Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Lyophyllaceae Майска гъба, Пролетна миризливка

Майска гъба, Пролетна миризливка

Сем. Lyophyllaceae

Майска гъба, Пролетна миризливка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която е полукълбовидна или звънчевидна в младо състояние, а развита - разперена до почти плоска, изпъкнала, по-рядко вдлъбната  в центъра, белезникава, охрена до кремава, с диаметър около 5 до 12 см. Повърхността е суха, гладка или нагъната, фино кадифена. Ръбът първоначално е силно подвит навътре, а по-късно изправен, неправилно вълнообразен, целокраен.

Месото е дебело, плътно, меко, бяло, крехко, с приятен вкус и миризма на брашно.

Пластинките са гъсто разположени, прираснали с пънчето, тънки, тесни, белезникави, а по-късно кремави.

Спорите са елипсовидни, безцветни и гладки. Споровият прах е бял.

Пънчето е цилиндрично, плътно, твърдо, слабо надебелено в основата, белезникаво или охра, слабо надлъжно набраздено.

Разпространение:
Расте в края на широколистни, иглолистни и смесени гори, по горски поляни, пасища, ливади и др. от ранна пролет до лятото (края на април до юни),често на самодивски кръгове или дълги редици.

Предназначение:
Много добра ядлива гъба, подходяща за всякакви ястия. Употребява се в прясно състояние и консервирана.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина