Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Маточина

Маточина

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Маточина - изображение

Маточина (Melissa officinalis) представлява многогодишно, тревисто растение с аромат на лимон. Принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е известно още и като балсамова мента, лимонче, пчелинък, маторка. Билката е медоносна.

 

 

Устройство на маточина

 

Стъблото на растението е четириръбесто и разклонено. Покрито е със жлезисти власинки. Достига на височина от 30-80 до 70-150 см. Има добре развито коренище.

 

 

 

 

Листата й са с яйцевидна форма, назъбени, разположени срещуположно на клончетата. Горната им повърхност е оцветена в тъмно зелено и е гладка, а по долната имат власинки и е светло зелена.

 

 

Цветовете са събрани в лъжливи, прешленисти съцветия, на брой от 3 до 10, разположени в пазвите на по-горестоящите листа на клончето. Могат да бъдат оцветени в бледожълто, бяло или розово.

 

 

Плодът е съставен от четири, едносеменни, яйцевидни орехчета, оцветени в светло кафяво.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родното място на маточината е Южна и Централна Европа и Средиземноморието. Вирее из храсталаци, по тревисти и каменисти места, в близост до огради, по градини и дворове.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използват се листата на маточината, които се берат преди цъфтеж. Растението може да се окоси и след това да се оберат листата му. Но те не трябва да са смачкани, защото при сушене почерняват. Процесът на изсушаване се извършва на сянка или в сушилня при 40 градуса температура. Сухите листа имат леко горчив вкус и миризма на лимон при смачкване.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Листата съдържат:

  • етерично масло;
  • дъбилни вещества;
  • ензими;
  • горчиви вещества;
  • алдехиди;
  • кафеена киселина;
  • олеинова киселина;
  • урсолова киселина;
  • слузещи вещества;
  • витамин C;
  • линалилацетат;
  • кариофилен;
  • тритерпенови киселини и други.

Етеричното масло се състои от цитронелал, мирцен, линалоол, гераниол, цитрал и др.

ДЕЙСТВИЕ:

Билката има антиспастично, болкоуспокояващо и възбуждащо храносмилателната система действие. Тя отстранява чувството на възбуда и напрежение, понижава кръвното налягане, подтиска половата възбуда, подобрява зрението.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Намира приложение при:

  • мигрена;
  • невроза;
  • гръдна жаба;
  • неврастения;
  • възпаление на стомаха и червата, поради нервно неразпложение;
  • повръщане;
  • виене на свят;
  • гавоболие;
  • апоплексия;
  • задух;
  • меланхолия;
  • болки в зъбите и ушите на нервна почва;
  • безсъние;
  • епилепсия;
  • проблеми с менструацията;
  • полова възбуда;
  • сърцебиене;
  • високо кръвно налягане;
  • проблеми със зрението.

Външно, под формата на лапи се използва при ревматоидни отоци, бучки в гърдите на кърмещи жени, болки в стомаха и червата. С чай от маточина може да се прави гаргара при възпалени сливици. Билката се употребява и в парфюмерийната промишленост.

Кулинарна употреба на маточината

Маточина често се използва като подправка в производството на сладолед и билкови чайове, както и     в комбинация с други билки като мента. Включва се в състава на плодови ястия и бонбони, рибни продукти. Важна съставка е в лимоново песто. Тя може да бъде по-добър и здравословен консервант от 
бутил-хидрокси-анизола в колбасите.             

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • около 2 чаени лъжички билка се запарват в половин литър вода. Престоява 30 минути. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка три пъти на ден, преди ядене.
  • в 400 мл вряла вода се сипват 2 супени лъжици маточина. Накисват се за 1 час. Запарката се прецежда и се пие 3 пъти на ден по една винена чаша, преди хранене.

Внимание!

Маточина не трябва да се употребява при остри възпаления на стомаха и червата и при остра кашлица.

Още по темата:

3.4, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...ЛеченияРецептиИсторияАлтернативна медицинаМедицински изследванияХрани и ястияНовиниНормативни актовеСнимкиОрганизацииТестовеСпециалистиСпортКлинични пътекиФизиологияЗаведенияАнкетиДиети