Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Polyporales Сем. Meripilaceae Майтаке

Майтаке

Сем. Meripilaceae

Майтаке - изображение

Майтаке: На японски език, името Майтаке означава „танцуваща гъба”. Дивата гъба се развива близо до корена или върху гниещите дънери на някои широколистни дървета с твърда дървесина като дъб, бук, японски дъб и др. Нейните кафеникаво-сивкави, ветрилообразни плодни тела се припокриват, оформяйки големи гроздове. Понякога тя достига огромни размери – повече от 50 см в диаметър.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Произхожда от Североизточните части на Япония, но в днешно време е разпространена в Китай, в някои страни от Европа и Северна Америка.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: цялата гъба

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • протеини, въглехидрати, ценни фибри, витамини В1 и В2 и ергостерол, калий, фосфор, ценни аминокиселини като глутамин, аланин, лизин и др. - плодното тяло на младата гъба;
  • съдържащите се в Майтаке полизахариди бета-(1-3)-глюкан и бета-(1-6)-глюкан поддържат възстановяват и засилват значително имунната система.

ДЕЙСТВИЕ:

  • поради своя чудесен вкус, хрупкава структура и приятен аромат, тя се счита за първокласен деликатес;
  • влияе благоприятно на храносмилането и не допуска застояване на храната в червата;
  • регулира мастния метаболизъм;
  • предпазва и подпомага функцията на черния дроб;
  • понижава кръвното налягане и нивата на кръвната захар;
  • проявява много добър ефект при затлъстяване, като нормализира метаболизма и хормоналните процеси;
  • в допълнение на силните си антиканцерогенни свойства, тя помага и при лечението на хепатит В и С;
  • помага на тялото да се бори със стреса и изчистване на токсините от организма;
  • притежава уникални лечебни качества и намира много широко приложение в традиционната източна медицина, която я прилага  при диабет, стомашни болести, хипертония, хронична умора, хроничен хепатит и нервно напрежение.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;
  • хранителнa добавкa;

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

- Екстракт - В края на осемдесетте години професор д-р Хироаки Нанба създава екстракт от Майтаке, наречен от него D-фракция. Той съдържа особено активния полизахарид, бета-глюкан, който стимулира имунната система и активира определени клетки и протеини (макрофаги, Т-клетки, интерлевкин-1 и -2 и др.), атакуващи рака. D-фракцията не се разгражда в храносмилателния тракт и по този начин действа еднакво силно, както ако се приема през устата, така и при инжектиране.

При лабораторните изследвания се установява, че екстрактът от  Майтаке е особено ефективен срещу левкемия и рак на стомаха и костите. Д-р Нанба стига до извода, че екстрактите от Майтаке проявяват много по-силно антитуморно действие в сравнение с останалите гъби. През 1992г. Националният институт за ракови изследвания на САЩ открива, че Майтаке проявява и силна активност срещу ХИВ–вируса, тъй като бета-глюканът стимулира производството на бели кръвни телца в костния мозък.

3.2, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаЛюбопитноСпортЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлРецептиХранене при...Социални грижиНовиниОрганизацииКлинични пътекиОбразованиеМедицински изследванияИсторияХрани и ястияСнимкиСъставкиАнкетиПроизводителиНормативни актовеДиетиЗаведенияСпециалистиТестовеИнтервюта