Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клон Розиди (Rosids) Клон Еурозиди II (Eurosids II) Разред Myrtales Сем. Myrtaceae (Миртови) Манука

Манука

Сем. Myrtaceae (Миртови)

Манука - изображение

Манука (Leptospermum scoparium) представлява цъфтящ храст или малко дървo, принадлежащо към семейство Миртови (Myrtaceae). На латиница се нарича още manuka myrtle, New Zealand teatree, broom tea-tree, just tea tree. Основният продукт от растението, който се използва особено много с медицински цели, е медът от манука.

Устройство на манука

 

Манука израства на височина от 2 до 5 метра. Развивайки се под формата на дърво може да достигне до 15 метра.

 

 

 

 

Тя е вечнозелено растение, с гъсто разклонена корона. Има малки листенца, с дължина 7-20 милиметра и 2-6 милиметра широчина, с къс бодлив израстък на върха.

 

 

 

Цветовете са бели, по-рядко оцветени в различни нюанси на розовото. Разполагат с пет венчелистчета и големина от 8 до 15 милиметра, рядко до 25 мм в диаметър. Цъфтежът е през месеците май-юни.

 

 

 

Плодът на манука представлява кутийка с кръгла форма, оцветена в светло сиво-кафяво в узрял вид. Преди пълната зрялост има тъмно червено-кафяво оцветяване. Съдържа много на брой малки семенца.

 

 

Разпространение на манука

Родният ареал на разпространение на манука е в Нова Зеландия и Югоизточна Австралия. За своето развитие предпочита добре дренирана почва и светлина. Растението може да толерира силни ветрове, но не и морска експозиция.

Използваема част на манука

Използват се всички части на растението, с изключение на кореновата му система.

Химичен състав на манука

Съставът на меда получен от манука е следният: витамини от групите А, В, С, К, Е, ензими липаза и инвертаза, органични киселини, дефензин, водороден прекис, метилглиоксал и много други химични елементи. Усвоява се много добре и е изключително ефикасен при инфекции. Според някои учени свойствата на меда се дължат и на пчелите, които при производството му променят химическите вещества от растенията.

Приложение на манука

В продължение на векове коренното население на Нова Зеландия са използвали растението за лечение на висока температура, бронхит, екзема, ревматизъм, астма и дори за оздравяване на рани.

Мед от манука:

Една от основните употреби на манука е получаване на мед от растението, който се използва освен за консумация, много усилено и във фармацевтичната промишленост. Медът е с тъмен цвят и специфичен аромат. Захаросва се на едри кристали и има вкус подобен на евкалипт и ечемик, завършващ с горчив привкус. Консистенцията му в незахаросан вид е подобна на гел, но при разбъркване и разклащане става все по течен. Количеството мед, което се продава на световния пазар възлиза на 10000 тона годишно, според Асоциацията на производителите в Нова Зеландия. Реалното производство на година се движи в рамките от 1700 до 2000 тона мед от манука.

Днес мед от манука се използва заради неговите антисептични и антибактериални свойства, които са научно доказани. Може да се използва ежедневно или периодично, като всеки друг мед. Резултати от проучвания показват, че медът от манука инхибира растежа на ракови клетки.

Други свойства на меда от манука:

  • противовъзпалителни
  • противоракови
  • изразени антибиотични
  • имуностимулиращи

Външно, медът от манука се използва при рани, рани вследствие на диабет, язви, изгаряния, ухапвания от насекоми, екзема, псориазис, микози, херпеси, акне и други подобни състояния. Прилага се като 1-2 пъти на ден се нанася на тънък слой върху поразеното място.

Вътрешно, с лечебна цел се приема при: киселини, стомашни болки, гастрит, стомашна язва, раздразнено дебело черво, при простуда, кашлица, грип, афти, кариеси, гингивит, хронични заболявания, диабет, възпалителни процеси от различно естество, повишени нива на холестерола.

Медът от манука не се дава на бебета под 1 година.

Местното население използва пчелният продукт за мазане на лицето при бръчки и петна, като е установено неговото много добро влияние върху кожата.

Масло от манука:

Маслото от манука се получава чрез парна дестилация на листа и млади стъбълца от растението. Масленият продукт има свеж, чист аромат. Може да се усили при смесване с чаено дърво и лавандула. Много добре повлиява мазна и увредена кожа. Препоръчва се за употреба при кашлица и простудни заболявания, под формата на инхалация.

Ароматът на маслото много добре се съчетава с ароматите на други масла като лавандула, чаено дърво, иланг-иланг, портокал, кедър. Притежава антисептично, антибактериално, газогонно, изсушаващо, отхрачващо, противовъзпалително, противовирусно свойство.

Успешно се прилага при респираторни заболявания - вирусни инфекции, кашлица, синузит, ларингит; при нервни разстройства, стрес и умствено напрежение, мазна кожа, при пърхот и гъбички по ноктите. Действа успокояващо и повишава концентрацията. Действа ободряващо. Често намира приложение като ароматизатор на помещения. Прилага се във ваната и за масаж, самостоятелно или в комбинация с други масла. Може да се използва и като репелент.

От листата на манука се получава ароматен чай, като те трябва да се варят по-дълго, за да се отдели приятният мирис.

Дървесината на манука е червена, еластична и здрава. Често се използва за направата на дръжки за инструменти, в дърводелството и в дърворезбарството. Стърготините от манука се използват за опушване на месо, включително и от риба, като му придават приятен вкус. Кората на дървото се използва за производството на покривни конструкции. От листата, клоните и цветята се получава жълто-зелено багрило, а само от цветовете - зеленикаво-черна боя.

Вид папагали използват листата и кората на манука, за да се почистят от паразити.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиЛеченияИсторияАнкетиНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътекиЗаведенияХрани и ястияСпециалистиРецептиХранене при...ОрганизацииДиетиСпортПроизводителиСоциални грижиЕ-тата в храните