Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Coprinaceae Порцеланова копринка, Воловария, Чернилка, Воловарка, Мастиленка

Порцеланова копринка, Воловария, Чернилка, Воловарка, Мастиленка

Сем. Coprinaceae

Порцеланова копринка, Воловария, Чернилка, Воловарка, Мастиленка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е продълговато яйцевидна или цилиндрична, а по-късно е звънчевидна. Тя е порцеланово бяла на цвят, на върха е с кафеникава качулка, към периферията порозовява до виолетово, при старите представители - чернее. Покрита е със стърчащи, груби, радиално набраздени, широки, бледо охрени до светлокафяви, керемидообразни, разперени люспи. При старите екземпляри тези люспи почерняват и заедно с пластините се превръщат в мастилено подобна течност. Ръбът първоначално е подвит навътре и сраснал с пънчето чрез ципесто частично покривало, след това е изправен или извит навън, набразден или дълбоко насечен.

Месото е тънко, меко, нежно, чупливо, с бял цвят, което бързо почернява с времето и се втечнява. В младо състояние гъбата има приятен вкус и миризма.

Пластините/ламели
са свободни от пънчето, нагъсто разположени, широки, бели до розово-виолетови на цвят, по-късно почерняват и се втечняват. Спорите са елипсоидни до яйцевидни, гладки, тъмнокафяви. Споровият прах е черен.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, в основата луковично задебелено, с нишковиден строеж, жилаво, кухо, копринено бяло, с подвижен, бързо падащ пръстен — остатък от частичното покривало.

Разпространение:
Расте на туфи върху богато наторени почви по дворове, градини, пасища, ливади, торища, паркове, от края на пролетта до края на есента (от май до ноември).

Приложение:
Много добра ядлива гъба само в млада възраст, докато пластините не са потъмнели.
Употребява се в свежо състояние веднага след събирането и.

Забележка:
Когато се консумира едновременно с алкохол е ОТРОВНА!

Още по темата:

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина