Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Solanales Сем. Solanaceae (Картофови) Лиций, Годжи Бери

Лиций, Годжи Бери

Сем. Solanaceae (Картофови)

Лиций,  Годжи Бери - изображение

Лиций, Годжи Бери (Lycium barbarum, Goji berry) представлява вечнозелен храст, който ражда вкусни и изключително полезни малки плодове. Принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae). Според района на разпространението се открояват два вида лиций - тибетски и хималайски. Заради своите ценни, лечебни качества, плодовете на растението са получили името "червени диаманти" в Китай. Използвани са от стотици години от местното население с лечебна цел. Известни са още и като "хималайското вълшебство" и като "храната на дълголетниците", а самото растение носи името "Wolfberries" на латиница. У нас е известно като мерджан.

Според една легенда човек, който е живял до 252 години се е хранел основно с тях. В световен мащаб, а и у нас, интересът към годжи бери расте.

УСТРОЙСТВО:

 

Растението достига на височина до 2 метра. Лицият разполага с много здрави корени. Стъблата му са тънки, оцветени в сиво-зелено, изключително разклонени. Листата са с яйцевидна или копиевидна форма, дълги около 7 см и широки около 3,5 см, със заоблени върхове.

 

 

Цветовете се развиват в пазвите на листата на групички до 3. Чашелистчетата са разположени под формата на камбанка или са с формата на тръба, образуващи триъгълни листчета. Венчелистчетата са с цвят на лавандула или светло лилави, от 9 до 14 мм дълги, 5 или 6 на брой. Тичинките са нишковидни. Цъфтят от юни до септември месец.

 

 

Плодовете на годжи бери са малки, оранжево-червени на цвят, с продълговато-елипсовидна форма, с диаметър 1-2 см. Съдържат от 10 до 60 малки семена, с бъбрековидни форми. Плодовете се развиват и зреят през цялото лято и есен.


РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родният ареал на разпространение на лиция са умерените и субтропичните райони на Китай, Монголия, Хималаите и Тибет.

В България се среща в планинските райони на надморска височина от 1200 метра. Вече са направени опити за отглеждане на годжи бери на територията на страната ни, с цел предлагане на пазара. Получената реколта е много по-малко от очакваната и с по-дребни плодчета. Предстои развитие в тази насока.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Използват се плодчетата на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • 18 аминокиселини
  • редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен (общо 21 минерала); витамини B1, B2, B6, A, E, C; 29 мастни киселини;
  • антиоксиданти, бета каротин, лутеин;

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • мощен имуностимулатор;
  • регулира и подобрява работата на имунната система;
  • спомага за подобряване на зрението;
  • подпомага кръвотворната функция на организма;
  • подходящ за лечение на анемии;
  • значително забавя процесите на стареене на тъканите;
  • спира растежа на раковите клетки и предпазват клетките от мутация - противоракови свойства, поради които се препоръчва по време на химио и лъчетерапия; участва активно в борбата с раковото заболяване;
  • благоприятства различни храносмилателни разстройства;
  • активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата;
  • тонизира черния дроб и бъбреците;
  • предпазва черния дроб от затлъстяване;
  • подобрява сексуалната функция и плодовитостта;
  • значително повишава либидото и положително повлиява ерекцията;
  • има способността да пази кожната повърхност от слънчеви изгаряния;
  • неврастения, хроничен хепатит, атеросклероза, анемия, болки в ставите и неправилно оросяване на крайниците;
  • при намалено зрение;
  • подобрява еластичността на кръвоносните съдове;
  • препоръчва се при полово безсилие, фригидност, стерилитет, сперматорея;
  • подходящ при умора и отпадналост;
  • препоръчва се при целулит;
  • притежава адаптогенни свойства - добро средство за овладяване на стрес;
  • влияе благотворно на метаболизма - прочиства организма и понижава телесното тегло;
  • помага при състояния на безсъние, умора, отпадналост, шум в ушите.
  • установени са неговите антибактериални и противогъбчни свойства.

С лечебна и профилактична цел може да приемате на гладно от 20 до 30 плодчета лиций, в продължение на от 5 до 6 месеца.

Годжи бери в кулинарията:

В суров вид, поради нежната му обвивка, лицият е нетраен продукт. Годжи бери може да се консумира сурово, като стафиди, хранителна добавка или под формата на вино, екстракт, чай, сок, тинктура. Много често се влага в млечни, тестени изделия, в зърнени храни за закуска. Комбинира се с бадемово желе, китайски супи, пилешко или свинско месо, зеленчуци и други билки.

Младите листа и стъбълца се предлагат за консумация и се използват като листни зеленчуци.

ВНИМАНИЕ!

Не консумирайте годжи бери ако сте алергични към представители на семейство Картофови. Неговият прием не е препоръчителен и ако страдате от подуване на корема, често образуване на газове или диария.

В ин витро изследвания е установено взаимодействие между варфарина и химически вещества в лиция, поради което съвместният им прием не се препоръчва. Евентуални неприятни ефекти могат да се проявят при едновременната перорална употреба на годжи бери и лекарства, които се метаболизират от цитохром P450 чернодробните ензими - лекарства при диабет, хипертония и вече споменатия варфарин.

Още по темата:

3.9, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаХрани и ястияЗдравни съветиЛеченияСпортНовиниТестовеСнимкиЛайфстайлИсторияСпециалистиДиетиРецептиХранене при...Алтернативна медицинаКлинични пътекиИнтервютаОрганизацииМедицински изследванияЗдравни проблемиЗаведенияАнкетиНормативни актовеСъставкиЕ-тата в хранитеПроизводителиСоциални грижи