Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Царевица, Кукуруз

Царевица, Кукуруз

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Царевица, Кукуруз - изображение

Царевица (Zea mays) представлява едногодишно, културно растение. Отнася се към семейство Житни (Poaceae). В праисторията тя е одомашнена по земите на Америка. Растението е наричано още Кукуруз.

Историята на царевицата е хилядолетна. Тя за индианците е била дар от Бога. Когато са започнали да забелязват растението, те първо са го боготворели и вплитали в ежедневието си под формата на стенописи, окраса на съдове, аранжиране на домовете им и други подобни употреби. След това започват да я използват като хранителен източник.

УСТРОЙСТВО:

 

Царевицата има право, дебело и здраво стъбло. По него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа. На върха на стъблото има разклонена метлица, която носи малки мъжки цветчета, като прашецът им опрашва женските цветове, които представляват два или три кочана, скрити в пазвите на листата.

 

 

Когато от кочаните прорастнат тънки, свилоподобни, белезникави нишки означава, че женските цветове са цъфнали. С помощта на вятъра прашеца от мъжките цветове полепва по нишките - по този начин се осъществява опрашването.

 

 

 

Кочаните са плътно обвити с тънки жилави листа. По късно в тях се образуват жълтo-червени или бели зърна /семената на царевицата/. В млечнo-восъчна зрялост те са нежни, кремаво-жълтеникави, като тогава е най-подходящият момент, в който царевицата може да се консумира варена.

 

 

Видът, в който се бере царевицата  е тогава когато изсъхне цялото растение. Тогава плодът е готов за консумация като фураж или за направата на брашно и други подходящи заготовки за кулинарни цели.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Отглежда се като зърнена култура. Култивира се в целия свят.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използват се царевичната коса или свила, зърното на растението, а цялото то като фураж за животните.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • флавоноиди;
  • багрила;
  • витамин С, К1, К3, B1, B2, PP;
  • горчиви вещества;
  • смоли;
  • етерично масло;
  • магнезий, желязо, цинк, натрий;
  • фосфор;
  • целулоза.

ДЕЙСТВИЕ:

  • жлъчегонно;
  • кръвоспиращо;
  • пикочогонно;
  • противовъзпалително;
  • понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта;
  • превантивно на белия дроб и сърцето;
  • благоприятства нормалното функциониране на мозъка, в частност на паметта;
  • превантивно на рак и повишаване на холестерола.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Прилага се при:

  • пясък в жлъчката и бъбреците;
  • маточни кръвотечения;
  • гъбички;
  • задържане на течности в организма;
  • атеросклероза.

 

Интересен продукт е царевичното масло (олио), особено получено от царевични зародиши. То се съдържа в тях до 50%. Притежава свойството да намалява нивото на холестерол и съответно действа превантивно на атеросклероза. Поради високото съдържание на витамин Е в него, то подмладява кожата и забавя процесите на стареене.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • десет грама царевична коса се варят в 500 мл. вода. Прецежда се и се пие по 1 чашка, три пъти дневно, преди хранене.

Като изключително полезна храна царевицата е широко използвана в кулинарните среди на целия свят. Всички знаем как успешно и вкусно се комбинира и със зеленчуци, и с плодове, и с месо. А най-добре е да се консумира самостоятелно с малко сол - любима храна на малки и големи.

Царевицата е суровина за производството на маргарин, хартия, дрехи, пластмаса, спирт, каучук, лекарства.

Като сухо растението се използва за направата на подслон или като твърдо гориво. На царевицата е отредено място и в религиозните виждания на народите в миналото.

ВНИМАНИЕ!

Съдържанието на несмилаем протеин в царевицата, е причина за появата на алергии при хората към нея. Не е достатъчно проучен механизма на тази алергична реакция. Тя се демонстрира с обриви, диария, повръщане, сърбеж, понякога анафилактичен шок. Поради тази причина е задължително отбелязването на етикета на храни, които съдържат царевица.

Още по темата:

3.3, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаРецептиЛеченияЛюбопитноДиетиЗдравни съветиАлтернативна медицинаСнимкиЛайфстайлХранене при...Медицински изследванияХрани и ястияНовиниСпортИсторияКлинични пътекиНормативни актовеТестовеОрганизацииИнтервютаЗаведенияКалкулаториПроизводителиАптекиСпециалисти