Мокреш, Друмче, Поточарка, Кресон

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Мокреш, Друмче, Поточарка, Кресон - изображение

Мокреш (Nasturtium officinalis) предствлава многогодишно тревисто растение с лечебни качества. Принадлежи към семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Растението е известно с имената: Кресон, Пореч, Друмче, Поточарка. В Англия и до днес се нарича "хлябът на бедните", поради това, че когато хората са били в състояние на недоимък са използвали кресона като основна храна.

УСТРОЙСТВО:

 

Друмчето има стелещо се и вкореняващо се във възлите стъбло, но в горната си част е възходящо до изправено, високо 10-60 см. Листата са текоперести, като всяко отделно листче е с кръгла до елипсовидна форма. По-горе разположените листни петури се състоят от 1 до 3 листенца, а по-долу седящите с от 5 до 9.

 

 

 

Цветовете са бели, разположени на върха на стъблото в гроздовидни съцветия. Състоят се от 4-делна чашка, 4-листно венче и 6 тичинки. Тичинките имат жълто оцветени прашници и виолетови дръжки. Цъфтежът се наблюдава през месеците май-юли.

 

 

Плодът е шушулка. Има елипсовидно-сърповидна форма, тесен, странично сплеснат. Семената са червено-кафяви на цвят, с яйцевидно-лещовидна форма.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Поточарката расте по влажни места, около езерни и речни водни басейни, на надморска височина до 1500 метра.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Надземната /надводната/ част, брана преди или по време на цъфтежа в периода май-август месец. През месеците ноември-януари, набраните стъбла се консумират като салата, която у нас се нарича "ловджийска салата".

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • етерично масло;
  • восък;
  • танин;
  • горчиви вещества;
  • фосфорни соли;
  • железни и йодни соли;
  • витамин С;
  • провитамин А;
  • соли на йода;
  • гликозида гликовастурцин, който под действие на ензима мирозин се разпада на фенилетилизотиоцианат.

ДЕЙСТВИЕ:

  • пикочогонно;
  • запичащо;
  • противовъзпалително;
  • отхрачващо.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Прилага се при:

  • възпаление на пикочния мехур;
  • при екземи;
  • възпаление на венците;
  • пиорея;
  • ревматизъм;
  • холелитиаза;
  • бронхит;
  • анемия;
  • хроничен хепатит;
  • скорбут;
  • Базедова болест.

В народната медицина билката се употребява при малария, жълтеница, пясък и камъни в жлъчката и бъбреците, обриви по кожата, скрофули, гуша, малокръвие. Подобрява функцията на черния дроб, щитовидната жлеза и белия дроб при различни неразположения, понижава нивото на кръвната захар.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • запарка - 2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл. вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Пие се по 1 винена чаша, преди хранене, 4 пъти дневно.

Кресонът в кулинарията

От листата на мокреша се приготвя салата, която може да бъде добавена като гарнитура към основно ястие. Тя може да се консумира в продължение на 2-3 седмици, по 1-2 шепи на ден. Листата на кресона са сочни и имат вкус подобен на този на хряна. Като зеленчук, мокрешът съдържа много малко калории. Консумира се предимно суров или леко бланширан (потопен в гореща вода за няколко минути). Влага се в супи, сосове, пюрета. Особено подходящ е за ястия с яйца и сирене. Кулинарната декорация е място където кресонът намира значителна употреба.

Сушеният кресон има по-тъмно зелен цвят, няма миризма и е с парлив вкус.

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛеченияИсторияАлтернативна медицинаЛюбопитноХранене при...Медицински изследванияКлинични пътекиСпециалисти