Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Capparales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Овчарска торбичка, Обикновена овчарска торбичка

Овчарска торбичка, Обикновена овчарска торбичка

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Овчарска торбичка, Обикновена овчарска торбичка - изображение

Овчарска торбичка, Обикновена овчарска торбичка (Capsella bursa pastoris) представлява eдногодишно или двугодишно, тревисто растение, което принадлежи към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Овчарските торбички са 4 вида, като два са най-известни: Обикновена овчарска торбичка (Capsella bursa pastoris) и Румена овчарска торбичка (Capsella rubella).

Хората са консумирали това растение в продължение на хиляди години. Днес е култивирано в редица източноевропейски страни.

Устройство на овчарска торбичка

 

Растението достига на височина до 40-50 см. Листата в основата на стъблото се развиват под формата на розетка. Стъбловите листа са стреловидни, обхващащи стъблото или със страничен растеж. Листният ръб е силно назъбен.

 

 

 

Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Цъфти през месеците от март-април до август. Плодовете представляват сърцевидни шушулчици, пълни с много семена, притежаващи дълги дръжки. Дължината им е около 5 мм.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Билката расте навсякъде - по пътища, поляни, канавки, паркове и междублокови пространства. Води произхода си от Мала Азия и Източна Европа. Разпространена е и на много други места по света, като често се приема за плевел. Развива се на надморска височина до 2000 метра.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребява се цялата надземна част на овчарската торбичка.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Овчарската торбичка съдържа следните вещества:

  • тлъсто масло;
  • витамини - особено К и C;
  • каротин;
  • микроелементи;
  • захари;
  • органични киселини;
  • фитонциди.

Други съставни единици на билката са: хистамин, смоли, тирамин, диосмин, етерични масла, холин, ацетилхолин, дъбилни вещества, инозит, сапонини, пролин, флавоноиди, алкалоиди, лимонена, ябълчна и винена киселина.

Овчарската торбичка се събира по време на цъфтеж, като се откъсват само зелени стръкове със съцветия и плодове. В дрогата не трябва да има корени. Суши се на сенчесто и проветриво място.

ДЕЙСТВИЕ:

  • кръвоспиращо действие при маточни кръвотечения;
  • намира приложение при различни състояния на кръвозагуба - кръвопикаене, хемороиди;
  • кръвотечение от носа;
  • за регулиране на месечния цикъл в пубертета;
  • срещу твърде високо или твърде ниско кръвно налягане;
  • при атрофии на мускули и стави;
  • при кръвохрачене в резултат на туберкулоза;
  • затруднено уриниране;
  • чернодробни заболявания;
  • заболявания на далака и бъбреците;
  • като разхлабващо средство.

Билката предизвика повишаване активността на тъканите и органите. Използва се за лечение на рани и се приема като народен лек на ракови заболявания. Хомеопатични лекарства се правят от пресни растения.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • външно - тинктура;
  • вътрешно - отвара;

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • отвара - две супени лъжици от билката се добавят към 400 милилитра вряща вода и се варят в продължение на 1 минута. Отварата кисне 8 часа. Прецежда се и се приема в доза 3 пъти на ден по 120 милилитра преди хранене.
  • запарка - две супени лъжици от билката се добавят към 400 милилитра вряща вода. Без да се варят се киснат в продължение на 2 часа.
  • тинктура - нарязана на ситно надземна част се сипва в бутилка (без да се тъпче) и се прибавя 40-градусова житна или плодова ракия така, че да покрие билките. Оставя се 14 дни на слънце. Приема се по няколко капки, разтворени в малко вода.

Чай, направен от изсушена билка се смята за средство за защита срещу кръвоизливи от всякакъв вид - в стомаха, белите дробове, матката и по-специално на бъбреците. Локално билката се прилага за разтриване и под формата на компреси на болно място, контузия, натъртвания, ставни и мускулни болки и др.

Употреба на овчарската торбичка в кулинарията:

Листата на растението се консумират варени или сурови. Използват се преди цъфтеж. Влагат се в салати. Прилагат се като заместител на зелето и кресона. Могат да се набавят през цялата година или да бъдат изсушени и съхранени за по-нататъшна употреба. Съдържат около 2,9% протеин, 0,2% мазнини, 3,4% въглехидрати, 1% пепел. Те са богати на желязо, калций и витамин C. 

Младите цъфтящи издънки могат да се ядат сурови или варени. Семената на овчарската торбичка също се консумират сурови или варени. Съдържат 35% масло. Това масло може да се екстрахира и е ядливо. Могат да бъдат използвани като пиперлива подправка за супи и яхнии. Пресни или сушени корени се използват като заместител на джинджифила.

В китайската кухня от билката се приготвя супа, която носи името "чорба за 100 години", което намеква за подмладяващите й свойства. Влага се в множество местни и постни ястия, както и в приготвени на скара специалитети.

ВНИМАНИЕ!

Да не се използва по време на бременност - напълно противопоказана.

Признаците на токсичност при прекомерен прием на овчарска торбичка са седация, разширяване на зениците и затруднено дишане. Избягвайте употребата й, ако сте подложени на лечение на високо кръвно налягане, както и при нарушения на щитовидната жлеза или сърдечно-съдови заболявания.

Възможно е пристрастяване към нейният седативен ефект, особено при употреба с други депресанти.

Още по темата:

4.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиМедицински изследванияЛюбопитноИсторияКлинични пътекиСпортЛеченияАлтернативна медицинаСнимкиОрганизацииСпециалистиАнкетиНовиниПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛайфстайлНормативни актове