Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка

Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка

Сем. Tricholomataceae

Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка с диаметър от 3 до 8 см, в младо състояние е широко дъговидна с изпъкнало връхче в средата, а по-късно дълбоко фуниевидна, вдлъбната, кремава, жълто охрена до червено-кафява, при стари екземпляри бледо охрена. Отначало ръбът е подвит навътре, а по-късно е изправен, гладък, целокраен, понякога насечен - с изразени радиални ребра. Повърхността е суха, гладка, а понякога набраздена.

Месото е тънко, воднисто, меко и бяло, с мек вкус и приятен аромат.

Пластинките
се спускат ниско по пънчето, с ширина около 2 — 5 мм, гъсти, тесни, белезникави до кремави. Спорите са яйцевидни с удължен връх, гладки и безцветни. Споровият прах е бял.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, плътно, в основата леко удебелено, голо, жилаво, плътно, в основата влакнесто, охрено кремаво по цялата дължина.

Разпространение:
Расте на групи в широколистни, иглолистни и смесени гори на по-светли места, през лятото до края на есента (от юни до ноември).

Предназначение:
Много добра ядлива гъба със силен аромат. Употребява се в свежо състояние или маринована.

Още по темата:

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина