Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Семейство Akaniaceae Сем. Rosaceae (Розоцветни) Малина

Малина

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Малина - изображение

Малина (Rubus idaeus) представлява полухрастовидно, едногодишно или многогодишно растение, което принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Известни са около 320 представителя на род Малина. Плододаването на един декар малинови насаждения е до около 800-900 килограма, като максимумът е до 1500. На английски език се нарича Raspberries.

УСТРОЙСТВО:

 

Малината има многогодишна коренова система. Стъблата й се развиват като едногодишни или многогодишни, като достигат височина до 2 метра. Покрити са с шипове оцветени в тъмно червено.

 

Цъфти в малки бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия по клончетата. Интересното е, че първо се разтварят най-високо разположените цветя, а после по-ниско стоящите и така до основата на храста. Малината цъфти в продължение на един месец, през май-юни. През това време е много добър източник на нектар и предпочитано медоносно растение.

 

Плодът й е сборен, състоящ се от много на брой малки червени плодчета. Във всяко едно плодче има ядлива, много фина семка. Когато и последното цветче прецъфти, на върха на растението започва зреенето на първите плодове. То се наблюдава през юли-август месец. Вече узрели те имат различно оцветяване от бледо жълто, през нюанси на розовото и червеното, до тъмно червено.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Тя вирее най-добре на богати на хумус и с по-лек механичен състав почви, каквито са алувиално-ливадните, делувиално-ливадните и ливадно-канелените. Подходящи са и черноземните, сиви горски и канелените горски почви, с техните разновидности, с пропусклив подорен хоризонт.

Континентите на които се отглежда и е значително разпространена са Европа, Азия, Южна Америка. Климатът, който предпочита за своето развитие е умерен, тропичен, субтропичен.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребяват се плодът и листата на малината.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • вит. C;
  • вит. от група B, вит. P и A;
  • Минерални соли - калиеви, натриеви, калциеви, фосфорни;
  • лимонена киселина;
  • ябълчна киселина;
  • каротин;
  • пектин;
  • Малината съдържа 9-10 % захар.

ДЕЙСТВИЕ:

  • спомага за нормалното функциониране на мускулите и нервите;
  • укрепва костите и зъбите (високо съдържание на калциеви и фосфорни соли);
  • утолява жаждата и подобрява храносмилането;
  • противовъзпалително, антисептично, противовиремично, апетитовъзбуждащо, бактерицидно действие;
  • предпазва черния дроб от вирусни и инфекциозни заболявания;
  • повлиява стомашни болки, киселини в стомаха;
  • ревматизъм и простуда;
  • диетично хранене.

Пектинът в плода повлиява запек, а малинов сок и пресни малини - повръщане по време на бременност. Укрепват сърдечно-съдовата система. Малините са подходяща храна за диабетици и спортисти и хора, целящи понижаване на теглото си, поради ниският й гликемичен товар.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

 

  • вътрешно - директна консумация на плода или като настойка;
  • външно - запарка, компреси.
  • в кулинарията - като подправка и в състава на сладка, сокове, тестени изделия и др.


НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • настойка -  20г изсушен плод (пресен-200г) се накисват в 300 мл студена вода за няколко часа. След това се консумира по една чашка, след затопляне на течността.
  • запарка - 2 с.л. нарязани листа се заливат с 300 мл вряла вода. За гаргара или компреси.

ВНИМАНИЕ!

Малината не трябва да се консумира от хора страдащи от подагра и нефрит, поради високото съдържание на пурини в нея.

Още по темата:

3.1, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноТестовеЗдравни съветиСпортЛайфстайлНормативни актовеХранене при...БотаникаХрани и ястияДиетиИсторияНовиниАлтернативна медицинаОрганизацииМедицински изследванияЛеченияСнимкиСпециалистиКлинични пътекиНаправления в медицинатаЗаведенияСъставкиФизиологияРецептиЕ-тата в хранитеПроизводителиАптеки