Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Alliaceae (Лукови) Лук кромид

Лук кромид

Сем. Alliaceae (Лукови)

Лук кромид - изображение

Лук кромид (Аllium cepa) представлява растение с тригодишно развитие, което принадлежи към семейство Лукови (Alliaceae). "Лукът от седем болести лекува" - така са казвали славяните. Наричан е още естествен антибиотик. С голям успех се използва за лечение и профилактиката на множество заболявания.

 

През първата година от своето развитие се нарича арпаджик. През втората година се развиват едрите глави лук. През третата година от засадените едри глави лук се развиват стъбла, след прецъфтяването на които се получават семената.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Лукът води произходът си от Азия.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Частите на зеленчука, които намират приложение с лечебна и кулинарна цел са главата и листата му.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Лукът съдържа фитонциди, мощен антиоксидант кверцетин, витамини А, B, C, Е, D, PP; сяра, калций, желязо, натрий, фосфор, йод.

ДЕЙСТВИЕ:  

  • в миналото, лукът се е приемал за афродизиак;
  • дезинфекционно;
  • с доказани противоревматични свойства;
  • нормализира инкретите и секретите на някои жлези - панкреас, простата;
  • противовъзпалитено;
  • противохолестеролемично;
  • противораково;
  • антисептично;
  • заздравяващо кожни лезии;
  • антиоксидантно.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • простуда и грип;
  • при косопад;
  • при ухапване или ужилване от насекоми - повлиява болката и отока;
  • парите на лука се използват за лечение на гнойни рани и язви;
  • сърдечни заболявания;
  • диабет;
  • обриви;
  • циреи;
  • белези;
  • хрема;
  • хиперплазия на простата;
  • атеросклероза.

Лукът предпазва от развитието на зъбен камък, гингивити, кариеси, пародонтоза. Лапа от лук облекчава изгаряния. Тя се приготвя като ситно нарязан лук се смесва с малко вода и получената смес се налага върху поразеното място - действа антисептично и обезболяващо. Включва се и се препоръчва в лечението на подагра, затлъстяване и ревматизъм.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • при сърдечна слабост - 10 грама лук се варят 1 час в 1 литър вода. След прецеждане се оставя да изстине и се пие по няколко пъти на ден, преди хранене.
  • когато ухапано от насекомо място се обтрие с лук, той действа успокояващо и противовъзпалително. Впоследствие отшумяват отокът, болката и сърбежът.
  • отвара от лук за здрава коса и стимулиране на растежът й - шепа люспи от лук се варят 10 минути в чаша вода. С получената течност измийте косата си, като процедурата се прави един или два пъти на седмица. Така лекувате и пърхот, а косата Ви придобива сламено-златист отенък.
  • премахване на брадавици с лук - наситнен лук, стрит аспирин и студена вода се смесват на кашичка. Тя се нанася върху брадавицата и отгоре й се залепя лепенка. Така престоява в продължение на една нощ. Правят се няколко процедури, като резултат от тях е изчистване на кожата от брадавиците.
  • употреба на лука при работа с течни химически вещества - в близост до тях поставяте нарязан лук във вода. Той поема химическата миризма, но стаята започва да мирише на лук - по-полезно, отколкото изпаренията от химикалите.
  • изгонете мравките от дома си с лук - прясно нарязана глава лук, поставена на пътя на животинките ги прогонва, защото те не обичат миризмата му.
  • според френски учени, редовната консумация на чесън и лук от дамите, ги предпазва от развитието на рак на гърдата.
  • лапа от лук и захар при разтежение на мускули - глава лук се нарязва на ситно и се смесва с малко захар. Сместа се слага между тънък плат, налага се на болното място и се превръзва с бинт. Компресът се сменя веднъж на ден.

Лукът се обработва и прилага с лечебна цел по множество начини и рецепти. Той е едно от най-използваните растения в народната медицина.

В кулинарно отношение лукът е изключително много използван, освен като основна съставка на ястие, така и като декорация на различни видове блюда. Благодарение на съдържанието си на органични киселини и етерични масла, зеленчукът стимулира храносмилателните процеси, като повишава апетита и отделянето на стомашни сокове. Също така стимулура дейността на жлъчката и черния дроб.

Интересно за лука

  • вкаменелости с лук датират от преди 5000 години;
  • допуща се, че културното му отглеждане е започнало от преди 2000 години в Древен Египет;
  • според египтяните лукът е символ на вечния живот, заради своята сферична форма и концентрични кръгове. Те са го обожествявали;
  • следи от него са установени в очните орбити на фараони. Вярвало се е, че силният му аромат ще върне духът им;
  • гърците са го консумирали в огромни кличества, защото са смятали, че пречиства кръвта им;
  • а римските гладиатори са обтривани с лук, като целта е била "втвърдяване" на мускулите им;
  • в миналото лукът е бил с толкова голяма стойност, че хората са го поднасяли като подарък и са плащали наемите си;
  • бил е използван за лечение на косопад, главоболие, ухапвания от змии;
  • Христофор Колумб пренася лука в Северна Америка;
  • една от първите култури спомената и в Библията е лукът, като част от диетата на египтяните;
  • Плиний Стари описва 6 вида лук в "Естествена история".

Причината, поради която лукът люти на очите!

В клетките на зеленчука се съдържат ензими и сулфиди. При тяхното взаимодействие се образуват сулфенови киселини. Те са нестабилни и се разсейват под формата на газ. Когато той попадне в очите взаимодейства с влагата в тях, при което се образува слаб разтвор на сярна киселина, която дразни очите. Резултат от това е силно сълзотечение, което цели да отмие дразнещия агент.

Още по темата:

3.6, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаСпециалистиЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаХранене при...ТестовеСнимкиАнкетиЛайфстайлНовиниКлинични пътекиИсторияНормативни актовеМедицински изследванияПроизводителиРецептиСпортИнтервютаЗаведения