0 продукта

Ботаника

Лупина (Lupinus sp.)

Лупина: Родът включва около 300 вида, повечето многогодишни растения, повечето от които диворастящи. Достига височина до 2 м. Листата са характерно сиви, цветовете приличат на тези на граха и са оцветени най - често в лилаво, розово, жълто, оранжево, бяло. Плодът на растението е шушулка с няколко семенца. Безалкалоидните видове, наречени "сладки" лупини, са създадени през 30-години на XX век и оттогава значението им както за храна на животните, така и в бита на хората непрекъснато нараства.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
:

Родината вероятно е Египет и Средиземноморието. Непретенциозно по отношение на почва и условия на околната среда растение, което издържа рязки застудявания.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

 • листа;
 • узрели плодове;
 • семена;
 • стебла.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

 • семена - голяма количество алкалоиди (анагирин, лупанин, спартеин);
 • белтъчини (32-38%);
 • аминокиселини. 

ДЕЙСТВИЕ:

 • признаци на отравяне: при хората предизвиква замайване и некоординирани движения;
 • бяла лупина - стимулира регенерацията на клетките, като произвежда на повърхността по-млади клетки. Те повишават естествената защита на кожата срещу вредните фактори на средата.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

 • в медицината;
 • в козметичната индустрия - безалкалоидни видове (бяла лупина).
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 16 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Лупина (Lupinus sp.)" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Лупина (Lupinus sp.)"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.