Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Хрян, хрен

Хрян, хрен

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Хрян, хрен - изображение

Хрянът (селски или градински) е многогодишно растение, издръжливо на студ, зимува на открито в почвата и понася суровите зими. Хрянът има мощно месесто коренище, страничните корени, на което силно се разклоняват и израстват на дълбочина повече от 2  метра. Централният корен е дебел, покрит с израстъци, наподобяващи брадавици. Стъблото е право, клонесто. Листата около корена са много големи, с продълговато-овална форма. Цветовете са бели, събрани са в дълго гроздовидно съцветие. Хрянът цъфти през май-юни. Плодът-шушулка е с продълговато-овална форма. Хрянът се размножава чрез калеми от странични корени. Растението е наричано още Хрен.

Разпространение:

Хрянът се отглежда като градинско растение и в много страни се култивира. Родината на хряна е Югоизточна Европа, откъдето той се е разпространил из цяла Европа. Хрянът се среща в див вид в европейската част на Русия, в Кавказ, в Сибир и в Далечния изток. Расте предимно на влажни места в долчинки и покрай брегове на реките.

Използваема част:

Корените. След почистването им се изсушават на прохладно и сухо място или в сушилня.

Химичен състав:

В корените на хряна се съдържат:

  • триогликозид;
  • захар;
  • богати са на минералните соли на калия, натрия, сярата, калция, фосфора, магнезия, хлора, желязото, медта и органичните съединения;
  • аскорбиновата киселина се съдържа в листата на хряна 3 пъти повече, отколкото в корените.

Действие:

  • апетитовъзбуждащо;
  • жлъчегонно;
  • подобряващо храносмилането;
  • антиревматично;
  • противомикробно;
  • диуретично;
  • съдържащите се в хряна летливи вещества – фитонциди, способни да убиват болестотворните микроби, дават на хряна бактерицидни свойства.

Приложение:

Сокът се препоръчва да се приема сутрин и вечер, при наличие на камъни в бъбреците и в пикочния мехур. При преохлаждане на организма се препоръчва да се притисне настърган хрян към стъпалата и коленете. Настъргването на корените, смесени със захар и мед се употребява вътрешно при инфекциозни заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

Начин на употреба:

Консумират се настъргани корени, подправени с оцет (като подправка и за лечение на безапетитието), в смес с кисело мляко 1:10 (при захарна болест) или с пчелен мед в съотношение 1:1 (за стимулиране на храносмилането), по 1 супена лъжица преди ядене, 3 пъти дневно. Може да се използва и сок от свежи корени. При по-големи количества, недостатъчно разреждане или продължително въздействие на дрогата могат да се получат нежелани възпалителни изменения — гастрит, гадене, повръщане, диария или болка, зачервяване, некроза на тъканта (при нанасянето му върху кожата).

Още по темата:

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияЗдравни съветиАлтернативна медицинаХрани и ястияЛюбопитноРецептиЛайфстайлДиетиСпортИсторияНовиниИнтервютаСпециалистиМедицински изследванияАнкетиХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиСнимкиЗаведенияНормативни актове