Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Сапунка

Сапунка

Сем. Tricholomataceae

Сапунка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита е широко дъговидна до плоска, понякога леко вдлъбната в средата, дебело месеста, с диаметър около 10-20 см., бяла със синкав оттенък, в центъра охрена до кремава. Повърхността/кожицата е гладка, гола и лесно се обелва. Във влажно време е лепкава, а в сухо - лъскава. Ръбът в началото е подвит навътре и е с много фин мъх, а по-късно е изправен, гладък и леко вълновиден.

Месото
е плътно, бяло със синьо-виолетов оттенък, с приятен вкус и миризма.

Гъбата има ламели/пластини, които леко се спускат по пънчето, гъсти, широки, дълги, бели със синкав оттенък, а зрелите екземпляри - кремави. Споровият прашец е кремав или бял.

Пънчето е цилиндрично със задебелен долен край (бухалковидно), плътно, дебело, бяло до кремаво, понякога със синкав оттенък.

Образува плодни тела през няколко години, често в значителни количества.

Разпространение:

Расте по поляни и пасища, през пролетта до началото на лятото и през есента.

Предназначение:
Много добра ядлива гъба, с отлични вкусови качества. Употребява се в свежо състояние или сушена.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина