Червеното цвекло съдържа:

Съдържание на червеното цвекло

  • захар;
  • белтъчини;
  • мазнини;
  • целулоза;
  • органични киселини;
  • минерални соли;
  • багрилни вещества - бетаксантини (жълто-оранжеви), бетацианини и беталаини (червени), от които преобладава бетаинът и придава характерния цвят на червеното цвекло;
  • витамин С, Р (цитрин), витамините от група В (особено тиамин - В1, рибофлавин - В2, ниацин - В3 или витамин РР, холин - В4, пантотенова киселина - В5, пиридоксин - В6, фолиева киселина - В9);
  • неорганичен нитрат - съдържа се в щедри количества в червеното цвекло и сока му; в организма той се превръща в азотен оксид, който има много важни функции.

Особеност на цвеклото е, че натрупва йод. В кореноплода се съдържат значително количество кобалт (важен за синтеза на вит. В12), манган, цинк, мед, магнезий, фосфор, калий, селен и желязо.

Хранителни стойности

Чаша червено цвеклоЕдна чаша нарязано сурово цвекло съдържа 58 калории, 13 грама въглехидрати (включително 9 грама захар и 4 грама фибри) и 2 грама протеин. Тя осигурява 11% от дневните нужди от витамин С, 6% от желязо, 2% от калций и приблизително 1% от дневните нужди от витамин А.

За по-лесно пресмятане, предоставяме и съдържанието в 100 грама продукт:

Енергия 43 ккал
Вода 88%
Въглехидрати 9,96 грама
Захари 7,96 грама
Диетични фибри 2,0 гр
Мазнини 0.18 гр, от които наситени 0.03 г; мононенаситени 0.03 г; полиненаситени 0.06 г; омега 3 0.01 г; омега-6 0.06 г
Протеин 1.68 гр
Витамин А екв. 2 мкг (0,5% от препоръчителните дневни дози)
Тиамин (B1) 0.031 мг (3%)
Рибофлавин (B2) 0,027 мг (2%)
Ниацин (B3) 0.331 мг (2%)
Пантотенова киселина (B5) 0.145 мг (3%)
Витамин В6 0,067 мг (5%)
Фолиева киселина (B9) 80 мкг (20%)
Витамин С 3.6 мг (4%)
Калций 16 мг (2%)
Желязо 0,79 мг (6%)
Магнезий 23 мг (6%)
Манган 0,3 мг (14%)
Фосфор 38 мг (5%)
Калий 305 мг (6%)
Натрий 77 мг (5%)
Цинк 0,35 мг (4%)

Приложение на червено цвекло

  • вътрешно - сурово на сок или настъргано като салата, както и след кулинарна обработка;
  • външно - лапи (при рани и отоци).

Свойства и действие на растението

Червеното цвекло е едно от най-полезните кореноплодни растения в България. Прието сурово или под формата на сок, то има следните свойства:

Свойства на червеното цвекло

  • газогонно;
  • кръвоспиращо;
  • съдоразширяващо;
  • противотуморно;
  • тонизиращо;
  • стимулира кръвния поток в тазовата област и матката;
  • засилва храносмилателните процеси.

При редовна консумация червеното цвекло:

  • прочиства тялото от токсини;
  • подсилва имунитета;
  • ускорява и регулира обмяната на веществата и кръвотворния процес;
  • има противосклеротично действие;
  • за профилактика и лечение на авитаминози;
  • укрепва паметта;
  • срещу атеросклероза;
  • намаля кръвното и укрепва съдовите стени;
  • успокоява след умора и нервно напрежение;
  • усилва перисталтиката на червата;
  • повлиява анемия и левкемия.

Терапевтични ползи на червеното цвекло

  • Третира желязодефицитна анемия

Червено цвекло при анемия

Често срещан мит е, че благодарение на червения си цвят, цвеклото има способността да "замества" "изгубената" кръв и затова се препоръчва за лечение на анемия. Въпреки, че това може да звучи малко скандално, всъщност има известна истина в мита. Да, цвеклото е изключително полезно за болните от анемия и резултатите при редовен прием са впечатляващи. Това обаче не се дължи на кървавочервения му цвят, а на голямото съдържание на желязо. Благодарение на него се подпомага транспортът на кислород и хранителни вещества до различни части на тялото, с което се предотвратява тъканната хипоксия, наблюдавана при пациентите с анемия.

