Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Capparales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Репичка

Репичка

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Репичка - изображение

Репичка (Raphanus sativus) представлява малък кореноплоден зеленчук, принадлежащ към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Отглежда се като такъв от около 2000 години преди Новата ера. Известни са европейски и китайски вид репички. У нас се отглежда първият. На територията на Европа растението вирее от 16-ти век. В Древна Гърция, репичката се е консумирала с цел да се предпази човек от отравяне.

Устройство на репичка:

репичка растение

Растението разполага с овални тъмно зелени листа, които прорастват на сравнително дълги дръжки.

Кореноплодът има конусовидна, овална или подобна на цилиндър форма. Коричката му е оцветена в червено, лилаво-червено, бяло, розово, както и смесица от нюанси от тези цветове. Вътрешността на репичката е бяла, сочна и плътна.

 

цветове на репичка

 

 

Репичките цъфтят в бели, бледо розови или бледо виолетови цветчета, състоящи се от четири венчелистчета, жълти, плътни тичинки и тънки, тъмно зелени, продълговати чашелистчета. Събрани са по няколко на брой в нежни, аксиларни съцветия, които достигат до 90 см дължина.

 

 

 

плодове на репичка

 

Плодовете представляват малки, гладки, подобни на клюн шушулки. Вътрешността им е разделена на две части посредством фина преграда. Във всака половина се съдържат по няколко семенца. Шушулките могат да се консумират когато са още зелени и млади.

 

Разпространение на репичка

Репичката води произходът си от Средна Азия. Репичките са важна хранителна култура в Египет от около 2000 г. пр.н.е. Разпространява се в Китай от около 500 г. пр.н.е., а в Япония около 700 година от Новата ера. До средата на 16-ти век те все още не са стигнали Великобритания. Днес е разпространена почти навсякъде по света, като са създадени сортове, които да отговарят на съответни почвени и климатични условия на отглеждане в различните места по Земята.

Използваема част на репичка

Употребява се цялото растение, както за храна, така и с медицинска цел.

Химичен състав на репичка

Репичката съдържа етерично масло, ензими, минерали (kaлий, нaтpий, kaлций, фocфop, мaгнeзий, жeлязo, молибден); витамини (витaмини oт гpyпa B - ниaцин, тиaмин, pибoвлaфин, витaмин B3), ackopбинoвa kиceлинa, антоцианини, фитонциди, рафанин и др.

Приложение на репичка

Свойства на репичката:

  • жлъчeгoнно и диypeтично
  • отхрачващо
  • спазмолитично
  • газогонно
  • възбyдaщо aпeтитa
  • cпoмaгa зa пo-дoбpaта чpeвнa пepиcтaлтикa и пo-лecнoто ocвoбoждaвaнe нa чpeвнoтo cъдъpжaниe - слабително
  • подобрява храносмилането
  • понижава нивото на холестерол в кръвта
  • регулира кръвното налягане
  • антиканцерогенно
  • детоксикиращо (изчистват свободните радикали от организма)
  • имуностимулиращо

На съдържащият се в зеланчука рафанин, се дължат неговите антибактериални и противогъбични свойства. Той инхибира растежа на Staphylococcus Aureus, Е. коли, стрептококи, пневмококи и други микроорганизми. Кореноплодът действа секретолитично и отхрачващо при ринит, кашлица, бронхит, алергии, други заболявания на дихателната система. Използва се и като противопаразитно средство при вътрешно опаразитяване. Сокът от пресни листа действа слабително и диуретично. Семената притежават газогонно, диуретично, отхрачващо, слабително и тонизиращо функцията на стомаха действие. На него се преписват и следните други свойства: противоскорбутно, спазмолитично, адстрингентно, жлъчегонно, подпомагащо храносмилането, диуретично.

Състояния и заболявания, при които консумацията на репички осигурява част от лечението им:

  • целулит
  • задържане на течности в организма
  • инфекции на уринарния тракт
  • простудни заболявания
  • белодробни заболявания, включително астма
  • болести на горните дихателни пътища
  • диабет
  • високо кръвно налягане
  • неоплазии
  • нарушено храносмилане
  • подуване на корема (газове)
  • киселини
  • оригвания
  • диария

Репичките са отлична храна при уролитиаза и скорбут. В наситнен вид се използва външно, под формата на лапа, при изгаряния, натъртвания и неприятен мирис на краката.

сок от репичкиСок от репички стимулира метаболизма и е полезен при зaтлъcтявaнe, пoдaгpa и диaбeт, а локално приложен оказва успокояващо действие при ухапвания от насекоми. Консумацията на кореноплода осигурява добро храносмилане, добра функция и поддържане нормалната структура на сърдечно-съдовата система и на съединителната тъкан, свежест и сияйност на кожата. Фитонцидите в репичката действат като естетствени антибиотици, което определя предпазващата й роля от простудни и вирусни заболявания.

Съдържанието на синапено масло в репичките предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Те стимулират дейността на жлъчката и черния дроб. Още в миналото корените на растението са изпозлвани в народната медицина като жлъчегонно средство. Голямото количество минерални вещества в зеленчука, осигуряват укрепването на организма, улесняват отхрачването и подпомагат лечението на белодробни заболявания. Количеството калий в репичките е достатъчно за понижаване на кръвното налягане – за тази цел консумирани в размер около 200 грама на ден. Листата на репичките са особено полезни при стомашно-чревни възпаления. Притежават осезаеми слабителни свойства. Познати са като средство, защитаващо организма от развитие на жълтеница.

