Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Sapindaceae Рамбутан

Рамбутан

Сем. Sapindaceae

Рамбутан - изображение

Рамбутан (Nephelium lappaceum) представлява дърво, раждащо екзотични плодове, принадлежащо към семeйство Sapindaceae. Наречен е "косматo личи" заради външния му вид. Името му идва от малайски, където "рамбут" означава "косъм".

Устройство на рамбутан:

дърво рамбутан

Дърветата са с широки, разперени клони и достигат 15 до 25 метра височина. Листата са перести с елипсовидна форма, достигащи 10-30 см на дължина, като отгоре са жълтеникаво-злени до тъмнозелени на цвят, а отдолу синьо-зелени. Цветовете са малки и разположено в терминални съцветия. Дърветата могат да бъдат мъжки, женски или хермафродити.

 

плодове рамбутан

 

Плодовете имат овална форма с дължина 3-6 см и широчина 3-4 см и са покрити от жилава, червеникава кора (рядко оранжева или жълта)с дълги косъмчета. Вътрешността на рамбутана е месестa, прозрачнa или много слетлорозовa на цвят. Семето му е лъскаво и кафяво, с размери 1-1,3 см.


Разпространение на ранбутан:

Родина на рамбутана е Югоизточна Азия. Сега се отглежда в Индонезия, Малайзия, Тайланд и Филипините. Впоследствие, растението е разпространено от колонизаторите в Суринам, Колумбия, Еквадор, Хондурас, Коста Рика, Тринидад и Куба. Тайланд е най-големият производител на ранбутан, следван от Индонезия и Малайзия, като през 2005 г. на тези три страните се падат 97% от световния пазар.

Използваема част на рамбутан

Използва се цялата част на растението - плод, семена, дървесина.

Химичен състав на рамбутан

Плодът съдържа важни витамини и минерали, като витамин С, В1, В2, В3, В5, В6, В12, желязо, фосфор, калций и  магнезий. Семената имат високо съдържание на наситени и ненаситени мастни киселини. Кората на "косматият личи" има в себе си сиригова, кумарова, галова, кафеена и елагова киселина, които действат като антиоксиданти.

Приложение на рамбутан

Благодарние на своите качества този плод се използва за лечение.

Свойства на рамбутан:

  • понижава телесната температура
  • противораково действие
  • подсилва имунната система
  • действа тонизиращо
  • контролира кръвната захар
  • понижава вредния холестерол
  • подобрява работата на сърдечно-съдовата система
  • подпомага храносмилането
  • действа обезболяващо
  • действа като афродизиак

Някои състояния и заболявания, при които се използва:

  • диабет тип 2
  • хипертония
  • нарушения в храносмилането
  • наднормено тегло
  • дизентерия
  • анемия
  • ракови образувания

Този плод е добър източник на желязо, което е необходимо за правилното функциониране на организма,тъй като желязото в хемоглобина се използва за транспорт на кислород от белите дробове към различни тъкани на тялото. Недостигът на този микроелемент може да доведе до желязодефицитна анемия. Друга полза от този плод е, че помага за премахване отпадни вещества от бъбреците, като този процес се осъществява благодарение на фосфора. Богатият на витамин С рамбутан благоприятства сперматогенезата.

Начин на приложение при:

  • Диабет - вземат се 5 семена от рамбутан и се смилат. Полученият прах се смесва в чаша вода. Пие се два пъти на ден.
  • Висока температура - приготвя се отвара от корените. Взема се два пъти на ден.
  • Диария - ядат се плодове рамбутан два пъти на ден.
  • Главоболие - приготвя се лапа от листа. Нанася се върху главата 2 пъти на ден.

Рамбутан в кулинарията:

салата с рамбутан и скариди

Рамбутанът е вкусен и сочен плод с ниско калорично съдържание и е подходящ за хора, искащи да отслабнат. От него може да се направят компоти и конфитюри. Използва се и като добавка към месо и меки сирена. Захарта подчертава вкуса на плода. В Азия използват семката за направата на олиа за готвене, поради голямото съдържание на мазнини в нея.



Рамбутан в козметиката:

Плодът се влага в много козметични продукти, тъй като качествата на "косматия личи" го правят подходящ за поддържане здравето и красотата на косата и кожата. Семената се използват за производството на сапун.

Начин на приложение в домашната козметика:

  • при мазна коса - смелете свежи листа и към тях се малко вода. Изцедете сока и го нанесете върху скалпа и косата. Изплакнете след един час. Прилагайте го 3-4 седмици.
  • при бледа кожа - вземете семена и ги стрийте, добавете розова вода до хомогенна смес. Нанесете на лицето и оставете да изсъхне. Изплакнете с чиста вода. Нанасяйте в продължения две седмици.

Други приложения на рамбутан:

Зелените издънки на дървото на рамбутана се изполозват за направата натурална боя, с която се оцветява на коприна.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлСпортЗдравни проблемиЛеченияДиетиХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияРецептиКлинични пътекиСпециалистиИнтервютаАнкетиНормативни актовеЗаведенияТестовеОрганизации