  • Редуцира високото кръвно налягане

Червено цвекло понижава кръвното налягане

В хода на няколко проучвания е установено, че приемът на сок от червено цвекло значително намалява кръвното налягане, което се установява съвсем скоро след приема му. Смята се, че това се дължи на високите нива на нитрати, които се съдържат в него. Те разширяват артериите и по този начин стабилизират кръвното налягане.

Изследванията също така са установили, че редовният прием на сок е червено цвекло може да допринесе за нормализиране на кръвното налягане. Естествено, това не е предпоставка да прекратявате медикаментозното лечение, предписано от лекуващият Ви лекар!

  • Помага при диабет

Червено цвекло при диабет

Цвеклото има среден гликемичен индекс (61), което означава, че съдържащите се в него захари се освобождават много бавно в кръвта. От своя страна това помага за поддържане нивото на кръвната захар в ниски граници. Това, както и ниското съдържание на калории и мазнини, прави червеното цвекло идеално допълнение към хранителния режим на диабетиците.

Нещо повече - цвеклото съдържа антиоксидант, известен като алфа-липоева киселина. При редовен прием тя води до понижаване нивата на глюкозата, подобряване на инсулиновата чувствителност и предотвратяване на оксидативния стрес при пациенти с диабет. Изследванията на алфа-липоевата киселина също са показали намаление на периферната невропатия при диабетици.

  • Детоксикация

Детоксикация с червено цвекло

Сокът от цвекло служи като естествено средство за прочистване на кръвта, благодарение на съдържащите се в него беталаини. Чрез детоксикацията тялото се освобождава от натрупаните тежки метали, токсини и отпадъчни продукти. От най-съществено значение е детоксикацията на черния дроб и храносмилателните органи.

Благодарение на детоксикиращите свойства на червеното цвекло, редовният му прием има и външни прояви - изглажда се кожата, пъпчиците постепенно се изчистват, намалява се сухотата й, предотвратяват се първите признаци на стареене. Дори косата става по-жизнена и се стимулира растежът й.

  • Подобрява храносмилането и перисталтиката

Червеното цвекло се грижи за храносмилателната система

Поради високото съдържание на фибри, цвеклото съдейства за предотвратяване на констипацията (запека) и стимулиране на редовното изхождане. Както знаем, от това зависи здравословното състояние на храносмилателния тракт.

Грижата за храносмилателния тракт предотвратява редица болести и състояния, като язва, хемороиди, колит, гастрит и други.

 

 

 

  • Редуцира възпалението

Червеното цвекло редуцира възпалението

Холинът е много важен хранителен елемент, който се съдържа в червеното цвекло. Той спомага за поддържане на съня, движението на мускулите, подобрява паметта и концентрацията. Холинът също така помага за поддържане структурата на клетъчните мембрани, участва в предаването на нервните импулси, спомага за усвояването на мазнините и намалява хронично възпаление. Това прави цвеклото изключително полезно за консумация при редица възпалителни заболявания.

 

  • Препоръчва се по време на бременност

Червеното цвекло е полезно за бременните и за развиващия се плод

Друго невероятно качество на корена е, че той е богат на фолиева киселина. Фолиевата киселина е изключително важна за бременните жени и най-вече за бебето. Тя е основен компонент за правилното формиране на гръбначния мозък на плода, а достатъчното й количество предпазва детето от състояния като спина бифида (вродено заболяване, при което гръбначният мозък на детето не е образуван напълно). Цвеклото също така дава на бъдещите майките допълнително енергия, която е особено необходима по време на бременността, когато енергийните нужди са завишени.

 

  • Предпазва от остеопороза

Цвеклото съдържа значителни количества от олигоелементът силиций, който е важен компонент за организма. Той е необходим за ефективното използване на калция, а както знаем именно той е отговорен за здравето на костите и зъбите ни.

Една малка чашка сок от цвекло на ден може да ни помогне да се предпазим от развитието на остеопороза, както и са погрижим за своите зъбите.

  • Намалява "лошия" (LDL) холестерол, предотвратява образуването на плака, поддържа здравето на сърцето

Червеното цвекло предпазва сърцето

Цвеклото съдържа големи количества разтворими влакна, флаваноиди и бетаин. Освен че придава лилаво-червения цвят на цвеклото, бетаинът е мощен антиоксидант. Това помага за намаляване окисляването на LDL холестерола и не позволява той да депозира по стените на артериите.

Така и сърцето се предпазва от потенциални сърдечни пристъпи и инсулт, включително се намалява необходимостта за медикаменти.

