Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Царска печурка

Царска печурка

Сем. Agaricaceae

Царска печурка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:

Гъбата има гугла/шапка, която достига  10-22 см. в диаметър. В младо състояние  тя има полусферична, а по-късно изпъкнала и накрая плоска форма. Кожицата на шапката на гъбата е напукана, суха, с концентрично подредени кафяви, влакнести люспи. Ръбът в началото е подвит навътре и срастнал с пънчето чрез покривало, а по-късно е изправен.

Месото на гъбата е плътно, бяло, а при натиск става златистожълто. Месото има  приятен вкус, с мирис на анасон или горчив бадем.

Гъбата има ламели/пластини, които са свободни, гъсти, тънки и крехки. Те при младите екземпляри са белезникави до бледорозови, а зрелите - с тъмно кафяв цвят.  Споровият прах е шоколадово кафяв.

Гъбата има пънче/стебло, което е дълго и тънко с дебелина около 4 см. Цвета е от бледокремав до жълтеникав. При зрелите екземпляри се наблюдава пръстен, който се получава от ципата при разкъсването на гуглата с пънчето.

Разпространение:

Гъбата расте най-често в планините, в широколистни и иглолистни гори, през топлите месеци - от август до септември.

Предназначение:

Добра ядлива гъба с много добри вкусови качества. Употребява се в прясно състояние, консервирана или сушена.

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина