Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Лимонена трева, Цитронела

Лимонена трева, Цитронела

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Лимонена трева, Цитронела - изображение

Лимонена трева (Cymbopogon citratus) представлява тревисто растение от семейство Житни (Poaceae). Нарича се още цимболонг, цитронела.

Устройство на лимонена трева:

растение лимонена трева

Лимонената трева е многогодишно растение с дълги, остри и високи стъбла, които излизат от една туфа. То може да достигне до 15 метра височина.

Обикновено има ланцетовидни листа, широки 1,3-2,5 см и дълги 0,9 м. Те са вечнозелени, ярко синьо-зелени на цвят, като при смачкване освобождават цитрусов аромат.



РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

За родина на лимонената трева се смятат Индия и Шри Ланка. Тя се отглежда в Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Индонезия, Африка, Бразилия, Гватемала. Обича слънчеви до полусенчести места. В наши дни масово се култивира в Калифорния и Флорида. Съществуват над 50 вида лимонена трева. По-известни са източноиндийската лимонена трева (Cymbopogon flexuosus), която расте в Индия, Шри Ланка, Бирма и Тайланд и западноиндийската лимонена трева (Cymbopogon citratus), която се отглеждана предимно в Малайзия.

ИЗПОЗВАЕМА ЧАСТ

Употребява се надземната част на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Лимонената трева съдържа вода, манган, калий, натрий, магнезий, цинк, фосфор, витамин С, витамин А, витамин В6, цитронелол, гераниол, камфен, борнеол. В листата на растението е установено около 80-85% етерично масло - цитрол.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Благодарение на своите качества, лимонената трева оказва оздравителни ефекти върху човешкото тяло.

Свойства на лимонената трева:

  • антисептично
  • подобряващо храносмилането
  • противораково
  • противоеметично
  • противоревматично
  • откашлящо
  • антиоксидантно
  • спазмолитично
  • болкоуспокояващо
  • газогонно
  • успокояващо нервната система
  • противогъбично
  • антиконвулсивно
  • антипиретично

Някои състояние и заболявания, при които се използва:

  • високо ниво на холестерол
  • гъбична инфекция в устата (млечница) - изследване показва, че пиенето на инфузия от лимонена трева в продължение на 10 дни намалява симптомите на млечница при хора с ХИВ/СПИН.
  • стомашни и чревни спазми
  • стомашни болки
  • повръщане
  • кашлица
  • ревматизъм
  • треска
  • главоболие
  • депресия
  • безсъние
  • тревожност
  • стрес
  • кожни инфекции
  • инфектирани рани

лимонена трева с хаванче

Лимонената трева се използва от хилядолетия в традиционната медицина като лекарствено средство. В народната медицина на Бразилия се смята, че тя има намаляващ тревожността и депресията ефект, както и антиконвулсивно действие.

В традиционната медицина на Индия, листата на това растение са се използвали като стимулант и антидепресант. Употребявали са я като обезболяващо, антипиретично и противогъбично средство. В лекарствата на Аюрведа се използва за облекчаване на запушен нос и кашлица.

Маслото от лимонената трева се употребява в ароматерапията. То се получава чрез парна дестилация. Използва се като тонизиращо средство и за пречистване на ума.

През 2006г. изследователи от унивеситета Бен Гурион в Израел установили, че лимонената трева въздейства на раковите клетки. Тя предизвиква клетъчна смърт (апоптоза) на патологичните клетки, докато нормалните остават невредими. Антиоксидантите в цитронелата са оценени високо заради техните превантивни болестта свойства и укрепване на имунната система.

Начин на приложение:

  • при грип, повръщане и стомашно-чревно неразположение може да се използва чай от лимонена трева. Той се приготвя чрез варене на около 10 листа в 2 чаши вода. Може да се подслади по желание;
  • за лечение на циркулаторни нарушения може да се втрият капки етерично масло върху кожата в областта на засегнатите места.

Лимонената трева в кулинарията:

лимонената трева в азиатската кухня

Това растение, с приятния си цитрусов аромат придружен от джинджифилови нотки, се използва широко в кулинарията. Лимонената трева е популярна в азиатската кухня, като най-употребявана е в Индия, Виетнам и Тайланд. В Южна Америка и Африка лимонената трева се използва за направата на чай. Цитронелата е подходяща при приготвяне на риба, морски дарове, птиче месо и други. Важно качество в готварството на лимонената трева е, че дава на храната цитрусов аромат, но не я подкиселява като лимона и лайма.

Лимонената трева в козметиката:

етерично масло от лимонена трева

 

Етеричното масло извлечено от лимонената трева се използва за направа на козметични продукти - сапуни, лосиони. Влага се и в парфюми.

Препоръчва се капване на капка от цитронела в шампоана за предпазване на косата от омазняване.



Други приложения на лимонената трева:

Това растение действа и инсектицидно. Може да предпази от комари, въшки, бълхи и кърлежи.

Важно!

Не са установени взаимодействия на лимонената трева с други билки и лекарства! Не притежава токсични свойства. Въпреки това не трябва да се използва от бременни жени, а с повишено внимание да се приема от пациенти, страдащи от белодробни заболявания.

Още по темата:

4.4, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпортРецептиЛеченияЛайфстайлНовиниИсторияЗаведенияХранене при...СнимкиДиетиОрганизацииСпециалистиПроизводителиКлинични пътекиХрани и ястияИнтервютаСоциални грижиМедицински изследванияНормативни актовеТестове