  • Забавя развитието на деменция

Червеното цвекло забавя деменцията

С възрастта притокът на кислород към определени области на мозъка значително намалява, което води до редуциране на когнитивните способности и става предпоставка за развитие на деменция.

Приемът на сок от червено цвекло значително подобрява притокът на кислород към мозъка, благодарение на което може да се забави развитието на болестта при възрастни пациенти.

При млади хора червеното цвекло подсилва паметта и улеснява концентрацията.

 

  • Укрепва мускулите и подпомага спортните постижения

Червеното цвекло увеличава спортните постижения

Доказано е, че редовният прием на сок от червено цвекло има свойството да подобрява мускулната оксигенация по време на тренировка, при което се повишава толерантността към физическото натоварване и съответно води до по-голяма издръжливост. Резултатите от проведено проучване гласят, че сокът от цвекло подобрява производителността с 2.8% (11 секунди) в 4-километров пробег с велосипед и с 2.7% (45 секунди) в 16-километрово бягане по часовник.

Всичко това е важно не само за спортистите. Качество на живот на хората със сърдечно-съдови, дихателни или метаболитни заболявания е значително влошено - поради затрудненото насищане на мускулните клетки с кислород те изпитват трудност при извършване на ежедневните си физически дейности.

  • Подобрява сексуалното здраве и издръжливост

Червеното цвекло подкрепя сексуалната издръжливост

Известно още като "естествена виагра", червеното цвекло е било широко използвано в редица древни обичаи, за да даде тласък на сексуалната мощ. Тъй като зеленчукът е богат източник на нитрати, а те помагат за освобождаване на азотен оксид в тялото, се получава разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване притока на кръв към половите органи - механизъм, по който действат лекарствата от типа на виаграта. Друг фактор е, че цвеклото съдържа много бор - химично съединение, което е важно за производството на човешки полов хормон. Така че следващия път опитайте да замените "синия диамант" със сок от червено цвекло.

  • Повишава енергията и помага за облекчаване на умората

Червеното цвекло дава енергия

Едно изследване, представено на конференция на Американската асоциация по диабет установява, че червеното цвекло съдейства за повишаване на енергийната. Предполага се, че това се дължи отново на съдържанието на нитрати, което стимулира разширяването на артериите и по този начин подпомага правилното транспортиране на кислорода до различни части на тялото, което води до увеличаване на енергията на човека. Освен това, коренът е богат източник на желязо, което помага за подобряване на издръжливостта.

  • Други терапевтични употреби

В народната медицина червеното цвекло се използва още при: пърхот, косопад, зъбобол, тинитус (шум в ушите), жълтеница, язва на стомаха, хемороиди, за подпомагане на лечението при различни форми на рак.

Цвеклото като средство за разкрасяване

Освен всичко изброено, цвеклото може да се използва и като маска за лице, която е особено ефективна при кожни проблеми, включително акне. Сокът от цвекло е отличен източник на антиоксиданти, поради което неговото локално приложение забавя ефектите на стареене. Въпреки, че окисляването е ключов процес за човешкото тяло, то води до отделянето на свободни радикали, които могат да причинят увреждане на клетъчно ниво. Това от своя страна поражда появата на симптоми на стареене. Антиоксидантите, намиращи се в сока от цвекло неутрализират тези свободни радикали и помагат за предотвратяване появата на бръчки и фини линии.

Маска с червено цвекло

За целта:

Обелете 1 глава червено цвекло, нарежете я на четвъртини и я настържете на фино ренде. Смесете с 1-2 лъжици кисело мляко и нанесете на лицето. Оставяте да подейства 20 минути, след което изплакнете.

Ето и още една рецепта:

  • Обелете 1 глава червено цвекло и я смелете в блендера. С помощта на цедка отделете пулпата от сока. Потопете памучни тампони в сока и с тях покрийте лицето си. Задръжте ги там 10 минути, след което изплакнете лицето с вода.

Препоръчително е да се прави вечер, защото кожата може да остане леко оцветена за няколко часа. Достатъчно е да правите маската веднъж седмично.

Други употреби

Червеното цвекло като оцветителЗаради съдържанието на бетаин в червеното цвекло, то се използва в промишлеността като натурален оцветител.

Най-честите употреби в тази насока е за подобряване цвета и аромата на доматеното пюре, на различни сосове, десерти, конфитюри и желета, сладолед, сладкиши, зърнени закуски и т.н.

Една много интересна употреба на червеното цвекло - то може да се използва като естествено средство за гримиране. За целта разрежете червеното цвекло, направете малко сок (може да настържете едно малко парче и да го изстискате), натопете памучен тампон и нанесете върху устните си. По същи начин може да придадете закачлив червеникав оттенък на скулите си.

Начин на употреба на червено цвекло

  • директна консумация в сурово състояние - не повече от 80-100 г. Да се приема с други зеленчуци;
  • след кулинарна обработка;
  • сок - за 24 ч. приетото количество да е между 100-300 мл., разпределено на няколко приема.

Сок от цвекло

Сок от червено цвекло

Сокът от цвекло носи всички посочени по-горе ползи. Т.е. ако не Ви е приятен вкусът на този толкова ценен зеленчук, много по-лесно може да се възползвате от качествата му, чрез консумацията на сок. Той може да се смесва с различни плодови и зеленчукови фрешове, свежи подправки (например мента), сухи подправки (чили), джинджифил и други. Добавяйки още съставки няма да намалите ефекта на сока от червено цвекло, а дори ще го обогатите и допълните.

Най-важното нещо е да консумирате сока възможно най-скоро след приготвянето му, тъй като при по-дълъг престой полезните му качества намаляват. Може да го замразите, но тогава също ще редуцирате ефекта му.

Ако все пак Ви се налага да съхраните сокът от червено цвекло за по-дълъг период от време, може да го смесите с фреш от лимон (който действа като естествен консервант), да го налеете в стъклени шишета с плътно прилепващи капачки и да го поставите в хладилник. По този начин можете да съхраните качествата му за ден-два.

Важно! Тъй като сокът от цвекло има мощен детоксикиращ ефект, от съществено значение е да се въведе в дневния режим постепенно. В противен случай ще станете "жертва" на неприятни странични ефекти, вследствие на силната детоксикация - световъртеж, отпадналост, гадене, неприятен вкус в устата.

Започнете с по-малко количество - около 50-75 мл, смесено с фреш от друг плод или зеленчук и постепенно увеличете. Максималното допустимо количество е 300 мл.

Кулинарна обработка на цвеклото

Обикновено корените (главите) на цвеклото се ядат варени, печени или сурови, както самостоятелно, така и в комбинация с различни зеленчуци, месо, варива и други. Задушеното цвекло с масло се смята за деликатес на много места по света. Настърганото сурово цвекло се съчетава прекрасно с вкуса на зелето и/или морковите.

Борш с червено цвекло

В Източна Европа боршът с цвекло е изключително популярен и любим на населението. В индийската кухня вареното или прясно цвекло се използва за гарнитура към много ястия.

Влага се също така и в състава на туршии или се стерилизира самостоятелно - маринованото цвекло е традиционна храна в много страни. В Австралия са изключително популярни т.нар. aussie burgers, в които вкусът на говеждото се комбинира с парчета мариновано цвекло и ананас.

В Полша и Украйна популярно допълнение към различни сандвичи и ястия е цвеклото в комбинация с хрян. В Сърбия се използва като зимна салата, подправен със сол и оцет. Изключително популярно е още в еврейската, унгарската и руската кухня.

Листата на цвеклото също са годни за консумацияЛистата на цвеклото също са годни за консумация. Младите листа могат да се добавят сурови към салати. Може да се консумират самостоятелно, овкусени със зехтин и лимон или да се добавят към други зелени листни зеленчуци, като рукола, млади листенца спанак, крес, айсберг и други. По-зрелите листа най-често се сервират варени или задушени, в който случай те имат вкус и консистенция подобна на спанака.

За целта обаче се предпочитат свежи и сочни листа, а не увехнали, което е признак на недостатъчно поливане.

Аналогично, когато купувате корени червено цвекло, изберете тези, които са с гладка кожа и твърди, а не набръчкани и омекнали.

Мариновани яйца в цвеклоИзключително интересен специалитет ни предлага пенсилванската кухня - мариновани яйца в червено цвекло. За целта 3 глави цвекло се нарязват на филии и се варят 10-15 минути в 400 мл вода, заедно с четвърт голяма глава лук или половин малка. С помощта на решетъчна лъжица се изважда цвеклото и лука, а към течността се добавят: 1 чаша ябълков оцет, 1 с.л. олио, 2 с.л. захар (бяла, кафява) или мед, сол, червено вино (по желание), 10 зърна черен пипер, 1 с.л. синап и по желание парче корен от джинджифил, бахар, лют червен пипер, канела. Всичко това къкри на слаб огън около 4-5 минути.

От тук следват два начина на приготвяне, като единия е за бърза консумация, а другия за дългосрочна.

