Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Сърнела, Чадъреста гъба, Конска гъба, Вретенка, Самодивска гъба, Кукумарка, Змийска гъба

Сърнела, Чадъреста гъба, Конска гъба, Вретенка, Самодивска гъба, Кукумарка, Змийска гъба

Сем. Agaricaceae

Сърнела, Чадъреста гъба, Конска гъба, Вретенка, Самодивска гъба, Кукумарка,   Змийска гъба - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е с яйцевидна форма, а развита - разперена, чадъровидна до плоска, с гърбица на върха, с много голям диаметър около 10-40 см, белезникава до тъмно кафява в центъра. Ръбът в младо състояние е подвит навътре и сраснал с пънчето чрез частично покривало, а развита - изправен, с висящи остатъци от покривалото, често назъбен. Повърхността е суха, с концентрични кръгове от кафеникави люспи.

Месото е леко жилаво, но меко, дебело, сочно, бяло до леко розово, не се разпада, с приятен вкус на лешници/орехи и лека гъбна миризма.

Гъбата има ламели/пластинки, които са свободни от пънчето, широки, на гъсто разположени, чупливи, бели, при по-стари екземпляри - кафеникави. Споровият прашец е бял.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, в основата луковично задебелено, плътно, а по-късно е кухо, жилаво, твърдо, бяло до мръсно бяло с кафяви ивици, в горната част на стеблото има бяло и меко пръстенче, остатък от частичното покривало.

Разпространение:
Расте на светли и открити места, в гори, поляни, пасища, често на самодивски кръгове, през месеците от юни до октомври.

Предназначение:

Много добра ядлива гъба, широко разпространена. Употребява се в прясно състояние, сушена или консервирана.

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина