Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Червена детелина

Червена детелина

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Червена детелина - изображение

Червена детелина: Многогодишно диво тревисто растение с изправени или възходящи 10-50 см високи стъбла. Използва за храна от говеда и други животни. Цветовете са червени или розови. Цъфти през май-юли.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: среща се по ливадите в Европа и Азия, сега е натурализирана и расте и в Северна Америка.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

  • сух цвят;
  • стръкове.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ: изофлавони (химикали на растителна основа, които предизвикват ефект в тялото, подобен на този от естрогена)

ДЕЙСТВИЕ:

  • диуретично действие;
  • отхрачващо средство - прочиства белите дробове;
  • традиционно намира пиложение за прочистване на кръвта;
  • използва се срещу рак;
  • повлиява различни заболявания като възпаления на гърдата, заболявания на ставите, псориазис и екзема;
  • повлиява състоянието на менопауза при жената;
  • подобрява циркулацията и изчиства черния дроб.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • Настойка - 1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 300 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 100 грама, преди хранене


При продължителен прием са възможни странични ефекти като чувствителност на гърдите, напрежение в тях, покачване на теглото. Изофлавоните от червена детелина увеличават риска от кървене при прием с хепарин, варфарин, аспирин

Още по темата:

3.4, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноБотаникаНовиниЛайфстайлЛеченияИсторияАлтернативна медицинаЗдравни съветиТестовеСпортХранене при...СнимкиЗаведения