репичкаВсички зеленчуци включително и репичките, принадлежащи към семейство Кръстоцветни, притежават притивораковото действие. То се изразява в това, че те блокират взаимодействието на канцерогенните вещества с чувствителни тъкани или по-точно спиране превръщането на здравите клетки в ракови. Описаното свойство се дължи на съдържанието на глюкозинолати в кръстоцветните зеленчуци – органично вещество, използвано за превенция от рак на дебелото черво. Учени са установили, че всички зеленчуци с червено оцветяване имат по-изразени антиоксидантни и в частност антиканцерогенни свойства. Изотиоцианати и антоцианини, съдържащи се в репичката, определят нейните противоракови свойства и превенцията от раково заболяване, която си осугуряваме при редовната й консумация.

Репичките са полезни и със своя нисък гликемичен индекс. Вeщества в нея поддържат нормални нива на кръвната захар, което я прави предпочитана за консумация от диабетици.

Репички в кулинарията:

кулинарна декорация с репичкиРепичката се консумира прясна, подправена по Ваш вкус, най често като съставна единица на салати. Комбинира се успешно с много зеленчуци. Не се предпочита термичната й обработка, защото крехката й пулпа се разпада на каша. Зелената маса на репичката може да се готви като спанак или прясна да се овкусява в салати. За да направите сок от репички, комбинирайте равни количества репички, краставица, стръкове целина и зелена ябълка. Друга вкусна комбинация е репички, киви и морков. Сок от репички или наситнени такива се включват в плодови коктейли. Експериментирайте с различни продукти и вкусове и ще се изненадате колко приятен е резултатът.

Влагат се успешно в таратора вместо краставички и в комбинация с магданоз и орехи. А леко задушени с масло, сол и черен пипер стават превъзходно предястие. Уникално е и съчетанието им с портокал, диня и круша в плодова салата. Не на последно място, репичката е един от най-често употребяваните зеленчуци за декорация в кулинарията.

Шушулките на зеленчука се използват за храна, както бе споменато вече, когато са млади и зелени. Те бързо узряват и придобиват дървесен вид и консистенция. Семената на репичката също могат да се консумират. За тази цел се обработват по следния начин:

  • накисват се в топла вода за 12 часа. След това се оставят да покълнат за около 6 дни. В този вид са готови за консумация, като се добавят към салати, придавайки им пикантен вкус.

Хранителна стойност на 100 грама сурови репички:

  • 66 кДж (16 ккал)
  • протеин - 0,68 гр
  • сурови влакнини 1,6 гр
  • въглехидрати - 3,4 гр
  • мазнини -  0,10 гр
  • витамини - тиамин (B1) - 0,012 мг, ниацин (B3) - 0,254 мг, рибофлавин (B2) - 0.039 мг, пантотенова киселина (В5) - 0,165 мг, фолиева киселина (B9) - 25 гр, B6 - 0,071 мг, С - 14,8 мг
  • минерали - цинк - 0,28 мг, калций - 25 мг, магнезий - 10 мг, желязо - 0,34 мг, фосфор - 20 мг, калий - 233 мг, молибден

Други употреби на репичките:

масло от репички

  • при пресоване от семената на репичката се извлича масло. Те съдържат около 48% от него. Маслото не е подходящо за консумация от човека, но се оказва потенциален източник на биогориво;
  • в страни с преобладаващ студен климат репичките, освен с промишлени цели, се използват за отглеждане с цел обогатяване на почвата с хранителни вещества, като растение, което я предпазва от ерозия, оказва й уплътняващо действие или просто като зелена нейна покривка;
  • репичката се изпозлва и като репелент - отблъсква бръмбари от домати и краставици и различни други насекоми;
  • някои от сортовете репички растът по-бързо, като това позвулява изпозлването им като зелена.

Интересно за репичката:

различни цветове репичкиЮгоизточна Азия е единственият регион където са открити диви форми на Raphanus sativus. Централен Китай, Индия и Централна Азия изглежда са били вторични центрове, където са разработени различните сортове от вида. В исторически план, гръцки и римски агрономи през първи век от н.е. описват различни сортове репички - малки, големи, кръгли, дълги, с различна пикантност и цвят. Репичките изглежда са били едни от първите европейски култури, въведени в Северна и Южна Америка.

Около седем милиона тона репички се произвеждат годишно, което представлява приблизително 2% от световното производство на зеленчуци.

фестивал на седемте билки в Япония



В Япония и Корея, от репичките се правят кукли детски играчки. Те са едно от растенията, които са част от Фестивала на седемте билки (Festival of Seven Herbs), който се провежда на седмия ден след Нова година в Япония.




нощ на репичките в Мексико


Жителите на Оаксака, Мексико, празнуват Нощта на репичките (Noche de los rábanos) на 23 декември, като част от коледните празници. Фокусът на този фестивал, честван от 1897 г., е насочен към създаването на сложни скулптури, издълбани от гигантски репички, изобразяващи сцени от Рождество Христово или светци.



Внимание!

Консумацията на репички не се препоръчва при възпаление на стомаха и червата.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияБотаникаЕ-тата в хранитеХрани и ястияРецептиНовиниМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиИсторияАлтернативна медицинаСпортЛайфстайлЗаведенияАнкетиНормативни актове