Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Physalacriaceae Припънка, Пънчушка, Светеща припънка, Фосфоресцираща пънчушка

Припънка, Пънчушка, Светеща припънка, Фосфоресцираща пънчушка

Сем. Physalacriaceae

Припънка, Пънчушка, Светеща припънка, Фосфоресцираща пънчушка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има шапка/гугла с диаметър около 4 - 15 см, която в млада възраст има полукълбеста форма и е почти затворена (свързана чрез ципа с пънчето), след което се разширява, а в зряла възраст става плоска до вдлъбната (в средата с  ниска гърбица), с жълто-кафяв цвят. Ръбът в началото е подвид навътре, а по-късно изправен и набразден. В средата шапката е покрита с кафеникави до  черно, лесно отделящи се люспици, които се разреждат към края на периферията, а при зрели индивиди опадват и кожицата на гуглата е почти гола.

Месото е много тънко, меко, на цвят от медножълто до кафяво, с приятен вкус.

Гъбата има пластини/ламели, които стоят отдалечени една от друга, сраснали към  пънчето със зъбче и се спускат надолу по него, назъбени и тънки. При млади екземпляри са белезникави, а след това жълтеникави, червеникави до кафяви с тъмни петна.

Спорите са яйцевидни и бели. Споровият прах е бял. Шапките на гъбите в туфата са напрашени от споровия прашец.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, извито или право, в основата задебелено, високо от 5 до 15 см, плътна сърцевина, в края белезникаво до жълто кафеникаво, с висящ, белезникав пръстен.

Предназначение:
Гъбата е почти без мирис, с леко кисел вкус. След като се свари, тя става сладка  и приятна. Консумира се само гуглата. Прясно изядена гъба може да даде признаци  на разстройство, затова е необходимо винаги да се изварява.

Разпространение:
Расте в иглолистни и широколистни гори, по сечища, върху пънове и живи дървета, паднала листна маса, пожарища, в големи находища, предимно през есента (от юли  до ноември). Тази гъба е паразитна.

Двойници:
Подобна на припънката е кичурестата пънчушка и другите видове припънки. Отровният й двойник е отровната пънчушка, която се отличава от ядливата припънката по това, че има зелени ламели и качулка на шапката.

3.1, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина