Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Отдел Иглолистни (Pinophyta) Клас Pinopsida (Иглолистни) Разред Pinales Сем. Cupressaceae (Кипарисови) Червена хвойна

Червена хвойна

Сем. Cupressaceae (Кипарисови)

Червена хвойна - изображение

Описание:
Червената хвойна е многогодишно растение, храст или дърво високо около 10 м. Листата му са бодливи, игловидни, разположени върху клончетата в прешлени по три. От горната си страна листата имат жилка, която достига техния връх. От двете страни са разположени по една бяла успоредна ивица. Червената хвойна е единственият български вид хвойна, при който узрелите галбули са червени на цвят. Плодовете на растението са почти приседнали, кълбести до слабо сплескани, червено-кафяви, лъскави, обикновено без налепи. Цъфтежът на червената хвойна е от февруари до май. Плодовете се берат от август до октомври.

Разпространение:

В страните около Средиземно море.
В почти цялата България се среща, с изключение на Североизточна България, Дунавската равнина и Предбалкана.
По сухи на припек скалисти и тревисти места.

Използваема част:
Плодовете на растението.

Действие:
- противовъзпалително и диуретично действие;
- успокоява централната нервна система;
- действа спазмолитично;
- уроантисептично;
- стимулира храносмилането;
- има лек хипотензивен ефект;
- използва се при повишена стомашна киселинност;
- при кашлица;
- болезнена менструация;
- външно при ревматизъм;
- подобрява състоянието на хронични възпаления на бъбреците и пикочния мехур;
- улесняват изхвърлянето на пясък от бъбреците;
- кожни обриви, екземи;
- лош дъх;
- пречистване на кръвта;
- при хемороиди (маясъл);
- задух и бронхи;
- като слабително;
- пречиства всички органи - стомах, дробове, черва;

- не се препоръчват при нефрити и бременни жени.


Химичен състав:

Плодовете на червената хвойна съдържат:

- етерично масло;
- инвертна захар от 2% до 30%;
- танини;
- горчиви глюкозиди;
- флавоноиди;
- органични киселини;
- смоли и др.

Приложение:
Като декоративно растение, в медицината и козметиката.

- Една чаена лъжичка плодове се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Отварата се прилага при остри бъбречни заболявания и бременност.

- Сурови плодове, сварени на чай се приемат при трудно уриниране, болки в стомаха и бъбреците

- Отвара от плодове на червена хвойна във вино или ракия се използват за лечение на хемороиди (маясъл).

Любопитно:
Видът не е защитен, но е забранено събирането на галбулите (плодчетата) за търговски и производствени цели.

Още по темата:

1.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиРецептиСнимкиТестовеЛюбопитноНормативни актовеИсторияАптекиПроизводителиЗаведенияАлтернативна медицинаХранене при...ДиетиЛечения