В първия случай: след охлаждане, в течността се потапят твърдо сварените яйца (важно е да са добре покрити) и се прибират за едно денонощие в хладилник. Така белтъците се оцветяват дискретно в розово-лилаво, а яйцата могат да послужат за уникална украса на трапезата - върху салата, пълнени или само нарязани.

В другият случай: твърдосварените яйца се нареждат заедно с парчетата цвекло в голям стерилизиран буркан и се заливат с горещия сос. След охлаждане се поставят в хладилник за 4-5 дни, като всеки ден бурканът се разклаща. Така маринованите яйца могат да запазят трайността си до 1 месец в хладилник, а вкусът им е неповторим.

Ето няколко идеи за консумация на червено цвекло:

Сок от червено цвекло с моркови и ябълки

  • Добавете още полезни вещества към сокът от ябълки и моркови, като ги смесите със сок от червено цвекло.
  • Нарежете цвеклото на колелца и го запечете със зехтин и козе сирене. По желание може да поръсите с пресен лук или запечени орехи.
  • Направете сок от червено цвекло, добавете фреш от портокал и лимон, джинджифил, мента, резен ябълка и ананас. С помощта на блендера си направете вкусно смути.
  • Още една рецепта за енергийна и витаминозна бомба - с помощта на сокоизтисквачка направете сок от 1 малка глава червено цвекло, 6 стръка целина, 1 зелена ябълка, 1/2 краставица. Разбъркайте и изпийте веднага.
  • Настържете цвеклото и го добавете към ситно нарязано зеле, настъргани моркови или го комбинирайте с друга салата.
  • Добавете консервирано цвекло към любимата си салата или туршия.
  • Мариновайте резени цвекло с лимонов сок и чили на прах.
  • Цвеклото се съчетава много добре с вкуса на месото и повечето зеленчуци и варива. Добавете го към месно или безмесно ястие.
  • Настържете цвекло, задушете го в малко масло и го добавете към зеленчуковата супа.

И още нещо - за тези, които все пак не могат да свикнат с вкуса на цвеклото, но все пак искат да се възползват от ползите му, са създадени хранителни добавки с екстракт от червено цвекло. Най-често приемът е дву- или трикратен, по време на хранене.

Интересно за червеното цвекло

Данни за използването на цвекло са намерени още в записките на Хипократ, който го е използвал за превързване и лечение на рани. Било е особено популярно по римско време, когато е било широко използвано за лечение на треска, запек, кожни проблеми, както и като афродизиак. Кулинарни рецепти за приготвянето на ястия с цвекло датират още от II-ри век.

Червеното цвекло елиминира чесновия дъх

От Средновековието червеното цвекло се използва за лечение на различни състояния и заболявания, особено свързани с храносмилането и кръвта. През средата на 19-ти век към виното често добавяли сок от цвекло, за да добие по-плътен и наситен цвят.

Бартоломео Платна - известен италиански ренесансов писател и гастроном, препоръчва по време на консумацията на чесън да се похапва малко червено цвекло. Благодарение на това се неутрализира неприятният чеснов дъх.

 

Важно

Както стана ясно, червеният цвят на цвеклото се дължи на съединението бетаин. То обаче не се разгражда в организма и при по-високи концентрации може временно да причини оцветяване на урината и/или изпражненията - ефект, който се наблюдава при около 10-15% от населението на света. Този ефект може да предизвика стрес и безпокойство, заради визуалната прилика с наличието на кръв. Важно е да знаем, че това оцветяване е напълно безвредно и отшумява, след като цялото количество бетаин бъде отделено от тялото.

Внимание!

Въпреки че консумацията на цвекло няма противопоказания, прекомерният му прием не се препоръчва при пациенти с хемохроматоза или болестта на Уилсън, поради опасността от натрупване на желязо и мед.

Не са документирани неблагоприятни лекарствени взаимодействия, но все пак високото съдържание на нитрати в червеното цвекло би могло да взаимодейства с някои лекарства, ако се приема в по-големи количества. Такива медикаменти са нитроглицерин (глицерилтринитрат) и други лекарства от групата на органичните нитрати, както и препарати, използвани при еректилна дисфункция - силденафил цитрат (виагра), варденафил (левитра) и тадалафил (сиалис).

И не забравяйте - не трябва да се прекалява!

Още по темата:

4.5, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаСпортСъставкиХрани и ястияХранене при...СнимкиРецептиДиетиМедицински изследванияНовиниИсторияЛайфстайлКлинични пътекиСпециалисти