Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Сминдух, замбун, тилчец

Сминдух, замбун, тилчец

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Сминдух, замбун, тилчец - изображение

Сминдух: Едногодишно растение, стъблото на което е кухо и достига на височина от 30 до 60 см. Плодовете са шушулки с 10–20 семена. Сминдухът е познат като подправка, която се прави от семената му. Цъфти май-юни. Растението е известно още с имената: Замбун и Тилчец.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: на територията на цялата страна, като се среща в диво и култивирано състояние.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ
:

  •  семена - във фармацията и медицината;
  •  листа - в кулинарията;

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • слузни вещества (около 30 %);
  • сапонини (тигоген);
  • лецитин;
  • горчиви вещества.

ДЕЙСТВИЕ:

  • обезврежда холестерола (благодарение на тигогена);
  • понижава кръвната захар;
  • подобрява обмяната на веществата и апетита;
  • срещу диабет;
  • срещу импотентност;
  • тонизиращо действие, при отпадналост и хронична умора;
  • срещу болести на далака;
  • намира приложение, при подагра и ревматизъм;

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • вътрешно - отвара;
  • външно - лапи при рани;
  • в хранителната индустрия - при производството на колбаси и подправка за месо.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Отвара - 1 с.л. се залива с 400 мл. вряла вода. Кисне няколко часа и след това се пие по 100 мл. преди хранене няколко пъти на ден.

2.9, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноХранене при...Здравни съветиМедицински изследванияКлинични пътекиИсторияРецептиСпортАлтернативна медицинаНовиниЛеченияСнимкиЛайфстайлСпециалистиДиетиЗаведения