Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди II (Eurosids II) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Миши уши, Рунянка

Миши уши, Рунянка

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Миши уши, Рунянка - изображение

Миши уши е многогодишно тревисто растение, с базална розетка от листа. Цялото растение, с изключение на цветовете е покрито с жлезисти косми. Обикновено тези косми са белезникави на цвят, а на стеблото се срещат и в червеникав цвят. Листата на розетката около цвета са къси и със заострен край. Тези в основата на растението са малки разположени близо до земята със заоблена форма. Стеблото е високо и тънко и може да бъде с дължина 5-50 см. Цветчето е пересто и е оцветено в лимонено жълто, като в основата си биха могли да бъдат с червеникав цвят. Цъфти в периода от май до август. Предпочита сухи, слънчеви места. Растението Hieracium pilosella се среща в българия не само под името Миши уши, а и като Рунянка.

Разпространение на Миши уши

Рунянка е разпространена в Европа и Северна Азия, Северна Америка. В САЩ се смята за плевел. Расте на планински терен и се среща между 800-2000 метра надморска височина.

Използваема част на Миши уши

В народната медицина от Рунянка се използват цели стръкове от това растение. Стръковете включват цялата надземна част като не трябва да се мачкат. Растението се бере още в началото на цъфтежа си през месеците май-юни.

Химичен състав на Рунянка

В Рунянка се съдържат танини, кафена и хлорогенова киселина, къмарии: умбелиферон, флавоноиди-лутеолин-7-глюкозид, захари, смоли, горчиви и слузни вещества и други.

Приложение на Миши уши

Рунянка се използва при камъни в бъбреците, стомашно-чревни разтройства, белодробни възпаления, бронхит, слабо кървене от различно естество (чревно, маточно и други), циреи, кокоша слепота.

Начин на приложение на Миши уши

Билката миши уши се прилага след изсушаване и раздробяване на по едри парченца. След тази процедура се вземат две чаени лъжици от билката и се запарват в 400 милилитра вряща вода за 25-30 минути. Прилага се вътрешно по 4-5 пъти дневно по 50 мл от отварата преди хранене.

Внимание! Да не се предозира! Билката съдържа отровни вещества и не бива да се прилага в големи количества! Да се приема само под лекарско наблюдение!

Още по темата:

3.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиАлтернативна медицинаКлинични пътекиЛюбопитноХранене при...ДиетиНовиниСпортФизиологияОрганизацииМедицински изследванияИсторияЛеченияСпециалистиСнимкиЗаведенияНормативни актовеРецептиЛайфстайлПроизводителиАптеки