Начало Медицинска енциклопедия Ботаника сем. Convolvulaceae Сладък картоф

Сладък картоф

сем. Convolvulaceae

Сладък картоф - изображение

Сладък картоф е вид грудково растение, тревиста лоза с 1-5 метра дължина на камшичестото и пълзящо стебло. Лесно се вкоренява, като е достатъчно всяко възелче на стеблото да бъде покрито с пръст. Височината на растението е в порядъка на 15-18 см. Образува грудки в почвата с различни цветове бяло, жълто, оранжево, розово, червено и лилаво. Една грудка може да тежи от 200 грама до 3 килограма. Цветовете на растението са като фунийки и биха могли да бъдат с розов, бледо лилав и бял цвят. Листата са с формата на сърце или палмовидни, с дълги дръжки. Семената на сладкия картоф са черни на цвят или кафяви с диаметър 3,5–4,5 мм. Растението се среща сред народа и с други имена като батат, патат, земна ябълка.

Разпространение на сладък картоф

Tози вид картоф се отглежда в Китайската народна република, Уганда, Нигерия, Индонезия, Виетнам, Япония, Индия, Танзания, Кения, Русия и други.

Използваема част на сладък картоф

Oсновната използваема част на сладък картоф е грудката в земята, богата на много полезни вещества.

Химичен състав на сладък картоф

Енергийната стойност на 100 г продукт е 86 ккал и включва:

  • вода 77,28 грама,
  • протеин 1,57 грама,
  • мазнини 0,05 грама,
  • въглехидрати 20,12 грама, нишесте 12,65 грама, дизахариди 4,18 грама, диетични фибри 3 грама,
  • витамини: ретинол (vit. A) 709 мкг, тиамин (В1) 0,078 мг, рибофлавин (В2) 0,061 мг, ниацин (B3) 0,557 мг, пиридоксин (В6) 0,209 мг, фолацин (В9) 11 мкг, аскорбинова киселина (vit. C) 2.4 мг, витамин К 1,8 грама,
  • минерали: калций 30 мг, железни 0,61 мг, магнезий 25 мг, фосфор 47 мг, калий 337 мг, натрий 55 мг, цинк 0,3 мг, холин 12,3 мг, селен 0,6 мкг.

Приложение на сладък картоф

Тези грудки се използват много в кулинарното изкуство, като биха могли да се приготвят по различен начин - варени, печени, пържени. Също така биха могли да бъдат използвани и като съставка при приготвянето на кексове, палачинки пикантни суфлета и други десерти.

Основният здравословен елемент на сладкия картоф са белтъчините, които притежават антиоксидантни свойства. Сладкият картоф се препоръчва много на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, рак на тънкото черво или рак на дебелото черво. Предпазват от астма, остеопороза, ревматоиден артрит и други.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиДиетиХранене при...ЛеченияЕ-тата в хранитеИсторияСпортМедицински изследвания