Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Strophariaceae Пролетна гъба

Пролетна гъба

Сем. Strophariaceae

Пролетна гъба - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

 

Описание:
Гъбата има шапка/гугла с диаметър около 3-8 см, тънко месеста, крехка. В младо състояние е полукълбовидна, а развита - широко дъговидна до плоска. Шапката е белезникава до светлокафява. Повърхността е суха, гладка, леко напукана, понякога влакнесто люспеста. Ръбът често е с останки от частичното покривало. Гъбите варират от малък до среден размер.

Месото е меко, бяло, с леко горчив вкус и миризма на брашно.

Пластинките са закрепени за пънчето посредством зъбче, спускащи се по дължината на пънчето. На цвят са белезникави, светло кафяви до тъмнокафяви. Споровият прах е сиво-кафяв.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, около 5 - 10 см, белезникаво, с траен ципест пръстен.

Разпространение:
Расте по ниви, паркове, градини, затревени места, най-често в дъбови гори, в периода от май до юни.

Приложение:
Ядлива гъба, но без особени вкусови качества.

Двойници:
Няма сходство с отровни гъби.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина