Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Ръж

Ръж

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Ръж - изображение

Ръж: Тя е едногодишно тревисто растение. На външен вид пшениченото и ръженото зърно силно си приличат. Ръжта обаче е по-висока, има по-заострена форма, а ръжените житни класове имат по-голям обем от пшеничените. Ръжените класове са средно 150 см. високи, имат храстовидни житни класове, а цветовете им варират от жълтеникаво кафяви до сивкаво зелени. Ръжта е кръстосаноопрашваща се култура и цъфти с отворени плеви. Напада се от Мораво рогче (Claviceps purpurea), което позволява отглеждането й в това направление за получаване на ценния за фармацевтичната промишленост алкалоид ерготамин, съдържащ се в склероцитите на гъбата.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Ръжта е един от няколкото вида зърнени култури, които може да се срещне като диворастящо растение в централна и източна Турция. В България ръжта е култивирана.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: зърно

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • минералите фосфор;
  • магнезий;
  • калий;
  • цинк;
  • желязо и мед;
  • витамините В1, В2, B3, В5, В6 и В9;
  • аминокиселини.

ДЕЙСТВИЕ:

  • подходяща при диетично хранене;
  • ръженото брашно е отличен заместител на бялото брашно, със специфичен вкус и мирис.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината и козметиката;
  • в хранителната промишленост - освен за производството на ръжено брашно, ръжта може да се използва за направата на бира, уиски, водка или да се дава като фураж.

Още по темата:

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияАптекиРецептиЛюбопитноДиетиТестовеЗдравни съветиСпортЛайфстайлНормативни актовеХранене при...ЛеченияСнимкиИсторияПроизводителиЗаведенияСъставкиАлтернативна медицинаФизиологияЕ-тата в хранитеОрганизацииИнтервютаКалкулатори